Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κόμβος Υψηλών Υπολογιστικών Επιδόσεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021 08:10 Κόμβος Υψηλών Υπολογιστικών Επιδόσεων στη Σχολή Θετικών Επιστημών στη Λαμία

Δημιουργείται ο ισχυρότερος υπολογιστικός κόμβος σε Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία που θα εξυπηρετεί φορείς και φυσικά πρόσωπα στην επεξεργασία και ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων για την τεχνολογία, την καινοτομία και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών…

Ξεκίνησε επίσημα η υλοποίηση κόμβου Υψηλών Υπολογιστικών Επιδόσεων (High Performance Computing - HPC) στη Σχολή Θετικών Επιστημών, η οποία εδρεύει στη Λαμία,  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με Επιστημονικό Υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αθανάσιο Κακαρούντα, Διευθυντή του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων.

Ο κόμβος εντάσσεται στο έργο "ParICT_CENG: Βελτίωση ερευνητικών υποδομών ΤΠΕ στη Στερεά Ελλάδα για την επεξεργασία: μεγάλου όγκου δεδομένων από ροές αισθητήρων, πολυμέσων και πολύπλοκων μαθηματικών μοντέλων προσομοιώσεων" το οποίο χρηματοδοτείται από τη Δράση «Ενίσχυση των Υποδομών Έρευνας και Καινοτομίας».

Στόχος είναι η ανάπτυξη του ισχυρότερου υπολογιστικού κόμβου στην Κεντρική Ελλάδα (Στερεά Ελλάδα και Θεσσαλία), μετατρέποντας τη Λαμία σε έδρα δραστηριοτήτων έρευνας και καινοτομίας της ακαδημαϊκής κοινότητας αλλά και των παραγωγικών, διοικητικών, και επιστημονικών φορέων. Οι ερευνητές που θα αξιοποιήσουν τον κόμβο εντάσσονται στα τμήματα Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική, Μαθηματικών, Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, και Φυσικής, τα οποία έχουν έδρα στη Λαμία, ενώ ωφελούμενοι θα είναι δυνητικά το Ινστιτούτο Ασφάλειας Συστημάτων και Επιστήμης Δεδομένων, το Ραδιοτηλεσκόπιο Thermopylae, και όλοι οι φορείς οι οποίοι έχουν ανάγκη για υπηρεσίες HPC και εδρεύουν στην Κεντρική Ελλάδα.

Ενδεικτικά, θα προσφερθούν υπηρεσίες ανάλυσης δεδομένων προερχόμενων από το περιβάλλον, την παραγωγή, τις πόλεις και γενικά κάθε πηγή παροχής δεδομένων μεγάλου όγκου. Έτσι θα αυξηθεί η ενσωμάτωση ευφυΐας στις αστικές και αγροτικές περιοχές, όπως ενδεικτικά την μελέτη της ποιότητας του αέρα αλλά και τη συσχέτιση της με πνευμονοπάθειες, την παρακολούθηση των καλλιεργειών αλλά και την ανάδειξη των ιδανικών συνθηκών για την αύξηση της ποιότητας και της παραγωγής, την κατανόηση των μοντέλων κίνησης σε μια πόλη αλλά και τη μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα.

Ιδιαίτερη πρόνοια έχει δοθεί στην ανάπτυξη ερευνητικών πεδίων αιχμής, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη (ArtificialIntelligence - AI), το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (InternetofThings - ΙοΤ), τις Έξυπνες Πόλεις (SmartCities) και την τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση γνωστή ως Industry 4.0, για τις οποίες θα προσφέρονται ανοικτά μαθήματα ενημέρωσης και ειδίκευσης για τους πολίτες. Τα αναμενόμενα αποτελέσματα για την κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας, και ειδικά της Λαμίας, είναι η διοργάνωση επιστημονικών δραστηριοτήτων σε ετήσια βάση, η προσέλκυση ερευνητών υψηλής εξειδίκευσης και ενίσχυση της Έρευνας και Καινοτομίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η επένδυση σε μόνιμες υποδομές τεχνολογίας, η εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, η ενίσχυση της δικτύωσης των φορέων που εδρεύουν στην Στερεά Ελλάδα, με θετικό αντίκτυπο στην ανταγωνιστικότητά τους.

Η ομάδα υλοποίησης φιλοξενείται στο campus του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στη Λαμία, στις εγκαταστάσεις του Τμήματος Πληροφορικής με Εφαρμογές στη Βιοϊατρική. Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται στο τέλος του 2021, ενώ σε πλήρη λειτουργία θα είναι στο πρώτο τετράμηνο του 2022.