Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Δήμος Λαμιέων

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 07 Μαρτίου 2021 08:40 Διεθνής Ημέρα Γυναικών και Δήμος Λαμιέων

Στις 8 Μαρτίου κάθε έτους εορτάζεται η Διεθνής Ημέρα Γυναικών. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας, καθώς και δικαίωμα ψήφου και θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ.

Τα τελευταία χρόνια, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες, όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Η φετινή 8η Μαρτίου μας βρίσκει όλες και όλους εν μέσω μιας πρωτοφανούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, η οποία εντείνει τις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών και όλων των θηλυκοτήτων.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται έμφυλη βία και διακρίσεις σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής (εργασία, πολιτική, εκπαίδευση, υγεία), παραμένουν περισσότερο ευάλωτες στη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό και την ανεργία, ενώ εγκλωβίζονται περισσότερο σε ελαστικές, χαμηλά αμειβόμενες σχέσεις εργασίας και υπόκεινται συχνότερα σε εργασιακή εκμετάλλευση. Επιπλέον, ο παρατεταμένος εγκλεισμός λόγω της πανδημίας καθιστά τις γυναίκες περισσότερο εκτεθειμένες στην ενδοοικογενειακή βία, όπως καταδεικνύεται και από την αύξηση των κλήσεων στη Γραμμή SOS 15900 του Δικτύου Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, τα οποία έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.

Το κίνημα του ελληνικού #Metoo, το οποίο πήρε μορφή χιονοστιβάδας μετά την καταγγελία της χρυσής ολυμπιονίκη Σοφίας Μπεκατώρου, φέρνοντας συνεχώς στο φως εκατοντάδες περιστατικά σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης, επιβάλει τη συλλογική και αποτελεσματική αντίδραση όλων προκειμένου να υποστηριχθούν τα θύματα και να εξαλειφθούν τέτοια φαινόμενα.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις μας για ουσιαστική ισότητα δεν πρέπει να εξαντλούνται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Ο Δήμος Λαμιέων αναγνωρίζοντας αυτήν την αναγκαιότητα συμμετέχει στο Δίκτυο Δομών της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και αντιμετώπιση όλων των μορφών βίας και διακρίσεων κατά των γυναικών με τη λειτουργία του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών (Πράξη «Προώθηση της κοινωνικής ένταξης και καταπολέμηση της φτώχειας-ΕΚΤ» του Ε.Π. «ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ 2014-2020», συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Στον Ξενώνα φιλοξενούνται γυναίκες μαζί με τα παιδιά τους, που έχουν υποστεί και υφίστανται βία σε όλες τις μορφές (ενδοοικογενειακή, βιασμός, trafficking, σεξουαλική παρενόχληση) ή/και πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. μετανάστριες, πρόσφυγες, μονογονείς, ΑμΕΑ, άνεργες, άστεγες κ.λπ.).

Ο Ξενώνας λειτουργεί σε καθημερινή βάση (365 ημέρες τον χρόνο) και όλο το 24ωρο και παρέχει δωρεάν και υπό το καθεστώς των κανόνων του απορρήτου:

•        Διαμονή σε χώρο ασφαλή και απόρρητο και πλήρη σίτιση

•        Κοινωνική στήριξη από Κοινωνικό Λειτουργό

•        Ψυχολογική στήριξη από Ψυχολόγο και Παιδοψυχολόγο

•        Επαγγελματική συμβουλευτική, υπηρεσίες προώθησης στην απασχόληση

•        Παραπομπή ή συνοδεία, όποτε αυτό απαιτείται, σε αρμόδιους/συνεργαζόμενους φορείς

•        Υλοποίηση δράσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση όλων των μορφών βίας κατά των γυναικών

Πληροφορίες:

  • E-mail Ξενώνα Λαμίας: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης Δήμου Λαμιέων

Τηλ.: 22313 51041 (07:30-15:00)