Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιφέρεια Στερεάς: Νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός, σχέδιο «Εγκέλαδος» και κοπή πίτας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021 08:32 Περιφέρεια Στερεάς: Νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός, σχέδιο «Εγκέλαδος» και κοπή πίτας

Η πρώτη συνεδρίαση του 2021…

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου η πρώτη -για το 2021- συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Με την ευκαιρία της πρώτης συνεδρίασης έγινε και η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, με την ανταλλαγή ευχών μεταξύ των περιφερειακών συμβούλων και στη συνέχεια ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Σανίδας, εκφράζοντας το σώμα, εξέφρασε τα συλλυπητήρια όλων στους οικείους του πρώην Υπουργού Σήφη Βαλυράκη, που εξέπνευσε στα νερά του Ευβοϊκού κόλπου και συνεχάρη δημόσια τον κ. Ιωάννη Κτιστάκη, ο οποίος έλκει την καταγωγή του από τη Βοιωτία και εκλέχθηκε από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) ως δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα.

Κατά την πολύωρη συνεδρίαση συζητήθηκαν εκτενώς και σε θετικό κλίμα 18 επίκαιρες ερωτήσεις περιφερειακών συμβούλων, 3 θέματα εκτός ημερήσιας διάταξης και 8 θέματα της ημερήσιας διάταξης, μεταξύ των οποίων οι αναγκαίες τροποποιήσεις του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2021.  

Σε αυτό εντάχθηκε η εκπόνηση "Σχεδίου Φόρτισης Ηλεκτρικών Οχημάτων (Σ.Φ.Η.Ο.) στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας".

«Πιστεύουμε στην ηλεκτροκίνηση και στα οφέλη της. Θέλουμε να γίνουμε μια Περιφέρεια φιλόξενη προς το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τους χρήστες του, Στερεοελλαδίτες και επισκέπτες. Η πρώτη Περιφέρεια με πλήρες και οργανωμένο σχέδιο σταθμών», τόνισε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.

Νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός για όλη την Περιφέρεια

Στα θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν η σύσταση Αναπτυξιακού Οργανισμού ΟΤΑ, σύμφωνα με το νέο νόμο, στον οποίο δύναται να συμμετέχουν ως μέτοχοι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας, θέμα που πέρασε κατά πλειοψηφία.

Οι Αναπτυξιακοί Οργανισμοί του νέου νόμου μπορούν μεταξύ άλλων δυνατοτήτων τους να:

• Είναι ενδιάμεσοι φορείς και να ασκούν αρμοδιότητες διαχείρισης για πράξεις κρατικών ενισχύσεων.

• Συμμετέχουν σε Προγραμματικές Συμβάσεις με όλους τους φορείς Γενικής Κυβέρνησης για την παροχή εξειδικευμένης τεχνικής, επιστημονικής και διοικητικής υποστήριξης.

• Παράσχουν τεχνικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες διαχείρισης και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας ΟΤΑ.

• Ασκούν δραστηριότητες στον τομέα ενέργειας , αξιοποίησης βασικών υποδομών κοινής ωφέλειας και φυσικών πόρων ή περιοχών εγκαταστάσεων τουριστικής ή αναπτυξιακής αξίας.

Επιπρόσθετα, στους Αναπτυξιακούς Οργανισμούς δίνεται ουσιαστικά η δυνατότητα συγκρότησης ολοκληρωμένης τεχνικής υπηρεσίας, η οποία όχι απλά ωριμάζει, αλλά μπορεί και να εκτελεί έργα σε περίπτωση αδυναμίας της τεχνικής υπηρεσίας του ΟΤΑ.

Σχέδιο «Εγκέλαδος»

Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το «Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών».

Το σχέδιο, που συντάχθηκε από την Αυτοτελή Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, με επικεφαλής τον Διευθυντή Πολύζο Ζώη, εγκαθιστά συγκεκριμένους μηχανισμούς άμεσης και συντονισμένης απόκρισης των εμπλεκόμενων φορέων σε Κεντρικό, Περιφερειακό και Τοπικό επίπεδο για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, από την εκδήλωση σεισμών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους.

Επίσης, προβλέπει δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.

«Ευχαριστώ τα στελέχη μας, για το σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση σεισμών και την άμεση διαχείριση των συνεπειών τους. Ζούμε σε μια σεισμογενή χώρα και περιοχή και πρέπει να είμαστε έτοιμοι πάντα και για τα πάντα. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, το οποίο ευχόμαστε να μη χρειαστεί ποτέ να ενεργοποιήσουμε», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.