Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΜΕΘ Λαμίας: Μία νέα διασωλήνωση - Δύο εξιτήρια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 08:30 ΜΕΘ Λαμίας: Μία νέα διασωλήνωση - Δύο εξιτήρια

Ασφυκτική η πίεση και στην κανονική Μονάδα…

Συνεχίζουν τα δύσκολα στο Νοσοκομείο Λαμίας με βαριά περιστατικά covid που χρειάζονται νοσηλεία στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το βράδυ της Τετάρτης (13/1) εισήχθη διασωληνωμένη 82χρονη από τη Δυτική Φθιώτιδα μετά από έντονη δύσπνοια που της προκάλεσε η νόσος.

Έτσι ο αριθμός των ασθενών στη ΜΕΘ Κορωνοϊού έφτασε τους 10, όμως το απόγευμα της Πέμπτης η κατάσταση άλλαξε.

Δύο ασθενείς, ένας 53χρονος Λαμιώτης που αρχικά νοσηλευόταν στο Πέτρινο και χρειάστηκε ΜΕΘ δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα, κατάφερε να αποσωληνωθεί μετά από 18 ημέρες σκληρής μάχης με τον επικίνδυνο ιό. Επίσης μια 80χρονη πάλι από τη Λαμία που είχε μπει στη ΜΕΘ τη δεύτερη μέρα του νέου χρόνου, είναι και αυτή καλύτερα στην υγεία της.

Αμφότεροι μεταφέρθηκαν στην Πενυμονολογική Κλινική, καθώς συν τοις άλλοις έχουν αρνητικοποιηθεί όσον αφορά τον sars-cov2.

Έμειναν όμως πίσω οκτώ σοβαρά περιστατικά, όλα από τη Φθιώτιδα και συγκεκριμένα πέντε άνδρες και τρεις γυναίκες από 49 μέχρι 82 ετών (Μ.Ο. ηλικίας τα 63,5 χρόνια και διάμεσος τα 60,5).

Και δεν είναι μόνο αυτό που προβληματίζει τους Εντατικολόγους του Νοσοκομείου Λαμίας, καθώς έχουν κι άλλα οκτώ στα οκτώ γεμάτα κρεβάτια στην κανονική ΜΕΘ, καθώς παρά τα lockdown, τις απαγορεύσεις και εν γένει τους περιορισμούς και ατυχήματα εξακολουθούν να γίνονται και άνθρωποι να αρρωσταίνουν σοβαρά από άλλες ασθένειες.

Πριν έναν χρόνο υπήρχαν αναπτυγμένες "μόνο" οκτώ (8) κλίνες κανονικής ΜΕΘ και οι ανάγκες σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ήταν μεγάλες. Τώρα με επιπλέον δώδεκα (12) κλίνες ΜΕΘ Κορωνοϊού και μέσω του Ιδρύματος «Νιάρχος» άλλες εφτά (7) έτοιμες να λειτουργήσουν, είναι απορίας άξιο πως! Στις οκτώ θέσεις ιατρών που προκηρύχθηκαν καλύφθηκαν μόνο οι δύο, τη στιγμή που από τον Νοέμβριο η Μονάδα έχει χάσει τον «καπετάνιο» της Γιώργο Κυριαζόπουλο.

Η Διοίκηση από την πλευρά της κάνει ότι μπορεί για να ενισχύσει τη Μονάδα, φέρνοντας κάποιους νοσηλευτές, αλλά η χρονική συγκυρία με τους γιατρούς των ΜΕΘ να είναι αναγκαίοι σε όλη τη χώρα, ο «ανταγωνισμός» είναι μεγάλος και η προσφορά ανέκαθεν περιορισμένη.

Η ενίσχυση γενικότερα του Συστήματος Υγείας όχι μόνο λόγω πανδημίας, είναι ένα στοίχημα που πρωτίστως πρέπει να κερδίσει η εκάστοτε κυβέρνηση. Και χωρίς γενναίες αποφάσεις και αλλαγές αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί. Ότι πέτυχε το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό σε αυτή την πανδημία ήταν μια απόδειξη του ελληνικού φιλότιμου αλλά σε καμμία περίπτωση και σε βάθος χρόνου δεν μπορεί κανείς να στηρίζεται μόνο σε αυτό…