Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Σαρώνει» η βρετανική μετάλλαξη του ιού στην Εύβοια

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021 08:03 «Σαρώνει» η βρετανική μετάλλαξη του ιού στην Εύβοια

Ανιχνεύθηκαν εννέα κρούσματα με τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage…

Τα αποτελέσματα από την γονιδιωματική ανάλυση 487 επιλεγμένων θετικών στον κορωνοϊό δειγμάτων, ανακοίνωσε την Πέμπτη 25/2 το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2.

Συνολικά αναδείχθηκαν 242 στελέχη με μεταλλάξεις ειδικού ενδιαφέροντος, εκ των οποίων τα 226 αφορούν τη βρετανική μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (VariantVOC_202012). 12 στελέχη βρέθηκαν με τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής LineageB.1.351/South Africa (Variant501V2) και ένα ακόμη 1 στέλεχος βρέθηκε με τη μετάλλαξη Lineage A.23.1/Uganda (Ουγκάντα).

Το ενδιαφέρον για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έγκειται στο γεγονός ότι πάρθηκαν δείγματα από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας, όπως και από τις Περιφέρειες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας, και Αττικής και ακόμη τις Π.Ε. Μυτιλήνης και Καλύμνου. Αποτέλεσμα εννέα (9) στελέχη με τη βρετανική μετάλλαξη φθάνοντας ήδη τα δέκα (10) σε αυτή την Περιφερειακή Ενότητα και για το διάστημα μέχρι 18/2 (τα περισσότερα από κάθε άλλη Π.Ε. για αυτό το διάστημα μετά την Αττική και τη Θεσσαλονίκη).

Από προηγούμενες εξετάσεις έχουν βρεθεί ακόμη, για την ίδια μετάλλαξη, τρία (3) δείγματα στη Βοιωτία και δύο (2) στη Φθιώτιδα, με όλα τα δείγματα να έχουν παρθεί στην ΠΕ Βοιωτίας.

Από την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2 μέχρι σήμερα, έχουν ανιχνευθεί 1053 μεταλλάξεις του, σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:

Σημειώνουμε τέλος ότι σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόνο για το μήνα Φεβρουάριου - μέχρι σήμερα - στην Εύβοια έχουν ανιχνευθεί 1.005 κρούσματα κορωνοϊού και στους 8 Δήμους της.