Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λαμία: Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για διακοπή εκτέλεσης της ποινής - ΒΙΝΤΕΟ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 05 Μαρτίου 2021 08:10 Λαμία: Απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα για διακοπή εκτέλεσης της ποινής - ΒΙΝΤΕΟ

«Με τη βούληση του έχει προκαλέσει τα προβλήματα υγείας και όχι από κάποια χρόνια και σοβαρή ασθένεια», αποφάσισε το δικαστήριο - Δείτε τι δήλωσε ο δικηγόρος του Θέμης Σοφός.

Απορριπτική ήταν η απόφαση του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Λαμίας στο αίτημα των συνηγόρων του πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, για αναβολή της ποινής του για σοβαρούς λόγους υγείας.

Ουσιαστικά το Δικαστήριο υιοθέτησε την πρόταση της εισαγγελέως της έδρας Αγορής Παπακώστα που ήταν καταπέλτης, σε σχέση με το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα για διακοπή εκτέλεσης της ποινής, λόγω ασθένειας. Η Εισαγγελέας στην μακροσκελή αγόρευση της, τόνισε ότι αυτοβούλως έχει περιέλθει στην κατάσταση αυτή, λόγω της απεργίας πείνας και της άρνησης του, να σιτιστεί.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι, ο νομοθέτης προβλέπει σε εξαιρετικές περιπτώσεις την αναβολή, όταν υπάρχει σοβαρή και ειδικά χρόνια ασθένεια, που δεν προκλήθηκε με τη βούληση του κρατουμένου, κάτι που δεν ισχύει στην εξεταζόμενη περίπτωση που η ασθένεια  προκλήθηκε με τη βούλησή του. Επισήμανε επίσης ότι επειδή γνωρίζει την κατάσταση έδωσε παραγγελία για την προστασία  της υγείας του κρατουμένου.

Τον πολυισοβίτη, καταδικασμένο για εγκλήματα τρομοκρατίας, εκπροσώπησαν με ιδιόχειρη εξουσιοδότηση οι δικηγόροι Ιωάννα Κούρτοβικ και Θέμης Σοφός. Ο τελευταίος υποστηρίζοντας  το υποβληθέν αίτημα σημείωσε μεταξύ άλλων ότι ζητούν μια προσωρινή διακοπή λόγω σοβαρής ασθένειας, λέγοντας ότι «ένα βήμα πριν το θάνατο δεν έχει νόημα η συνέχιση της ποινής», αφήνοντας στην ευχέρεια του Δικαστηρίου για να αποφασίσει το διάστημα αποκατάστασης.

Στη διαδικασία συμμετείχε και ο γιατρός Εντατικολόγος, Αναπληρωτής Διευθυντής της ΜΕΘ Λαμίας, Χρήστος Γεωργιάδης που δέχτηκε τις ερωτήσεις της έδρας σχετικά με την κατάσταση της υγείας του κρατούμενου και απεργού πείνας Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος χαρακτηρίζεται λόγω της κατάστασής του ως ασθενής.

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη «έχει νοητική διαύγεια αλλά βρίσκεται στα όρια κατάρρευσης σε ότι αφορά τα ζωτικά όργανα». Απαντώντας μάλιστα σε στοχευμένη ερώτηση της Προέδρου Μαρίας Γάκη αν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή του, είπε «Ναι υπάρχει κίνδυνος η κατάσταση του εγκυμονεί κινδύνους».

Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας διατυπώθηκαν από τον συνήγορο του κρατούμενου και άλλες ερωτήσεις όπως αν μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να φύγει, αν θα βοηθούσε στην ψυχολογία του ασθενή μια απόφαση διακοπής, όπως και για το αν είναι συνεργάσιμος με τους γιατρούς.

Δείτε τι δήλωσε αμέσως μετά την απόφαση του δικαστηρίου ο συνήγορός του Θέμης Σοφός.

Σημειώνουμε ότι έχει υποβληθεί και δεύτερο αίτημα από τους συνηγόρους του Δημήτρη Κουφοντίνα, που δεν εξεταζόταν από το Αυτόφωρο Τριμελές, σχετικά με το πόσο ήταν σύννομη η απόφαση για μεταγωγή του στις Φυλακές Δομοκού και όχι στον Κορυδαλλό όπου βρισκόταν πριν βρεθεί στην «Κασσαβέτεια» (Αγροτικές Φυλακές). Δεν αποκλείεται ακόμη και την Παρασκευή να έχουμε σχετική απόφαση από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών.