Οργή από τους Οδοντιάτρους που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό για το εμβόλιο

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021 09:53 Οργή από τους Οδοντιάτρους που δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό για το εμβόλιο (ΦΩΤΟ αρχείου)

Επιστολές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας και των Συλλόγων - Μελών της…

Την έντονη αντίδραση του Οδοντιατρικού κόσμου, προκαλεί ο σχεδιασμός του υπουργείου Υγείας για τον εμβολιασμό κατά της covid-19 και τις προτεραιότητες που έθεσε όσον αφορά τις ειδικότητες που προηγούνται από τον ιδιωτικό τομέα.

Με μια οργισμένη ανακοίνωση η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία αλλά και ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Φθιώτιδας και οι υπόλοιποι σύλλογοι της χώρας, σημειώνουν τα.. αυτονόητα, καθώς είναι οι μοναδικοί υγειονομικοί που έρχονται σε άμεση επαφή με «ανοιγμένα στόματα» εν δυνάμει ασθενών covid!

Διαβάστε την καταγγελία του Συλλόγου Φθιώτιδας, ενώ στη συνέχεια παραθέτουμε και το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας.

«ΜΟΝΟ ΟΡΓΗ

Ο Σύλλογος μας, τα μέλη του και όλοι οι Έλληνες Οδοντίατροι θέλουμε να εκφράσουμε την απόλυτη οργή μας και μόνο για την απαράδεκτη,αδιανόητη, επιστημονικά αστήρικτη, απόφαση του Υπουργείου Υγείας και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΒΕΙ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΟ ΚΛΑΔΟ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ στον σχεδιασμό του εμβολιαστικού προγράμματος έναντι του Covid-19.

Τους τελευταίους 11 μήνες οι Έλληνες Οδοντίατροι ,με ιδιαίτερη αυταπάρνηση, επιτελούν το καθήκον τους απέναντι στους ασθενείς τους, αλλά εμμέσως πλην σαφώς και προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας που αδυνατεί να εξυπηρετήσει τον όγκο των περιστατικών κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που επιβάλλει η πανδημία. Είναι επίσης παγκοσμίως αποδεκτό πως το Οδοντιατρικό επάγγελμα βρίσκεται στη πρώτη θέση της επικινδυνότητας σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα Υγείας όσον αφορά την επιμόλυνση κυρίως λόγω της ανεξέλεγκτης παραγωγής αερολύματος

Αντί ευχαριστώ οι Οδοντίατροι εισπράττουν αδιαφορία καθώς ο τελευταίος σχεδιασμός του Υπουργείου, τους επιβάλλει να εμβολιαστούν μέσω της γενικής πλατφόρμας εμβολιασμού στην οποία ακόμα δεν έχει συμπεριλάβει τα ΑΜΚΑ τους με την πιθανότητα να διεκδικήσουν ένα ραντεβού μετά από 1-2 μήνες.

ΔΕΝ ΖΗΤΑΜΕ ΑΛΛΕΣ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΟ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ Η ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΟΡΙΑ».

Και το δελτίο τύπου της Ομοσπονδίας:

«Αιτιολογημένη οργή έχει προκαλέσει η καθυστέρηση του εμβολιασμού  των οδοντιάτρων, σύμφωνα με τον επιτελικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας. Οι οδοντίατροι καταγγέλλουμε ότι δεν έχει παραμετροποιηθεί η ανάγκη  εμβολιασμού των υγειονομικών ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης σε αερόλυμα,  σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα.

Υπενθυμίζουμε ότι είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί που  έρχονται σε άμεση επαφή με «δυνητικούς» ασθενείς που δεν φορούν μάσκα  και προφύλαξη! Πώς θα θεραπευτεί το δόντι του ασθενούς, αν ο ασθενής  φοράει μάσκα;

Επίσης, θα έπρεπε να τεθεί το κριτήριο του επιβαρυμένου ιστορικού και  της ηλικίας. Θα έπρεπε το υπουργείο Υγείας να δώσει προτεραιότητα στους  επαγγελματίες υγείας και οδοντιάτρους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και  να είχε καλύτερη οργάνωση.

Δυστυχώς, τα κριτήρια αυτά σήμερα δεν τηρούνται. 

Οι οδοντίατροι δεν ειδοποιήθηκαν εγκαίρως από το υπουργείο Υγείας και  ακόμη μία φορά ερχόμαστε αντιμέτωποι με πελατειακές σχέσεις και βλέπουμε  ξανά το «μέσον» να προσπερνά τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής που  περιμένουν στην «ουρά» για να εμβολιαστούν! 

Όλο αυτό που βιώνουμε το τελευταίο διάστημα έχει προκαλέσει ένα  αίσθημα αδικίας στους οδοντιάτρους. Ο οδοντιατρικός κλάδος εκφράζει την  αγανάκτησή του για τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται τα άτομα που εμβολιάζονται και ζητεί από τα αρμόδια υπουργεία να μεριμνήσουν για την  επίλυση του θέματος το συντομότερο δυνατόν.

Καλούμε τα δύο συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Υγείας και το  υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης που υλοποιεί το εθνικό σχέδιο  εμβολιασμού της κυβέρνησης, να συνεργαστούν άμεσα και να μας εντάξουν  στην πλατφόρμα δήλωσης με τα ίδια ακριβώς κριτήρια που ισχύουν  για τους υπόλοιπους υγειονομικούς, δεδομένου ότι η Ελληνική  Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει ήδη αποστείλει τη λίστα με τα στοιχεία των  οδοντιάτρων που επιθυμούν να εμβολιαστούν

Προσαρμοσμένη αναζήτηση