Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η Larissa του Τέξας!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2021 12:36 Η Larissa του Τέξας!

Μία ιστορία που ξεκινάει από τον Θεσσαλικό κάμπο και καταλήγει σε σφαγή με Ινδιάνους Τσερόκι.

Είναι από τις ιστορίες που έχουν γραφτεί με ινδιάνικα φτερά, καουμπόικα καπέλα και αίμα. Αποίκους και διαφιλονικούμενα κομμάτια γης και ξενιτιά. Μια ιστορία που ξεκινάει από τη αρχαία πόλη της Λάρισας, την καρδιά της Θεσσαλίας και φτάνει ως την Αμερική και το Τέξας. Μια ιστορία που ίσως να μην έχει ξαναειπωθεί έτσι και αφορά στην πόλη με το όνομα Larissa στον Αμερικανικό νότο.

H δημοσιογραφική ομάδα του Larissanet.gr, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή επιχειρεί να ξετυλίξει αυτό το μπερδεμένο κουβάρι, γεμάτο πολύχρωμες και άγνωστες κλωστές ιστορίας. Πάμε λοιπόν:

Βρισκόμαστε στο έτος 1837 και συγκεκριμένα στην περιοχή των Τσερόκι του Τέξας. Κάποιες οικογένειες αποίκων με τα ονόματα Killough, Wood και Williams μετακινούνται από την επαρχία Talladega της Alabama και στήνουν τη νέα τους ζωή, μεταξύ Jacksonville και Bullard, περίπου 32 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της επαρχίας Rusk.

Η Λάρισα στο χάρτη βρίσκεται μεταξύ Jacksonville και Bullard, όπως την εντόπισε το larissanet.gr

 

Το μέρος αυτό, τους το παραχωρούν οι ίδιοι οι ινδιάνοι Τσιρόκι επιτρέποντάς τους να καλλιεργήσουν τη γη και να χτίσουν κάποια σπίτια. Ένα χρόνο νωρίτερα υπήρξε συμφωνία για το συγκεκριμένο κομμάτι γης υπέρ των ινδιάνων. Μια συμφωνία όμως που η πολιτεία του Τέξας αρνήθηκε να επικυρώσει και επί της ουσίας την ακύρωνε. Οι ινδιάνοι Τσερόκι ένιωσαν πως ήδη είχαν κάνει πολλές υποχωρήσεις και αγανακτούν.

Την ίδια ώρα κάποιοι Τσερόκι ανοίγουν δίαυλο επικοινωνίας με το Μεξικό. Η σύγκρουση φαινόταν πως δεν θα αργούσε.

Οι άποικοι, βλέποντας πως η κατάσταση ξεφεύγει, συμφωνούν να φύγουν σε άλλη περιοχή οκάποια Τσερόκι τους εγγυήθηκαν ασφαλές πέρασμα όμως μια ομάδα διαφωνούντων Τσιρόκι τους επιτέθηκε. 19 μέλη της οικογένειας Killough δολοφονούνται ενώ αρκετοί απαγάγονται. Κάποιοι βρίσκουν καταφύγιο Lacy’s Fort.

Φτάνουμε στο 1846 εποχή που έχουν ήδη διωχθεί οι Τσιρόκι και εμφανίζονται νέοι άποικοι. Ο Thomas Mc Kee από το Τενεσί, οδηγεί στο σημείο μια ομάδα μεταναστών που ζούσαν στην περιοχή Talladega. Γνωστή για τα σαλούν και τον τζόγο. Ο γιος του Τόμας έδωσε το όνομα στην πόλη Λάρισα, εμπνευσμένος από την δική μας Λάρισα, που στην αρχαιότητα σύμφωνα με τους ίδιους θεωρούνταν ένα κέντρο μάθησης.

Ο χάρτης μετακινήσεων των Τσερόκι

 

Η ιστορία γνωστή. Οι άποικοι έρχονται, οι ινδιάνοι φεύγουν…

Στα χρόνια που ακολουθούν χτίζονται ταχυδρομείο και σχολείο, το οποίο μάλιστα ονομάζεται Larissa Academy. Με μια οικονομική βοήθεια από την Brazos Synod της Cumberl and Presbyterian Church, οι οποίοι ανέλαβαν το σχολείο, αυτό μετονομάζεται σε Larissa College.

Πιστοποιείται από την Πολιτεία του Τέξας το 1856 και μετατρέπεται σ ένα κολλέγιο με κοιτώνες και ευρύ κύκλο μαθημάτων. Αποκτά ακόμα και παρατηρητήριο με τηλεσκόπιο, που λεγόταν πως ήταν πιο ισχυρό από εκείνο στο Yale University. Η πόλη της Λάρισας μεγάλωνε διαρκώς και σύμφωνα με ιστορικές πηγές, είχε έντονη εμπορική ζωή.

Όμως ήρθε ο εμφύλιος που τα κατέστρεψε όλα. Κόβεται και η οικονομική ενίσχυση για τη λειτουργία του κολλεγίου με αποτέλεσμα να κλείσει.

Ένα από τα σπίτια του παρελθόντος στη Λάρισα

 

Αφιέρωμα της εφημερίδας Sunday Morning του 1938 στην πόλη της Λάρισας

 

Οι κάτοικοι λιγόστευαν και το φαινόμενο το έκανε ακόμα πιο έντονο η μηνιγγίτιδα το 1872. Λίγα χρόνια αργότερα οι γραμμές του τρένο που θα βοηθούσαν, κατασκευάζονται 8 μίλια νότια από την Λάρισα. Αυτό έκανε αρκετούς από τους τελευταίους κατοίκους να αποχωρήσουν.

Πλέον ελάχιστα πράγματα υπάρχουν που να μαρτυρούν πως κάποια στιγμή υπήρχε μια ολοζώντανη πόλη εκεί.

Υπάρχει μια επιγραφή στο σημείο που είχε χτιστεί το κολλέγιο, τοποθετήθηκε εκεί το 1936, στην επέτειο των 100 χρόνων ανεξαρτησίας του Τέξας. Ένα άλλο μνημείο υπάρχει για την Σφαγή του Killough, και υπάρχουν τρία νεκροταφεία για πολλούς από τους ιδρυτές της πόλης, μαζί και μέλη των οικογενειών Killough και McKee.

Μνημεία και μαρμάρινες πλάκες όπου γίνεται αναφορά στο κολλέγιο της Λάρισας

Από την άλλη, υπάρχουν μερικά αγροτικά σπίτια στο τοπίο, που όμως λίγη σχέση έχουν με την παλιά πόλη της Λάρισας.

Αυτήν είναι η ιστορία της αμερικάνικης πόλης της Λάρισας. Με αγροτικά στοιχεία, σιδηρόδρομο, αγώνες με αίμα για την κατάκτηση.

Η ιστορία της ελληνικής πόλης της Λάρισας είχε επίσης αγροτικά στοιχεία, σιδηρόδρομο και αγώνες με αίμα για την κατάκτηση των εδαφών. Μόνο που η γνήσια Λάρισα, όσο περνούν τα χρόνια γίνεται όλο και πιο ζωντανή.

Η άλλη στο Τέξας είναι ένα φάντασμα. Μια ωραία ιστορία για κυριακάτικη ανάγνωση…

*Αρκετές από τις πληροφορίες του άρθρου βρίσκονται στην ιστοσελίδα Texas State Historical Association. Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να τη βρούνε εδώ (https://www.tshaonline.org/home).

Άλλες πάλι είναι από σχετικά δημοσιεύματα αμερικάνικων εφημερίδων και ιστοσελίδων παλαιότερων ετών.