Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Τα σχέδια της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εκπονήθηκαν επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς όφελος των πολιτών και έχετε χρέος να τα υλοποιήσετε»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 06 Μαρτίου 2021 19:29 «Τα σχέδια της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας εκπονήθηκαν επί ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προς όφελος των πολιτών και έχετε χρέος να τα υλοποιήσετε»

Η τοποθέτηση Σαρακιώτη στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής & Εμπορίου...

Στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών αναφορικά με τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα, τοποθετήθηκε (05/03) ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης.

Ο κ. Σαρακιώτης, υπενθύμισε ότι τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας ήταν πρωτοβουλία που αναλήφθηκε τη χρονική περίοδο της διακυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

«Τα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, συνιστούν δική μας πρωτοβουλία και δε μπορούμε σήμερα, να μην υπογραμμίσουμε την έλλειψη αποφασιστικότητας και τόλμης της Κυβέρνησής σας, ώστε να περάσουμε επιτέλους στη δυναμική υλοποίηση αυτών».

Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής Φθιώτιδας, τόνισε ορισμένες ολιγωρίες του εν λόγω νομοσχεδίου, λέγοντας:

«Στο παρόν νομοσχέδιο, δε λαμβάνεται η παραμικρή μέριμνα για τη διασύνδεση των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης με τον πολεοδομικό και χωρικό σχεδιασμό. Η παράλειψή αυτή καλλιεργεί το έδαφος για μελλοντική σύγκρουση συμφερόντων και προτάσεων όσον αφορά, για παράδειγμα, την υλοποίηση πεζοδρόμων ή την ενοποίηση γειτονιών. Εμείς προτάσσουμε τη συνεννόηση και το συντονισμό μεταξύ των ενδιαφερομένων πολιτών και φορέων, εσείς θέλετε να δημιουργείτε προσκόμματα ώστε, στο τέλος, να μην υλοποιείται τίποτα.»

Επιπλέον, ο κ. Σαρακιώτης υπερθεμάτισε στη στρατηγική προσέγγιση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. ως προς το θέμα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, λέγοντας:

«Το 2018, με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς ακόμη να υπάρχουν, διατέθηκαν μέσω του “Πράσινου Ταμείου” 9 εκατ. ευρώ σε 150 Δήμους της χώρας για Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας»

Τέλος, κατέστησε σαφές ότι αυτού του είδους οι πολιτικές έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση την ενεργή συμμετοχή των Ο.Τ.Α., ενώ αναφέρθηκε και στο παράδειγμα του Δήμου Λαμιέων, ο οποίος και ήταν ανάμεσα σε εκείνους που πρωτοπόρησαν στον τομέα της βιώσιμης αστικής κινητικότητας, με τη συμμετοχή στην εκστρατεία της “Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2017” και τη βράβευση του το επόμενο έτος, την υπογραφή σχετικής σύμβασης συνεργασίας το Φεβρουάριο του 2019, αλλά και την υλοποίηση πτυχών του, όπως το 2020 με το πρόγραμμα FABULOS και τα δοκιμαστικά δρομολόγια λεωφορείου χωρίς οδηγό:

«Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα με παραγκωνισμένους τους Ο.Τ.Α. δεν είναι νοητή. Δεν μπορούν να υλοποιηθούν και οι κατ’ εξοχήν στόχοι της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας δίχως αλλαγή κουλτούρας, η οποία επιτυγχάνεται μέσω της στενής επαφής με τη γειτονιά, με τη μικρο-κοινότητα. Προφανώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω των Δήμων πρωτίστως και των Περιφερειών. Το 2018, μάλιστα, βραβεύθηκαν οι Δήμοι της χώρας, που πρωτοπόρησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Λαμιέων»