Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς για την κακοκαιρία «Μήδεια»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 13 Φεβρουαρίου 2021 08:07 Σε ετοιμότητα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Στερεάς για την κακοκαιρία «Μήδεια»

257 μηχανήματα περιμένουν εντολές για να επέμβουν όπου χρειαστεί. Προειδοποιήσεις από την Πολιτική Προστασία…

Πανέτοιμος είναι ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας «Μήδειας», σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη Φάνη Σπανό και τους χωρικούς του Αντιπεριφερειάρχες.

Την Πέμπτη (11/2) ο Περιφερειάρχης συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και όλους τους εμπλεκόμενους υπηρεσιακούς παράγοντες.

Ακολούθησε δεύτερη τηλεδιάσκεψη νωρίτερα σήμερα, Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2021, με τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες, τον Περιφερειακό Συντονιστή Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμπέτσο, τον Διευθυντή Πολιτικής Προστασίας Στερεάς Ελλάδας Πολύζο Ζώη και τον Γενικό Διευθυντή Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών Αναστάσιο Παπαναστασίου, ενώ παραμένει ανοιχτή η επικοινωνία με τους Δήμους της Στερεάς Ελλάδας, καθώς και με τις Περιφερειακές Διευθύνσεις της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και του ΕΚΑΒ.

Όπως επισημάνθηκε στην τηλεδιάσκεψη, έχουν ήδη ενεργοποιηθεί 42 σημεία αποθήκευσης και διάθεσης αλατιού με επαρκείς ποσότητες (4.500 τόνοι άμεσης διαθεσιμότητας), ενώ παραμένουν σε ετοιμότητα 257 εκχιονιστικά μηχανήματα, γκρέιντερ, αλατιέρες και πολυμηχανήματα, τα οποία θα αξιοποιηθούν, όπου παραστεί ανάγκη.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται να εκδηλωθούν έντονα καιρικά φαινόμενα με χιονοπτώσεις, από το μεσημέρι του Σαββάτου 13 Φεβρουαρίου στα ορεινά των Περιφερειακών Ενοτήτων Φθιώτιδας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και έως την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου σε όλη τη Στερεά Ελλάδα.

«Ετοιμαζόμαστε για ένα βαρύ καιρικό φαινόμενο. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ, την Πυροσβεστική, τη “Νέα Οδό” και φυσικά με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες που θα προκύψουν», δηλώνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και κάνει έκκληση στους πολίτες όταν αρχίσουν τα φαινόμενα στην περιοχή τους, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Προειδοποιήσεις από την Πολιτική Προστασία

Από την πλευρά της η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας απευθύνει προειδοποιήσεις αντιμετώπισης των έντονων φαινομένων σύμφωνα και με τις αναλυτικές προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Τα τμήματα Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειακών Ενοτήτων θέτουν σε πολύ αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό τους και σύμφωνα με το σχεδιασμό και τις αρμοδιότητές τους όπως αναφέρονται στα εγκεκριμένα σχέδια με την κωδική ονομασία ΒΟΡΕΑΣ και ΔΑΡΔΑΝΟΣ.

Οι Δήμοι της Περιφέρειας Στ. Ελλάδας δια των αρμοδίων υπηρεσιών τους να ενημερώσουν τους πολίτες που χρήζουν ιατρικής φροντίδας ή που θα πρέπει να μετακινηθούν για προγραμματισμένη ιατρική εξέταση ή ιατρικό έλεγχο να φροντίσουν  με μέριμνά τους έγκαιρα για την μετακίνησή τους ή και για την φιλοξενία τους , σε συνεργασία με τους οικείους τους καθώς και για την διάθεση θερμαινόμενων χώρων για την φιλοξενία πολιτών που χρήζουν ανάγκης προστασίας (αστέγους κλπ)

Επίσης οι Δήμοι δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους , αγρότες , μελισσοκόμους κλπ) ,  καθώς και άλλους για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ Π.ΣΤ.Ε. ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ:

Λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας για το ισχυρό κύμα κακοκαιρίας- στο οποίο έχει δοθεί η ονομασία «ΜΗΔΕΙΑ» παρέχουμε τις κάτωθι εξειδικευμένες οδηγίες για την προστασία των πολιτών.

Καλούνται οι πολίτες, ειδικά στις περιοχές που θα πληγούν περισσότερο από τα φαινόμενα, να προετοιμαστούν κατάλληλα, ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο δυνατό οι ζημιές και οι όποιες άλλες αρνητικές επιπτώσεις στις καθημερινές δραστηριότητές τους.

Η κακοκαιρία  προβλέπεται  να εκδηλωθεί στην Περιφέρεια Στ, Ελλάδας    από τις πρώτες πρωίνές ώρες  της Κυριακής και αναμένονται ισχυρές  χιονοπτώσεις σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ΠΕ Ευρυτανίας , ΠΕ Φθιώτιδας και ΠΕ Φωκίδας οι οποίες με την πάροδο της ημέρας θα επεκταθούν νοτιότερα καλύπτοντας και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο στην ΠΕ Βοιωτίας και ΠΕ Εύβοιας.

Από το μεσημέρι της Κυριακής, αναμένεται ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας, με παγετό,  φαινόμενο που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.

Έχοντας υπόψη τα ανωτέρω, θα πρέπει όλοι οι πολίτες από σήμερα να προετοιμαστούν λαμβάνοντας τα παρακάτω προληπτικά μέτρα:

Τα νοικοκυριά

· θα πρέπει να προμηθευτούν καύσιμη ύλη για θέρμανση

· Θα πρέπει  να φροντίσουν να έχουν επαρκή ποσότητα τροφίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, φάρμακα ώστε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους, οι οποίες θα είναι δύσκολες όπου θα υπάρχει μεγάλο ύψος χιονιού ή πάγος στους δρόμους

· Όσοι κατοικούν σε περιοχές ή σε οικισμούς που υπάρχουν δυσκολίες πρόσβασης σε περιπτώσεις χιονοπτώσεων να διαθέτουν εξοπλισμό για προσωρινό καθαρισμό του χιονιού ή του πάγου (φτυάρια, τσάπες) από τις πόρτες τους

Οι κτηνοτρόφοι/πτηνοτρόφοι

· Θα πρέπει να φροντίσουν για επάρκεια ζωοτροφών για τουλάχιστον μία εβδομάδα και να έχουν υπόψη ότι  ο αποχιονισμός των εγκαταστάσεών τους, σε περιοχές με  εκτεταμένη χιονόπτωση και ολικό παγετό απαιτεί υπομονή και χρόνο. 

· Επίσης κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα, ώστε σε περίπτωση συσσώρευσης μεγάλου όγκου χιονιού στις στέγες των σταβλικών εγκαταστάσεων να προβούν σε καθαρισμό τους, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν καταρρεύσεις.

Δίκτυα ύδρευσης

·  Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα προστασίας των δικτύων (βρύσες κλπ)  που βρίσκονται σε εξωτερικούς χώρους και να γίνεται συχνός έλεγχος της ροής του νερού.

· Να γίνει έλεγχος στους ηλιακούς θερμοσίφωνες αν διαθέτουν αντιψυκτικό.

Μετακινήσεις

· Οι μετακινήσεις τις ημέρες της χιονόπτωσης και του παγετού που θα ακολουθήσει θα πρέπει να περιοριστούν στο ελάχιστο. Αν παρά ταύτα απαιτείται η μετακίνηση εκτός κατοικίας πεζή, τότε θα πρέπει να γίνεται με τα κατάλληλα ρούχα και παπούτσια.

· Η χρήση αυτοκινήτου κατά τη διάρκεια της χιονόπτωσης θα πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο, ενώ είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων και τις επόμενες ημέρες που θα ακολουθήσουν με τον ισχυρό παγετό.

- Οι διαμένοντες σε ορεινές  και ημιορεινές περιοχές να προσαρμόσουν το πρόγραμμα διαμονής τους και της μετακίνησή τους λαμβάνοντας υπόψη ότι οι καιρικές συνθήκες επιδεινώνονται και αλλάζουν ταχύτατα και  ότι η πρόσβαση και ο καθαρισμός των οδών και η μετακίνηση ακόμη και των μηχανημάτων έργων στις περιοχές αυτές είναι χρονοβόρες.

- Αποφύγετε κάθε περιττή ΆΣΚΟΠΗ μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που  έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

- Κλήση έκτακτης ανάγκης: σε περίπτωση ανάγκης καλέστε εναλλακτικά: Αστυνομία 100, Πυροσβεστικό Σώμα 199, ΕΚΑΒ 166, τον Ευρωπαϊκό Αριθμό Έκτακτης Ανάγκης 112.

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση