Στιβακτή, Ταγκαλής και Σταθάς μιλάνε για το αν πρέπει να ανοίξουν τα Χιονοδρομικά

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021 11:39 Στιβακτή, Ταγκαλής και Σταθάς μιλάνε για το αν πρέπει να ανοίξουν τα Χιονοδρομικά

Οι Δήμαρχοι των Παραπαρνάσσιων Δήμων διατυπώνουν την άποψη τους γύρω από τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει σχετικά με τη λειτουργία των χιονοδρομικών κέντρων…

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η απόφαση για το άνοιγμα ή μη, εντός του Φεβρουαρίου των χιονοδρομικών κέντρων ανά τη χώρα και κατ’ επέκταση να αρθεί στην πράξη –με όρους- ο περιορισμός μετακίνησης από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Οι εκτιμήσεις για την ώρα, θέλουν τα χιονοδρομικά να ανοίγουν στα μέσα Φεβρουαρίου και στον δημόσιο διάλογο έχουν εκφραστεί διαφορετικές απόψεις, ειδικά από την στιγμή που δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά και η εστίαση δεν έχουν για την ώρα επαναλειτουργήσει.

Στους δήμους γύρω από τον Παρνασσό, δηλαδή στον δήμο Αμφίκλειας-Ελάτειας, τον δήμο Δελφών και τον δήμο Αράχοβας-Διστόμου-Αντίκυρας, λειτουργούν χιονοδρομικά κέντρα που αυτές τις ημέρες του χρόνου υποδέχονται συνήθως αρκετούς επισκέπτες για χειμερινό τουρισμό.

 «Δεν γίνεται να ανοίξουν τα χιονοδρομικά πριν από σχολεία και εστίαση»

«Αν και θεωρώ πως το χιονοδρομικό κέντρο είναι αρκετά σημαντικό για την περιοχή και τον δήμο μας και χωρίς να είμαι από τους ειδικούς, εκτιμώ πως στην προκειμένη περίπτωση υπάρχουν βασικότερα πράγματα που πρέπει να επαναλειτουργήσουν πριν από τα χιονοδρομικά» αναφέρει στο News 24/7 η δήμαρχος Αμφίκλειας-Ελάτειας, Αθανασία Στιβακτή.

«Ήμασταν και είμαστε έτοιμοι σε περίπτωση που ληφθεί μια τέτοια απόφαση, ωστόσο είναι κομβικό να μην γκρεμιστεί ότι έχει γίνει μέχρι σήμερα, να μην χαλαρώσουμε και οδηγηθούμε πάλι σε μια διαδικασία ακορντεόν, δηλαδή να κλείσουμε σε λίγο καιρό ξανά» συμπληρώνει.

Σύμφωνα με την κυρία Στιβακτή, θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των σχολείων και των επιχειρήσεων εστίασης, να φανούν τα αποτελέσματα και στη συνέχεια να γίνει το άνοιγμα των χιονοδρομικών. «Δεν μπορεί να ανοίξουν τα χιονοδρομικά και να παραμένει κλειστή η εστίαση. Θα έρθουν εδώ εκδρομείς και μια σειρά επιχειρήσεων που ζουν από αυτό θα παραμένουν κλειστές;» σημειώνει.

«Να μην αρθεί ο περιορισμός μετακίνησης από δήμο σε δήμο»

Περίπου 60 χιλιόμετρα μακριά, στην άλλη πλευρά του Παρνασσού, ο δήμαρχος Δελφών, Παναγιώτης Ταγκαλής, αναφέρει πως βλέπει ως θετική εξέλιξη την επαναλειτουργία του χειμερινού τουρισμού στην περιοχή του, ωστόσο υπογραμμίζει: «Κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown, όταν έκλεισαν τα σχολεία, είχαμε στο χιονοδρομικό 2.500 άτομα. Έγινε πανικός. Τότε διαμαρτυρηθήκαμε έντονα γιατί θα έπρεπε να είχαν προβλέψει να κλείσουν και τα χιονοδρομικά μαζί με τα σχολεία».

Όπως επισημαίνει, δεν πρέπει να γίνει ξανά το ίδιο λάθος: «Συμφωνώ, τηρώντας τα μέτρα να ανοίξουν, ωστόσο αυτό θα πρέπει να γίνει αφού επαναλειτουργήσει η εκπαίδευση». Σημαντικότερο, για τον ίδιο, είναι να μην αρθεί ο περιορισμός μετακίνησης από τη μια περιφέρεια στην άλλη.

«Λίγο πριν την 28η Οκτωβρίου είχαμε μια έξαρση στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Άμφισσα. Επιβάλαμε lockdown άμεσα και περιορίστηκε η κατάσταση. Πλέον είμαστε με ένα-δύο κρούσματα την εβδομάδα. Το σημαντικότερο είναι να μην ανοίξουν οι μετακινήσεις από δήμο σε δήμο και μεταφερθεί ιικό φορτίο», συμπληρώνει ο κ. Ταγκαλής.

«Τήρηση των μέτρων από επισκέπτες και επαγγελματίες»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αράχωβας-Διστόμου, Αντίκυρας, Γιάννης Σταθάς, υποστηρίζει πως είναι αρμοδιότητα των ειδικών να αποφασίσουν τι μέλλει γενέσθαι. «Ακούμε με ευλάβεια ό,τι λένε οι ειδικοί. Το μόνο που θέλουμε είναι να τηρηθούν τα πρωτόκολλα», λέει ο κ. Σταθάς.

 «Η Αράχωβα έχει πάθει τεράστια καταστροφή με το κλείσιμο του εποχικού τουρισμού, γιατί οι άνθρωποι ζουν οικονομικά τρεις μήνες τον χρόνο. Πώς θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν δάνεια που έχουν πάρει;».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στον δήμο έχουν τηρηθεί όλα τα μέτρα και βρίσκονται σε αναμονή των αποφάσεων: «Από τον Μάρτιο του 2020, μέχρι σήμερα, είχαμε 10 κρούσματα. Δείξαμε ότι τηρούνται πλήρως τα μέτρα. Δεν υπήρξε έξαρση ούτε τον Οκτώβριο, παρά το γεγονός πως για τέσσερα σαββατοκύριακα ήμασταν γεμάτοι από κόσμο που βρέθηκε στην περιοχή. Αν ανοίξουν τα χιονοδρομικά, το βασικό που θα πρέπει να γίνει είναι να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα από επισκέπτες και επαγγελματίες», επισημαίνει.

Πηγή: News247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση