Στις Βαρδάτες και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 31 Μαρτίου 2021 10:39 Στις Βαρδάτες και τον ΕΛΓΟ – Δήμητρα ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόμου

«Να αναδείξουμε τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στις Βαρδάτες σε ερευνητικό και αναπτυξιακό πόλο για τον πρωτογενή τομέα»…

Τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στις Βαρδάτες, 8χλμ από την πόλη της Λαμίας, επισκέφτηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο παράρτημα, ο κ. Οικονόμου ενημερώθηκε για τις δραστηριότητες του οργανισμού.

Πρόκειται για το μοναδικό Τμήμα Ακρόδρυων στην Ελλάδα στο οποίο από το 1984 μέχρι και σήμερα επιτελείται σημαντικό έργο στο τομέα της γενετικής βελτίωσης και των τεχνικών καλλιέργειας της καρυδιάς και της φιστικιάς. Στο παράρτημα, συνολικής έκτασης 250 στρεμμάτων, καλλιεργούνται 26 ποικιλίες κελυφωτού φιστικιού, 6 από τις οποίες είναι διατηρητέες καθώς και 44 ποικιλίες καρυδιάς. Ταυτόχρονα, έχουν εγκατασταθεί πειραματικοί δενδρώνες αξιολόγησης αμυγδαλιάς, ελιάς και βερικοκιάς, ενώ, γίνεται καλλιέργεια και εκμετάλλευση σε βαμβάκι και σιτάρι.

Στο παράρτημα του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ στις Βαρδάτες γίνεται εκπαίδευση παραγωγών ενώ παράλληλα, εκπονούνται σεμινάρια επιμόρφωσης για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψής του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε ότι πρέπει να αναληφθεί πρωτοβουλία ενίσχυσης του παραρτήματος σε ερευνητές και υποδομές. Ο κ. Οικονόμου χαρακτήρισε τον «ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ" Βαρδάτων,  ένα “σπουδαίο εργαλείο” για τον πρωτογενή τομέα η λειτουργία του οποίου χρειάζεται να ενδυναμωθεί, και επεσήμανε ότι μπορούμε να αναδείξουμε το παράρτημα, «σε έναν σημαντικό ερευνητικό και αναπτυξιακό πόλο γύρω από την αγροτική παραγωγή , τόσο για τους αγρότες της Φθιώτιδας όσο και για τους αγρότες της υπόλοιπης χώρας».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση