Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Ιδιαίτερη προσοχή για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων και αγροτών

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2021 13:35 Σταϊκούρας: Ιδιαίτερη προσοχή για τη στήριξη πληττόμενων επιχειρήσεων και αγροτών

Μεταρρυθμίζεται πλήρως ο μηχανισμός επιχορήγησης όσων πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα…

Διαβάστε το δελτίο τύπου από το Γραφείο του Υπουργού Οικονοιμκών και Βουλυετή Φθιώτιδας Χρήστου Σταϊκούρα, σχετικά με το σχέδιο νόμου που προβλέπει πλήρη μεταρρύθμιση στο μηχανισμό στήριξης όσων πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα είτε είναι επιχειρήσεις είτε αγρότες, με διαχωρισμό μάλιστα στον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη και στον ιδιώτη που εκμεταλλεύεται κάποια αγροτική έκταση.

«Η ολοένα συχνότερη εμφάνιση ακραίων καιρικών φαινομένων, καθώς και η αυξανόμενη έντασή τους, έχουν αναδείξει την ανάγκη ταχύτερης ανακούφισης όσων πλήττονται, κάτι που συνιστά προτεραιότητα της Κυβέρνησης.

Προς αυτή την κατεύθυνση, μεταρρυθμίζεται πλήρως ο μηχανισμός επιχορήγησης πληττόμενων επιχειρήσεων, ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή και σε μία παραγωγική ομάδα που είναι ιδιαίτερα ευάλωτη απέναντι στις θεομηνίες: τους αγρότες.

Πιο συγκεκριμένα, με το νέο σχέδιο νόμου για την κρατική αρωγή θεσπίζονται ειδικές διατάξεις για τον εξορθολογισμό του πλαισίου αποζημιώσεων στις περιπτώσεις αγροτικών εκμεταλλεύσεων.

Με ειδική ρύθμιση, επεκτείνεται η περίμετρος κάλυψης, ώστε σε εξαιρετικές περιπτώσεις που παρατηρούνται σημαντικές και εκτεταμένες ζημίες σε αριθμό πληγεισών επιχειρήσεων ή σε καταστροφές μεγάλης έκτασης, να επιχορηγούνται πέραν των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών και οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν ανήκουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Αυτονόητη προϋπόθεση είναι η τήρηση των όρων και προϋποθέσεων των κανόνων για τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις, όπως αυτοί έχουν τεθεί από το ευρωπαϊκό πλαίσιο.

Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαφορετική βαρύτητα έχει η αγροτική παραγωγή στο εισόδημα των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, σε σύγκριση με τους ιδιώτες που έχουν αγροτικές εκμεταλλεύσεις χωρίς να είναι το κύριο επάγγελμά τους η αγροτική παραγωγή, η σχετική διάταξη δεν εξισώνει τις δύο κατηγορίες, αλλά επιχειρεί την ικανοποίηση των διαφορετικών αναγκών τους, ισορροπώντας μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης.»