Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οικονόμου: Επιταχύνεται το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ με την ψηφιοποίηση

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021 20:00 Οικονόμου: Επιταχύνεται το εκτιμητικό έργο του ΕΛΓΑ με την ψηφιοποίηση

Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του υφυπουργού Γιάννη Οικονόμου ,υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ του ΕΛ.Γ.Α. και της Κοινωνίας της Πληροφορίας Α.Ε. για την υλοποίηση του Έργου «Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας ΕΛΓΑ».

Με την υλοποίηση του έργου, όπως επισήμανε ο κ. Λιβανός, «ο ΕΛ.Γ.Α. θα καταβάλλει σε μια πληρωμή, σε μία δόση, στο ακέραιο, στο 100%,  τις οφειλόμενες αποζημιώσεις για πρώτη φορά», και μάλιστα επιταχύνοντας χρονικά την εκτίμηση των ζημιών».

Το έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.850.000 ευρώ, εντάσσεται στο τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020 και αποτελεί προϊόν της συνεργασίας του ΕΛ.Γ.Α., του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Εντάχθηκε με απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην 17η Επικαιροποίηση Εξειδίκευσης Εφαρμογής του επιχειρησιακού προγράμματος (Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα) τον Οκτώβριο του 2020.

Προβλέπει ανάπτυξη λογισμικού σε πλάνο τριετίας και διάθεση tablet και laptop στα Υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α. για την διευκόλυνση του εκτιμητικού τους έργου.

Με τη χρήση εφαρμογής (mobile app), ο εκτιμητής του ΕΛ.Γ.Α. θα προσέρχεται στο προς εκτίμηση αγροτεμάχιο και με τη χρήση φορητής συσκευής (tablet) θα έχει πρόσβαση μέσω διαδικτύου σε όλα τα διαθέσιμα στοιχεία του πληττόμενου αγρότη, ώστε να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της εκτιμητικής διαδικασίας γρήγορα και χωρίς αστοχίες.

 Με αυτόν το τρόπο μεταβάλλεται η εκτιμητική διαδικασία χάρη στην ψηφιακή τεχνολογία, με στόχο την άμεση και ταχύτερη εκτίμηση των ζημιών από τους εκτιμητές του ΕΛ.Γ.Α. με ακρίβεια και δικαιοσύνη.

«Σήμερα είναι μια πολύ σημαντική μέρα για τον ΕΛΓΑ αφού με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης για τη Ψηφιακή Εφαρμογή Εκτιμητικής Διαδικασίας, ο οργανισμός κάνει ακόμα ένα βήμα προς την ψηφιακή εποχή» δήλωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γιάννης Οικονόμου. Προσθέτοντας ό,τι :

«Πλέον, η εκτιμητική διαδικασία του ΕΛΓΑ θα γίνεται ψηφιακά μέσω ταμπλετ από τους εκτιμητές. Με ταχύτητα και ακρίβεια, γεγονός που θα επιταχύνει το εκτιμητικό έργο.

Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα που φέρνει τον ΕΛΓΑ πιο κοντά στις ανάγκες των αγροτών. Στην κατεύθυνση αυτή ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι για πρώτη φορά φέτος ο ΕΛΓΑ θα καταβάλλει σε μια ενιαία δόση το 100% των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούςΟ υφυπουργός κατέληξε δε ό,τι: «Βούληση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΑΑτ είναι να στηρίξει τον ΕΛΓΑ για να είναι δίπλα στον αγρότη στον χρόνο και με τον τρόπο που του αξίζει