Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Βιργινία Στεργίου: «Αυτή είναι η αλήθεια για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων»

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 08:26 Βιργινία Στεργίου: «Αυτή είναι η αλήθεια για το Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων»

Ένα σύγχρονο κέντρο αποκομιδής προϋπολογισμού 1,5 εκατ. ευρώ, ευρωπαϊκών προδιαγραφών με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και ανταποδοτικότητα για τους δημότες…

Το σχέδιο δημιουργίας σύγχρονου Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στο άλλοτε στρατόπεδο «Ανδρόπουλος», παρουσιάζει η Δήμαρχος Στυλίδας Βιργινία Στεργίου, το οποίο θα πληροί όλα τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα, με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και άμεση εξοικονόμηση πόρων για το Δήμο.

Το μεγάλο έργο - ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τον προϋπολογισμό - που θα χρηματοδοτηθεί από το «Αντώνης Τρίτσης», αναμένεται να αξιοποιηθεί περαιτέρω με τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου για την εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς εκχώρηση δικαιωμάτων σε ιδιώτες. Μάλιστα η δημοτική αρχή σημειώνει την εξασφάλιση του χώρου από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για την επόμενη 30ετία.

Διαβάστε το δελτίο τύπου που αποτελεί  επίσης απάντηση στην τοποθέτηση της μείζονος αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για δημιουργία χωματερής και σκουπιδότοπο στο εγκαταλελειμμένο στρατόπεδο.

«Αγαπητοί συνδημότες,

Ειλικρινά λυπούμαστε που δεν μπορούμε λόγω της πανδημίας να σας ενημερώσουμε δια ζώσης, ενώ ελπίζουμε ότι σύντομα θα απαλλαγούμε από τις δεσμεύσεις, θα γυρίσουμε σελίδα και θα παραμείνουμε υγιείς. Επίσης, αναγκαζόμαστε σε μακροσκελή ενημέρωση των θεμάτων που αντιμετωπίζουμε καθημερινά και ζητούμε την κατανόησή σας γι’ αυτό.

Το Δημοτικό Συμβούλιο είναι το κορυφαίο διοικητικό Όργανο του Δήμου και γι’ αυτό οι σύμβουλοι της συμπολίτευσης δεν απουσιάζουν σχεδόν ποτέ, εν αντιθέσει με αυτούς που διαμαρτύρονται, οι οποίοι συμμετέχουν συνήθως με μέγιστο αριθμό τριών ατόμων.

Επειδή το τελευταίο διάστημα γράφηκαν και λέχθηκαν πολλά, οφείλουμε ως Δημοτική Αρχή να σας ενημερώσουμε και να δώσουμε την πραγματική διάσταση του θέματος που διογκώθηκε σκοπίμως από τη μείζονα αντιπολίτευση.

Ο Δήμος Στυλίδας προτίθεται να ενοικιάσει το πρώην στρατόπεδο «ΚΛΙΜΑΚΙΟ 746 ΠΒΜ» στη θέση  «Ανδρόπουλος»  για να δημιουργήσει σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ). Η ανάγκη για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης προέκυψε όταν πριν μερικούς μήνες τέθηκε το ζήτημα μεταφοράς των απορριμμάτων του Δήμου μας στον ΧΥΤΑ Δομοκού. Αυτό καθιστά πολύ δύσκολη την αποκομιδή λόγω της μεγάλης απόστασης του Δήμου μας από το Δομοκό και κυρίως της προβληματικής κατάστασης και της παλαιότητας του στόλου των απορριμματοφόρων μας.

Επιπλέον, το εν λόγω στρατόπεδο βρίσκεται κοντά στο συνεργείο του Αχινού, όπου ήδη έχουν μεταφερθεί τα απορριμματοφόρα μας, ακόμα και αυτά από τη Στυλίδα. Πρέπει να σας ενημερώσουμε ότι ο επιχειρησιακός σχεδιασμός του Δήμου για την αποκομιδή, θα γίνεται στο εξής στο Αμαξοστάσιο του Αχινού, αφενός γιατί το αμαξοστάσιο της Στυλίδας που μέχρι πρότινος βρισκόταν στη ΔΑΝΕΞ (πρώην Ελαιουργική) πρόκειται να ανακαινιστεί και αφετέρου ο Δήμος είναι ενιαίος οπότε και ο σχεδιασμός για την αποκομιδή θα γίνεται μόνο κεντρικά και από ένα μόνο σταθμό συντονισμένα. Τα απορριμματοφόρα του Δήμου θα συγκεντρώνουν τα απορρίμματα στο σταθμό μεταφόρτωσης και από εκεί το μεγάλο απορριμματοφόρο που αγοράσαμε πρόσφατα θα πηγαίνει γεμάτο στο ΧΥΤΑ , που συνεπάγεται εξοικονόμηση χρήματος, χρόνου και εργατικού δυναμικού.

Ο Δήμος εκπονεί για το σκοπό αυτό μελέτη για χρηματοδότηση από το πρόγραμμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντώνης Τρίτσης» που κυμαίνεται στο ποσό του 1,5 εκατ. ευρώ. Για να εγκριθεί όμως η χρηματοδότηση, απαιτείται χώρος που να ανήκει στο Δήμο ή ο Δήμος να ενοικιάσει χώρο για τουλάχιστον 15 χρόνια που να μην είναι NATURA, να μην είναι μέσα στον οικιστικό ιστό και να έχει τη σωστή χωροθέτηση.

Αποδεικνύεται ότι ο ιδανικός χώρος τελικά είναι το εν λόγω στρατόπεδο. Έγιναν λοιπόν αλλεπάλληλες συναντήσεις και διαπραγματεύσεις με το Υπουργείο Άμυνας και μέσω της νομικής υπηρεσίας του Δήμου συντάξαμε το σχέδιο της σύμβασης το οποίο φέραμε στο δημοτικό συμβούλιο για συζήτηση και ψήφιση.

Λυπούμαστε ειλικρινά για την παραπληροφόρηση και την προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης. Να υπογραμμίσουμε ότι ο σταθμός μεταφόρτωσης θα είναι ένα σύγχρονο κέντρο αποκομιδής που θα πληροί τις Ευρωπαϊκές προδιαγραφές με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και διεθνείς πιστοποιήσεις.

Οπότε, το σύγχρονο κέντρο ΣΜΑ δεν θα γίνει ποτέ «σκουπιδότοπος» ούτε χωματερή, όπως διαδίδει και ελπίζει η μείζων αντιπολίτευση. Επιπλέον μελλοντικά θα χρησιμοποιηθεί ο χώρος αυτός και για την εναπόθεση πρασίνου, κλαδέματα κλπ, ελεγχόμενα και όχι ανεξέλεγκτα όπως γίνεται μέχρι σήμερα και γενικότερα θα αξιοποιηθεί από το Δήμο μια έκταση που και στο παρελθόν είχε προταθεί για χρήση, διαφορετική όμως από τη σημερινή .

Όπως αντιλαμβάνεστε, το εγχείρημα αυτό αποσκοπεί στην αναβάθμιση και όχι στην υποβάθμιση του Δήμου μας. Στη σύμβαση αυτή προβλέπουμε επίσης στον ίδιο χώρο, την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την εξοικονόμηση ενέργειας στο Δήμο, ενώ η αγορά και η τοποθέτησή τους είναι ανεξάρτητη από τη χρηματοδότηση του Σταθμού Μεταφόρτωσης. Τονίζεται δε ότι ο Δήμος δεν προτίθεται να εκχωρήσει δικαιώματα για την εκμετάλλευσή τους σε ιδιώτες.

     Ολοκληρώνοντας, όσον αφορά τη χθεσινή δευτερολογία-απολογία του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σε ραδιοφωνικό σταθμό επισημαίνουμε τα παρακάτω και δηλώνουμε μετά λόγου γνώσης, ότι είναι πραγματικά λυπηρό νέοι άνθρωποι που διεκδίκησαν την εξουσία και την έχασαν, να βγάζουν τόση μιζέρια!

  1. Επειδή βρίσκεται σε συνεχή σύγχυση, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης (ΕΜΑ), μάλλον δεν μπορεί να διακρίνει ότι τα 15 έτη που αναφέρονται στην ενοικίαση του στρατοπέδου είναι η ελάχιστη προϋπόθεση για την υποβολή στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», ενώ ο Δήμος πρότεινε και πέτυχε την ενοικίαση του στρατοπέδου για 30 έτη σύμβασης, ούτως ώστε να επιτευχθούν και οι ανάλογες αποσβέσεις της επένδυσης.
  2. Σχετικά με την εμμονή του ΕΜΑ στις απευθείας αναθέσεις, προφανώς και είμαστε όλοι υπέρ της διαφάνειας, αλλά θα πρέπει να βάλλουμε στην εξίσωση την αποτελεσματικότητα, το χρόνο, την ποιότητα για την οποία λογοδοτούμε, όπως και ότι οι δημότες δεν μπορούν να περιμένουν τα έργα να εξελίσσονται μέσα από χρονοβόρους διαγωνισμούς και διαδικασίες. Επομένως η έλλειψη διαφάνειας δεν κρύβεται στις απευθείας αναθέσεις, άλλωστε γι’ αυτό το λόγο ψηφίζεται την επόμενη εβδομάδα η τροποποίηση του νόμου 4412/2016 (Νόμος Σπίρτζη) όπου τα ποσά των απευθείας αναθέσεων αυξάνονται από 20.000 σε 60.000 ευρώ.
  3. Ο ΕΜΑ αναφέρθηκε με στόμφο σε πλιάτσικο για τις απευθείας αναθέσεις, τις εκπτώσεις που δεν πήρε ο Δήμος και τις φουσκωμένες τιμές. Κρίμα που ένας επαγγελματίας δεν γνωρίζει ή αποκρύπτει την αλήθεια. Απαντούμε λοιπόν ότι οι τιμές στις προμήθειες ή στα έργα, προσδιορίζονται από τιμοκατάλογο που υποχρεούται ο Δήμος να ακολουθήσει όταν συντάσσει μια μελέτη, όπως και όλες οι μελέτες για τις απευθείας αναθέσεις γίνονται από τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα συνιστούσαμε στον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης να προσέχει τις εκφράσεις του γιατί προσβάλλει κυρίως τους υπαλλήλους του Δήμου που εκπονούν τις μελέτες και είμαστε βέβαιοι ότι κάνουν σωστά και σοβαρά τη δουλειά τους.
  4. Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης αποδεδειγμένα απαξιώνει το επίσης κορυφαίο όργανο της Οικονομικής Επιτροπής σε σταθερή βάση, γιατί βεβαίως δεν μπορεί να αποδεχτεί ότι ο νομοθέτης με την πλειοψηφία που δίνει στο δήμαρχο, εξασφαλίζει την εύρυθμη λειτουργία των Δήμων.
  5. Όσον αφορά στην τοποθέτησή του για την «βρώμικη Στυλίδα», η απάντηση θα του δοθεί από τους δημότες όταν έρθει η ώρα.

      Επιπλέον, σχετικά με τις ανυπόστατες και αίολες δηλώσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, τον προκαλούμε να υποστηρίξει με επιχειρήματα και αποδείξεις τα υπονοούμενα για συνωμοσίες της δημάρχου, διαφορετικά να κρατήσει τους κακόβουλους υπαινιγμούς για προσωπική του χρήση.

     Τέλος, «συμμεριζόμαστε» και εμείς τον καημό της μείζονος αντιπολίτευσης, σχετικά με τα έργα στο Δήμο και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την αγωνία της. Μήπως τελικά γίνουν έργα;

Τους απαντούμε: "κοντός ψαλμός αλληλούια"».