Καρδιακή Αποκατάσταση: Ένας πολύτιμος οδηγός Φυσικής Δραστηριότητας - Covid Edition

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2021 11:20 Καρδιακή Αποκατάσταση: Ένας πολύτιμος οδηγός Φυσικής Δραστηριότητας - Covid Edition

Από το Ελληνικό Ερευνητικό Εργαστήριο Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΚΦΑΑ) του τμήματος Φυσικοθεραπείας Λαμίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας…

Το Ερευνητικό Εργαστήριο Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης και Αποκατάστασης (ΕΚΦΑΑ) του τμήματος Φυσικοθεραπείας, με έδρα τη Λαμία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, συμμετέχει στη δράση που διοργανώνει η Αμερικανική Εταιρεία Καρδιαγγειακής και Πνευμονικής Αποκατάστασης (American of Cardiovascular and Pulmonary Rehabilitation, AACVPR), στο πλαίσιο της εβδομάδας Καρδιακής Αποκατάστασης από 14 έως 20 Φεβρουαρίου με τίτλο “Beating Strong, Living Long”.

Το Ερευνητικό Εργαστήριο με Διευθύντρια την Καθηγήτρια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας Ελένη Καπρέλη, έχει ως κύριους στόχους του την μελέτη των άμεσων και χρόνιων προσαρμογών των διάφορων συστημάτων του ανθρώπινου σώματος ως αποτέλεσμα της άσκησης, την διερεύνηση των μηχανισμών δυσλειτουργιών που μπορεί να προκύψουν και την ανάπτυξη νέων μεθόδων αποκατάστασης σε ασθενείς με χρόνιες παθήσεις ή παθολογικές καταστάσεις.

Μέσω του εργαστηρίου, σύνολο προπτυχιακών φοιτητών υπό την επίβλεψη της επίκουρης καθηγήτριας και Αναπληρώτριας Διευθύντριας Δρ Γαρυφαλλιάς Πέπερα συμμετείχαν στην δράση που διοργανώθηκε, φτιάχνοντας έναν οδηγό ειδικά προσαρμοσμένο για τις συνθήκες της πανδημίας που αφορά την Καρδιακή Αποκατάσταση για ασθενείς με Καρδιαγγειακές Παθήσεις με τίτλο «Καρδιακή Αποκατάσταση: Φυσική Δραστηριότητα, σε συνθήκες πανδημίας COVID-19». Ο συγκεκριμένος οδηγός είναι γραμμένος στα ελληνικά και συνοδεύεται από ένα βίντεο/παρουσίαση.

Ο οδηγός αυτός, όπως μας εξηγεί η κα Πέπερα, «δημιουργήθηκε προκειμένου να βοηθήσει και να ενθαρρύνει όσο δυνατόν περισσότερους ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις ή προδιαθεσικούς παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου να υιοθετήσουν έναν πιο φυσικά δραστήριο τρόπο ζωής».

Όσοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να λάβουν αυτό τον οδηγό αλλά και να ενημερώνονται για τις μελλοντικές δράσεις του Εργαστηρίου της Κλινικής Φυσιολογίας της Άσκησης που αφορούν την Καρδιακή Αποκατάσταση μπορούν να συμπληρώσουν την φόρμα που θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ.

Λίγα λόγια για τον οδηγό «Kαρδιακή Αποκατάσταση: Φυσική Δραστηριότητα σε συνθήκες πανδημίας COVID - 19»

Η καρδιακή αποκατάσταση αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι δευτερογενούς πρόληψης ασθενών με καρδιαγγειακές παθήσεις. Η καρδιακή αποκατάσταση παρέχεται από εξειδικευμένη ομάδα επιστημόνων υγείας που αποσκοπεί στη βελτίωση αλλά και διατήρηση της καρδιαγγειακής λειτουργίας, της καρδιοαναπνευστικής/λειτουργικής ικανότητας και της ποιότητας ζωής  των ασθενών αυτών.

Η καρδιακή αποκατάσταση είναι εξ’ορισμού μία πολυπαραγοντική και ολοκληρωμένη προσέγγιση παροχής ενός συνόλου εξατομικευμένων μακροπρόθεσμων υπηρεσιών που περιλαμβάνουν την ιατρική κλινική εξέταση, την αξιολόγηση της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας, τη συνταγογράφηση άσκησης, την τροποποίηση των παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, την εκπαίδευση των ασθενών, τη συμβουλευτική και τις συμπεριφορικές παρεμβάσεις.

Ο στόχος της είναι ο περιορισμός των παθοφυσιολογικών και ψυχολογικών επιδράσεων της καρδιαγγειακής νόσου, η μείωση του κινδύνου αιφνιδίου θανάτου, ο έλεγχος των καρδιαγγειακών συμπτωμάτων, η σταθεροποίηση ή η αντιστροφή της εξέλιξης της αθηροσκληρωτικής διαδικασίας και η ενίσχυση της ψυχοκοινωνικής θέσης του ασθενούς.

Σε μια πανδημική περίοδο (COVID-19) ασθενείς με καρδιαγγειακές παθήσεις απομονώνονται και αγνοούν τις συμβουλές των ειδικών για άσκηση και φυσική δραστηριότητα οδηγώντας τον εαυτό τους σε μια κατάσταση παθητικότητας και αδράνειας.

Στον οδηγό παρουσιάζονται τρόποι φυσικής δραστηριότητας σε καιρούς αποστασιοποίησης, διάφοροι τύποι ασκήσεων, καθώς και τρόποι για να μην βαρεθείτε από τις υποχρεωτικές καθημερινές συνήθειες, τροποποιώντας τις δραστηριότητές σας, τηρώντας πάντα τα μέτρα πρόληψης κατά της covid-19.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com