Προϋπολογισμός, Σχέδιο Δράσης και αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση στη συνεδρίαση της ΠΕΔ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2021 10:57 Προϋπολογισμός, Σχέδιο Δράσης και αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση στη συνεδρίαση της ΠΕΔ

Παρέμβαση - ενημέρωση Σπανού για τον νέο Αναπτυξιακό Οργανισμό…

Πολλά και ενδιαφέροντα περιελάμβανε η 1η - για το 2021 - συνεδρίαση του ΔΣ τη Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιανουαρίου με τηλεδιάσκεψη.

Στη συνεδρίαση συμμετείχε και ο Περιφερειάρχης Φάνης Σπανός ο οποίος παρουσίασε αναλυτικά για τη δημιουργία του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού, ο οποίος θα αναλάβει την ωρίμανση έργων των Δήμων και της Περιφέρειας και στον οποίο συμμετέχει η ΠΕΔ.

Για το συγκεκριμένο εγχείρημα τοποθετήθηκε και ο Πρόεδρος της ΠΕΔ και Δήμαρχος Καρπενησίου Νίκος Σουλιώτης, ο οποίος στη συνέχεια ενημέρωσε τα μέλη για τα όσα συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση της ΚΕΔΕ παρουσία της νέας ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών των κυρίων Βορίδη και Πέτσα.

Όπως ανέφερε ο κ. Σουλιώτης, συζητήθηκαν τα θέματα:

• Αλλαγή εκλογικού νόμουγια τη διεξαγωγή των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών (δρομολογείται άμεσα). Οι προτάσεις των Δήμων έχουν ληφθεί υπόψη. Θα θεσπιστεί ένα όριο αυτοδυναμίας (πάνω από 40%) κι ένα ελάχιστο όριο 3-5% για τη συμμετοχή των συνδυασμών στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, θα καταργηθεί το τρίτο ψηφοδέλτιο για τις τοπικές κοινότητες.

• Βρίσκεται σε εξέλιξη η μελέτη για την ορθολογική κατανομή των αρμοδιοτήτων ανά επίπεδο διακυβέρνησης (Υπουργεία – Περιφέρειες - Δήμοι)με σκοπό τη βελτιστοποίηση του έργου της Τ.Α., προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

• Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» –Πρόταση για ορισμό πλαφόν ανά ομάδα έργων, ώστε να μην υπάρξουν αποκλεισμοί. Στόχος της Κυβέρνησης να μη μείνει κανένας Δήμος εκτός του προγράμματος.

• ΕΣΠΑ και Ταμείο Ανάκαμψης – Πρόταση για θέσπιση διακριτού προγράμματος ή υποπρογράμματος χρηματοδότησης για τους Δήμους.Επιπλέον, ενεργότερη συμμετοχή του Α’ βαθμού στην προετοιμασία και τον σχεδιασμό των ΠΕΠ 2021-2027.

• Κινητικότητα – Πρόταση για ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανακοπή της αποψίλωσης των υπηρεσιών των Δήμων και εκκίνηση διαδικασίας νέων προσλήψεων.

• Εμβολιασμός προσωπικού ΟΤΑ και Δημοτικής Αστυνομίας για τον COVID19 - Πρόταση για να ληφθεί μέριμνα για τον εμβολιασμό δημοτικών υπαλλήλων κρίσιμων υπηρεσιών (δημοτική αστυνομία, κοινωνικές δομές, βοήθεια στο σπίτι, καθαριότητα κλπ.), που βρίσκονται στην «πρώτη γραμμή» για την καταπολέμηση της πανδημίας από το Μάρτιο του 2020 ως σήμερα, μαζί με το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης, χωρίς όμως αυτό να αποβεί σε βάρος άλλων ομάδων πολιτών, των οποίων ο εμβολιασμός είναι προγραμματισμένος βάση των οδηγιών της αρμόδιας εθνικής επιτροπής.

• Αίτημα για παράταση του υφισταμένου προγράμματος και έγκαιρη προκήρυξη νέου προγράμματος απασχόλησης κοινωφελούς χαρακτήρα, με σκοπό την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας.

• Ανακοινώθηκε η θέσπιση έκτακτης ενίσχυσης για στήριξη των τουριστικών Δήμων που επλήγησαν από την πανδημία.

• Ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου είναι το ζήτημα της αλλαγής του τρόπου κατανομής των ΚΑΠ στους Δήμους και η εξεύρεση περισσότερων πόρων για την Αυτοδιοίκηση, ώστε να μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της.

• Συμφωνήθηκε ότι είναι επιβεβλημένη και η προώθηση συγκεκριμένων ρυθμίσεων για την αναβάθμιση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

• Αυξάνεται ο προϋπολογισμός  που διατίθεται μέσα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για τηνπολιτική προστασία και την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.

• Πρωτοβουλία Υπουργείου Εσωτερικών να μην υπάρχει καμία έδρα Δήμου χωρίς τραπεζικό υποκατάστημα και γραφείο ΕΛΤΑ.

• Αλλαγή του Ν. 4412/2016 για τις δημόσιες προμήθειες έως το τέλος του Α τριμήνου 2021.

Στη συνέχεια της συνεδρίασης τέθηκε από τον Δήμαρχο Δομοκού, Χαράλαμπο Λιόλιο το θέμα της δρομολογούμενης πολιτικής των ΕΛΤΑ να λειτουργήσουν τα υποκαταστήματα στους περιφερειακούς δήμους με «αστική» μορφή. Η αλλαγή αυτή θα επηρεάσει σημαντικά τη λειτουργικότητα των καταστημάτων καθώς πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν με έναν υπάλληλο γραφείου και έναν ταχυδρόμο. Το Σώμα συμφώνησε ότι δεν μπορεί να επιτραπεί η απαξίωση των υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ καθώς θα δημιουργήσει προβλήματα στην εξυπηρέτηση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των Δήμων. Αποφασίστηκε ομόφωνα να υπάρξει παρέμβαση, ώστε τα υποκαταστήματα να συνεχίσουν να λειτουργούν με την «αγροτική» τους μορφή.

Τέλος, εγκρίθηκαν ομόφωνα από το Διοικητικό Συμβούλιο το σχέδιο δράσης και ο προϋπολογισμός για το 2021. Ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας κ. Νίκος Σουλιώτης τόνισε: «Παρά το γεγονός ότι το 2020 ήταν ένα διαφορετικό έτος, λόγω της πανδημίας, καταφέραμε ως Π.Ε.Δ., μέσα από πολλές παρεμβάσεις, να είμαστε δίπλα στους Δήμους και στους πολίτες και να είμαστε αποτελεσματικοί και χρήσιμοι. Οι στόχοι μας είναι υψηλοί και για τη νέα χρονιά κι αυτό φαίνεται μέσα από το σχέδιο δράσης μας και τον προϋπολογισμό μας. Σχεδιάζουμε και θα υλοποιήσουμε εντός του 2021 ένα συνεκτικό πλέγμα δράσεων, αναπτυξιακού, πολιτικού, κοινωνικού, επιμορφωτικούκαι πολιτιστικού χαρακτήρα. Είμαι σίγουρος ότι και τη νέα χρονιά, με σύμπνοια και συνεργατικό πνεύμα, η Π.Ε.Δ. θα συνεχίσει να διεκδικεί και να είναι ωφέλιμη για τους Δήμους και τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση