Ζητούν βοήθεια οι δικηγόροι λόγω πανδημίας

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 22 Φεβρουαρίου 2021 10:45 Ζητούν βοήθεια οι δικηγόροι λόγω πανδημίας

Συναντήσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας με τους βουλευτές Φθιώτιδας…

Διαδοχικές συναντήσεις με τους βουλευτές Φθιώτιδας, είχαν Παρασκευή και Σάββατο (19 και 20 Φεβρουαρίου) ο Πρόεδρος Θανάσης Μακρυγιάννης και τα μέλη τοΥ ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Λαμίας.

Ειδικότερα , την Παρασκευή 19.2.2021 έγινε συνάντηση με τους βουλευτές της ΝΔ Γεώργιο Κοτρωνιά και Θέμη Χειμάρα και τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, δικηγόρο-μέλος του ΔΣΛ Ιωάννη Σαρακιώτη και το Σάββατο 20.2.2021 με τον Υπουργό Οικονομικών και βουλευτή της ΝΔ Χρήστο Σταϊκούρα.

Αντικείμενο των συναντήσεων, στις οποίες τα μέλη του ΔΣΛ συμμετείχαν με τηλεδίασκεψη, η δεινή οικονομική και επαγγελματική θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι δικηγόροι λόγω της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων και της υπολειτουργίας υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος αλλά και λόγω  των γενικότερων επιπτώσεων της πανδημίας στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου.

Ο Πρόεδρος του ΔΣΛ τόνισε ότι η στήριξη της Πολιτείας προς τους δικηγόρους, ιδίως στη δεύτερη φάση της πανδημίας, όπου η αρνητικές συνέπειές της ενεργούν πολλαπλασιαστικά, δεν ήταν η επιβαλλόμενη και σε κάθε περίπτωση, υπολείπεται της στήριξης που η Πολιτεία παρείχε σε άλλους πληττόμενους επαγγελματικούς κλάδους. Η παράταση της υγειονομικής κρίσης επιδεινώνει περαιτέρω την θέση των δικηγόρων και καθιστά αναγκαία παρά ποτέ την ουσιαστική οικονομική ενίσχυσή τους.

Ο κ. Μακρυγιάννης έθεσε ως προτεραιότητα  την ανάγκη διαρκούς και ακώλυτης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, που αποτελεί πυλώνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου, εξασφαλίζει το δικαίωμα δικαστικής προστασίας των πολιτών και ενεργεί ρυθμιστικά στην εξέλιξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Όπως τόνισε, ότι η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων σε σειρά δικαστικών λειτουργιών δεν δικαιολογείται, λαμβανομένου υπόψη και του γεγονότος ότι τα δικαστήρια με την τήρηση των μέτρων πρόληψης και προστασίας και τον χρονικό καταμερισμό των υποθέσεων δεν αποτελούν, όπως έχει αποδειχθεί, εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Ως προς τα μέτρα οικονομικής στήριξης , πέραν αυτών που αναφέρονται στο διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας, ζήτησε την απαλλαγή από τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, άλλως, τη μείωσή τους, την αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων (ΦΠΑ),  την απαλλαγή από  καταβολή τέλους επιτηδεύματος για το έτος 2020, τη μείωση του μισθώματος επαγγελματικής στέγης και για τους επόμενους μήνες, τη μείωση του μισθώματος κατοικιών φοιτητών τέκνων δικηγόρων.

Όσον αφορά στα ζητήματα τοπικού ενδιαφέροντος, αναφέρθηκε στο θέμα της κάλυψης των κενών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και  της πρόβλεψης μίας επιπλέον θέσης Αντιεισαγγελέα Εφετών, καθώς επίσης και στην ανάγκη άμεσης επισκευής και βελτίωσης της λειτουργικότητας  του δικαστικού μεγάρου επί της οδού Καποδιστρίου, για την καλύτερη δυνατή και ασφαλή εξυπηρέτηση των πολιτών και των δικηγόρων.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους του ΔΣΛ υπήρξε ουσιαστικός διάλογος και όλοι οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν τα ζητήματα  που τέθηκαν.

Τέλος , ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ  του Συλλόγου εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία ανέγερσης του  δικαστικού μεγάρου (Νέου), μετά την σχετική ενημέρωση  που είχαν από τον Υπουργό Οικονομικών.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση