Επαγγελματικός μετεωρολογικός σταθμός στο 4ο Λύκειο Λαμίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 14:45 Επαγγελματικός μετεωρολογικός σταθμός στο 4ο Λύκειο Λαμίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ «E.U.R.E.K.A.»…

Επαγγελματικός μετεωρολογικός σταθμός υπάρχει εδώ και μερικές ημέρες (15/1/2021) στο 4ο Γενικό Λύκειο Λαμίας.

Εγκαταστάθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Σχολείου ως εταίρος στο πρόγραμμα Erasmus+ «E.U.R.E.K.A.», μαζί με σχολεία και πανεπιστημιακά και μη ιδρύματα από τη Γαλλία (συντονίστρια χώρα), την Ελλάδα, την Ιταλία και την Τουρκία.

Οι μετεωρολογικοί σταθμοί (που εγκαταστάθηκαν ήδη) θα καταστήσουν δυνατή την ανάλυση των μικρο-κλιματικών διακυμάνσεων των περιοχών αναφοράς και τη λεπτομερή εξέταση της εξελικτικής διαδικασίας των καιρικών συνθηκών της Μπαστίας (Γαλλία), της Ρώμης (Ιταλία), της Λαμίας (Ελλάδα)  και της Αττάλειας (Τουρκία) επιτρέποντας την ταυτόχρονη επεξεργασία τάσεων σε τέσσερα διαφορετικά μέρη της λεκάνης της Μεσογείου.

Εκτός από την καταγραφή των τρεχόντων δεδομένων καιρού, αυτοί οι σταθμοί θα παρέχουν δεδομένα που θα συγκριθούν με τα δεδομένα που καταγράφηκαν από το 1961 έως το 1990. Αυτή η μελέτη θα επιτρέψει στους/στις μαθητές/ήτριες να γνωρίσουν την επιστημονική προσέγγιση για την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής μέσω της παρακολούθησης των ατμοσφαιρικών συνθηκών, μαθαίνοντας όχι μόνο να καταγράφουν διαφορετικούς τύπους δεδομένων που θα τα χρησιμοποιήσουν για να εκπονήσουν τεχνική έκθεση με αυστηρή επιστημονική προσέγγιση (μέσω ανάλυσης GIS), αλλά  και τη δομή ενός συστήματος συνεχούς παρακολούθησης.

Επιπρόσθετα τα δεδομένα που θα συλλέγονται από τους μετεωρολογικούς σταθμούς (πραγματικά δεδομένα) θα συγκριθούν με θεωρητικά δεδομένα που θα έπρεπε να καταγραφούν σε περίπτωση μη επίδρασης της κλιματικής αλλαγής.

Η διαδικασία αυτή θα είναι μια απόδειξη της αξίας της επιστημονικής μεθόδου. Η επιστημονική προσέγγιση θα ενισχυθεί επίσης με συνεντεύξεις με πολίτες/δημότες και με δεδομένα από νοσοκομεία, ιατρικές δομές και επιστημονικά ερευνητικά κέντρα προκειμένου να διερευνηθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ ασθενειών και επιπέδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης που καταγράφονται στις στοχευμένες περιοχές του έργου (Λαμία, Ρώμη, Μπαστία, Αττάλεια).

Το προσεχές διάστημα καθηγητές του Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης, θα επιμορφώσουν την ομάδα εκπαιδευτικών του προγράμματος που αποτελείται από τον Διευθυντή του σχολείου, Οδυσσέα Γκοτζαμάνη και τους Εκπαιδευτικούς, Λεμονιά Ραχιώτου, Αριστέα Παπασταθοπούλου, Δημήτρη Καραθάνο και Μαγδαληνή Θωμά προκειμένου να καθοδηγήσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες για την βέλτιστη δυνατή επίτευξη των τιθέμενων στόχων.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση