Ανανέωση Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021 12:45 Ανανέωση Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων

Δύο επιπλέον χρόνια η ισχύς τους…

Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Φθιώτιδας, ενημερώνει τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων, των οποίων η ισχύς των Πιστοποιητικών Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών φαρμάκων (ΠΓΟΧΓΦ) λήγει το επόμενο διάστημα, ότι σύμφωνα με νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, η ισχύς τους είναι πλέον στα 7 - από τα 5 - χρόνια.

Επομένως όσα Πιστοποιητικά Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων ήταν σε ισχύ στις 21-9-2020 (ημερομηνία δημοσίευσης του ΦΕΚ), παρατείνεται η ισχύς τους για δύο(2) έτη, ενώ όσων ΠΓΟΧΓΦ η ισχύς έληξε μέχρι στις 20-09-2020 θα πρέπει να ανανεωθούν σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Επίσης σύμφωνα με την νέα Κ.Υ.Α. ισχύουν τα εξής:

1)Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 3, το πρόγραμμα αρχικής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων είναι υποχρεωτικό για τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων οι οποίοι δεν είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

2)Σύμφωνα με το άρθρο 2, παρ. 1β και παρ. 4, προβλέπονται προγράμματα αρχικής και συμπληρωματικής κατάρτισης στην ορθολογική χρήση γεωργικών φαρμάκων για την απόκτηση ή την επικαιροποίηση των γνώσεων των επαγγελματιών χρηστών γεωργικών φαρμάκων, τα οποία είναι προαιρετικά για τους επαγγελματίες χρήστες γεωργικών φαρμάκων που είναι κάτοχοι πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων.

3)Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 3, για τη χορήγηση Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών φαρμάκων οι ενδιαφερόμενοι/ες καλούνται να απαντήσουν σε σαράντα (40) ερωτήσεις μέσα σε ορισμένο χρόνο, από τις οποίες απαιτείται η σωστή απάντηση σε τουλάχιστον είκοσι οκτώ (28) ερωτήσεις.

4)Σύμφωνα με το άρθρο 7, παρ. 2, η κατοχή πτυχίου Γεωπόνου Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος (ΑΕΙ) ή πτυχίου Τμήματος Φυτικής Παραγωγής ή Τμήματος Διοίκησης Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας ή Τμήματος Θερμοκηπιακών Καλλιεργειών και Ανθοκομίας της Σχολής Γεωπονίας των Τεχνολογικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΤΕΙ) ή ισότιμου πτυχίου ή διπλώματος αντίστοιχων ειδικοτήτων σχολών κράτους μέλους της ΕΕ ή χωρών εκτός ΕΕ, επέχει θέση πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων αόριστης χρονικής ισχύος.

5)Σύμφωνα με το άρθρο 8, παρ. 3, τα τέλη συμμετοχής των ενδιαφερομένων στις εξετάσεις χορήγησης Πιστοποιητικού Γνώσεων Ορθολογικής Χρήσης Γεωργικών φαρμάκων καθορίζονται σύμφωνα με την περ. γ) της παρ. 3 του άρθρου 50 του ν. 4036/2012 όπως ισχύει, και της υπ΄αρ. 13631/159106/20-12-2013 απόφασης (Β΄3410) «Καθορισμός του τέλους συμμετοχής στις εξετάσεις χορήγησης πιστοποιητικού γνώσεων ορθολογικής χρήσης γεωργικών φαρμάκων και του τέλους αναγγελίας έναρξης λειτουργίας φορέων αρχικής κατάρτισης υπεύθυνων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων», όπως τροποποιήθηκε από την υπ΄αρ. 11118/127128/09-11-2015 (Β΄2518) ομοία.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση