Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλγα Τσιούρβα: 28.790 άνεργοι στην Π.Ε Λάρισας

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 04 Απριλίου 2021 12:17 Όλγα Τσιούρβα: 28.790 άνεργοι στην Π.Ε Λάρισας

Η περιφερειακή διευθύντρια του Οργανισμού στη Θεσσαλία μιλά για όσους επλήγησαν με σφοδρότητα από την κρίση που έφερε η πανδημία.

«Αυτό που εισπράττουμε από την καθημερινή επικοινωνία με τους ανέργους… είναι θυμωμένοι, απελπισμένοι, φοβισμένοι για το πότε και πώς θα βρουν δουλειά»

Συνέντευξη στον Γιάννη Ανδρεάκη

Την απεικόνιση της κατάστασης στο μέτωπο της ανεργίας, όπως καταγράφεται κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία σε τοπικό επίπεδο, παρουσιάζει η περιφερειακή διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας Όλγα Τσιούρβα με τη συνέντευξη που παραχωρεί στη larissanet. Οι αριθμοί των ανέργων – 28.790 στην Π.Ε. Λάρισας και 81.999 συνολικά στη Θεσσαλία – καταδεικνύουν ότι το οξύ πρόβλημα είναι εδώ και μάλιστα αναμένεται προφανώς να επιδεινωθεί από την στιγμή που δεν θα ισχύει πλέον το προστατευτικό πλαίσιο της απαγόρευσης απολύσεων.

Η κ. Τσιούρβα επισημαίνει ότι γυναίκες και συμπολίτες που ανήκουν στηνηλικιακή ομάδα 30-44 ετών αποτελούν τους πλέον πληττόμενους από τις επιπτώσεις που αφήνει η πανδημία, ενώ οι κλάδοι της εστίασης και του τουρισμού έχουν δεχθεί το ισχυρότερο χτύπημα.

Καθώς άνεργοι επικοινωνούν καθημερινά με τον Οργανισμό, η περιφερειακή διευθύντρια Θεσσαλίας σκιαγραφεί την ψυχολογία που επικρατεί μεταξύ των πολιτών: «Είναι θυμωμένοι, απελπισμένοι, φοβισμένοι για το πότε και πώς θα βρουν δουλειά. Ακόμη και οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς αν θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους και κάτω από ποιες συνθήκες» τονίζει χαρακτηριστικά.

Σε άλλο μέρος της συζήτησης η Όλγα Τσιούρβα αναδεικνύει τους τομείς της τοπικής οικονομίας που αντέχουν σ’ αυτό το δύσκολο περιβάλλον, ενώ παρουσιάζει τα βασικά στοιχεία των επτά προγραμμάτων απασχόλησης που είναι ανοιχτά αυτήν την περίοδο στον ΟΑΕΔ.

Κλείνοντας, καλεί σε κοινό αγώνα ώστε«να έχουν οι συμπολίτες μας εργασία που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να φροντίζουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους, να ονειρεύονται το μέλλον…».

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

Κα Τσιούρβα, καθώς ήδη πέρασε ένας χρόνος με την πανδημία να έχει αλλάξει βεβαιότητες και δεδομένα στις ζωές των πολιτών, πότε εκτιμάτε ότι θα είναι εμφανείς οι συνέπειες στην αγορά εργασίας σε τοπικό επίπεδο; Μπορείτε να σκιαγραφήσετε από τώρα αυτές τις μεταβολές;

Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνέπειες της πανδημίας στην αγορά εργασίας, σε παγκόσμιο, εθνικό και τοπικό επίπεδο θα είναι δύσκολες. Αυτή τη χρονική στιγμή, με πολλές επιχειρήσεις σε αναστολή λειτουργίας και απαγόρευση απολύσεων δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε την κατάσταση με ακρίβεια. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί τον ΟΑΕΔ. Ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης σε πρόσφατη συνάντησή μας, αναφέρθηκε στο ρόλο του ΟΑΕΔ στην μετα-covid  εποχή, δηλώνοντας ότι ο ΟΑΕΔ θα αποτελέσει τον κύριο πυλώνα εφαρμογής της κοινωνικής πολιτικής με προγράμματα ανάσχεσης της ανεργίας, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αντιμετώπισης του τόσο δύσκολου θέματος της εργασίας. Όπως καταλαβαίνεται ο ΟΑΕΔ παραμένει μια «δημοφιλής» υπηρεσία.

Πώς καταγράφεται η κατάσταση κατά την τρέχουσα χρονική συγκυρία σε ότι αφορά την ανεργία τόσο στην Π.Ε. Λάρισας, όσο και στη Θεσσαλία;

Σε όλη τη χώρα το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων, με κριτήριο την αναζήτηση εργασίας, για τον μήνα Φεβρουάριο2021,ανήλθε σε 1.102.317άτομα.Από αυτά 569.961 είναι μακροχρόνια άνεργοι (ποσοστό 51,71%)  και 532.356 (ποσοστό 48,29%) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα μικρότερο των 12 μηνών. Όσον αφορά στη Θεσσαλία σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούμε από το Ολοκληρωμένο Πληροφορικό Σύστημα του ΟΑΕΔ οι άνεργοι στην Περ/κή Ενότητα Λάρισας ανέρχονται σε 28.790, στην Περ/κή Ενότητα Μαγνησίας σε 23.106, στις Σποράδες οι άνεργοι είναι 2.448, στην Περ/κή Ενότητα Τρικάλων 14.483 και στην Περ/κή Ενότητα Καρδίτσας οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 13.172.

Τον Φεβρουάριο του 2020, ένα χρόνο πριν δηλαδή και πριν το lockdown, οι άνεργοι στη χώρα μας ήταν κατά 1,53% λιγότεροι. Ας μην ξεχνάμε την απαγόρευση των απολύσεων από τις επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή εργασιών τη χρονική στιγμή που διανύουμε.

Ποιές είναι οι ομάδες πληθυσμού που ήδη διαφαίνεται πως πλήττονται με μεγαλύτερη σφοδρότητα σε ότι αφορά την απασχόληση εξαιτίας των επιπτώσεων της υγειονομικής κρίσης; Αφορούν συγκεκριμένους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας;

Είναι ενδιαφέρον και άκρως ανησυχητικό ότι οι γυναίκες σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ ανέρχονται σε 695.617(ποσοστό 63,10%), ενώ οι άντρες ανέρχονται σε 406.700 (ποσοστό 36,90%). Όπως γίνεται αντιληπτό οι γυναίκες πλήττονται πολύ περισσότερο από τους άντρες. Επίσης οι περισσότεροι άνεργοι καταγράφονται στην ηλικιακή ομάδα 30-44 ετών, δηλαδή σε μια από τις πιο παραγωγικές ηλικίες. Σε μια ηλικία όπου οι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες επιθυμούν τη σταθερή απασχόληση προκειμένου να φροντίσουν την οικογένειά τους, να «φτιάξουν» όπως λέμε τη ζωή τους, να ονειρευτούν και να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

Όσον αφορά τους τομείς που έχουν πληγεί, οι κλάδοι του τουρισμού και της εστίασης είναι φανερό ότι έχουν υποστεί πολύ μεγάλο πλήγμα λόγω της κατάστασης.

Πώς θα περιγράφατε την ψυχολογία που έχουν οι συμπολίτες μας, οι οποίοι πλέον βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας;

Ελπίζω κ.Ανδρεάκη, την επόμενη φορά να καταστεί δυνατό να κάνουμε μια συζήτηση για το πώς αισθάνονται οι άνεργοι και να μιλήσουν οι ίδιοι οι άνθρωποι που βιώνουν αυτή τη δύσκολη κατάσταση, οι ίδιες οι γυναίκες που χάνουν τη δουλειά τους, το εισόδημά τους. Ως Διευθύντρια του ΟΑΕΔ Θεσσαλίας θα ήθελα να σας μεταφέρω αυτό που εμείς αντιλαμβανόμαστε για το πώς νιώθουν οι άνθρωποι που συναλλάσσονται με τις υπηρεσίες μας. Αυτό που εισπράττουμε από την καθημερινή επικοινωνία μαζί τους… είναι θυμωμένοι, απελπισμένοι,φοβισμένοι για το πότε και πώς θα βρουν δουλειά. Ακόμη και οι εργαζόμενοι αισθάνονται ανασφαλείς αν θα διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους και κάτω από ποιες συνθήκες.

Προσπαθούμε με τους εργασιακούς συμβούλους ανέργων του ΟΑΕΔ να ενδυναμώσουμε τους ανθρώπους στην αναζήτηση εργασίας και να κάνουμε τη σύζευξη μεταξύ των κενών θέσεων εργασίας και των εγγεγραμμένων ανέργων.

Η περιοχή μας τους τελευταίους έξι μήνες χτυπήθηκε αφενός από την κακοκαιρία «Ιανός» και αφετέρου από το έντονο σεισμικό φαινόμενο. Μπορεί ο ΟΑΕΔ μέσω στοχευμένων προγραμμάτων να αναχαιτίσει ένα μέρος, τουλάχιστον, των οικονομικών επιπτώσεων που άφησαν αυτές οι καταστάσεις;

Από την αρχή της πανδημίας ο ΟΑΕΔ προχώρησε σε δράσεις που αφορούσαν την ανακούφιση των πολιτών. Δίμηνη παράταση του επιδόματος ανεργίας, αυτόματη ανανέωση της κάρτας ανεργίας για τους ανέργους των περιοχών μας που επλήγησαν από τον Ιανό και τους σεισμούς για την αντιμετώπιση αυτών των πρωτόγνωρων και τόσο δύσκολων συγκυριών, ευνοϊκότερεςπροϋποθέσεις για επιδότηση ανεργίας σε συγκεκριμένους κλάδους όπως οι απασχολούμενοι στον τουρισμό είναι κάποιες από τις δράσεις του ΟΑΕΔ  αυτή την εποχή της πανδημίας, του «Ιανού» και των σεισμών. Υπενθυμίζεται ότι στα προγράμματα απασχόλησης, έχουν απλουστευτεί οι προϋποθέσεις συμμετοχής και δεν υπάρχουν δεσμεύσεις μετά το τέλος της επιχορήγησης.

«Τα επαγγέλματα που αφορούν στο χώρο της υγείας έχουν ιδιαίτερη ζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή… Επίσης, το εμπόριο τροφίμων όπως και τομείς που σχετίζονται με ψηφιακές δεξιότητες δημιουργούν θέσεις εργασίας»

Υπάρχουν τομείς της τοπικής οικονομίας, οι οποίοι αντέχουν ακόμη και σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον; Πού θα μπορούσε να βασιστεί η ενίσχυση της απασχόλησης τους προσεχείς μήνες;

Τα επαγγέλματα που αφορούν στο χώρο της υγείας έχουν ιδιαίτερη ζήτηση αυτή τη χρονική στιγμή. Για παράδειγμα νοσηλευτές, βοηθοί φαρμακοποιού είναι ειδικότητες που απορροφούνται στην αγορά εργασίας. Επίσης, το εμπόριο τροφίμων όπως και τομείς που σχετίζονται με ψηφιακές δεξιότητες δημιουργούν θέσεις εργασίας.

Ποιά είναι τα προγράμματα, τα οποία είναι ήδη ανοιχτά τόσο σε ότι αφορά άνεργους συμπολίτες, όσο και επιχειρήσεις;

Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ τα οποία παραμένουν ανοικτά ως προς την υποβολή αιτήσεων από τις επιχειρήσεις είναι σχεδιασμένα ώστε να ανταποκρίνονται στις ανάγκες των επιχειρήσεων και να δημιουργούν θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για όλες τις ηλικιακές ομάδες των πολιτών που αναζητούν εργασία. Όλα περιγράφονται στο διαδικτυακό τόπο του ΟΑΕΔ www.oaed.gr.

1.Πρόγραμμα Επιταγών Επανένταξης στην Αγορά Εργασίαςμε 9.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με ελάχιστες μεικτές απολαβές τα 830€ για επιδοτούμενους ανέργους που μετατρέπουν το επίδομα ανεργίας τους σε «επιταγή επανένταξης στην αγορά εργασίας». Η επιδότηση ανέρχεται στο 80% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 830€ μηνιαία.

2.Πρόγραμμα Απασχόλησης Μακροχρόνια Ανέργων 55-67 ετώνμε 8.500 νέες θέσεις εργασίας σε ΝΠΔΔ, δημόσιες επιχειρήσεις, καθώς και επιχειρήσεις των Δήμων και των Περιφερειών, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€ μηνιαία.

3.Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων ηλικίας 30 ετώνκαι άνω με 7.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας & Θράκης, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Θεσσαλίας και Κεντρικής Μακεδονίας, διάρκειας 12 μηνών. Η μηνιαία επιδότηση ανέρχεται στα 473€ (άνεργοι έως 49 ετών), 568 € (άνεργοι 50+ ετών), 615€ (μακροχρόνια άνεργοι)και 710€ (μακροχρόνια άνεργοι 50+ ετών).  Η υποβολή αιτήσεων για το αναφερόμενο πρόγραμμα τελείωσε στις 29/03/2021 και έχουν γίνει πολλές αιτήσεις από τις επιχειρήσεις της Θεσσαλίας στις υπηρεσίες.

4.Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων έως 39 ετώνμε 5.200 νέες θέσεις εργασίας σε κλάδους έξυπνης εξειδίκευσης, διάρκειας 15 μηνών.

5.Πρόγραμμα Απασχόλησης Πτυχιούχων Ανέργων 22-29 ετώνμε 3.500 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 10 μηνών. Η επιδότηση ανέρχεται στο 75% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 750€μηνιαία.

6.Πρόγραμμα Απόκτησης Επαγγελματικής Εμπειρίας Ανέργων 18-30 ετώνμε 3.000 νέες θέσεις εργασίας στις Περιφέρειες Αν. Μακεδονίας &Θράκης, Βορείου Αιγαίου, Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, διάρκειας 7 μηνών. Ο ΟΑΕΔ καταβάλει μηνιαία αποζημίωση ίση με το 100% του κατώτατου μισθού (με πλήρεις ασφαλιστικές εισφορές).

7.Πρόγραμμα Απασχόλησης Ανέργων από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδεςμε 1.200 νέες θέσεις εργασίας, διάρκειας 12 μηνών με δυνατότητα επέκτασης για επιπλέον 12 μήνες. Η επιδότηση ανέρχεται στο 90%του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους έως τα 800€ μηνιαία

Καθώς ο ΟΑΕΔ είχε σηκώσει μεγάλο βάρος κατά την πολυετή οικονομική κρίση, πώς ετοιμάζεται να ανταποκριθεί και σε τοπικό επίπεδο στις προκλήσεις που θα προκύψουν με το τέλος των σκληρών περιορισμών εξαιτίας της πανδημίας;

Σχεδιάζονται και υλοποιούνται συνεχώς νέα προγράμματα απασχόλησης που να ανταποκρίνονται  στις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ έχουν γίνει πιο φιλικά, δεν έχουν δεσμεύσεις μετά τη λήξη του διαστήματος επιχορήγησης και γενικά προσπαθούμε να είναι πιο εύκολα ως προς την υλοποίησή τους. Να σημειωθεί ότι συνολικά 2.197νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2021 μέσω των νέων και βελτιωμένων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, σημειώνοντας αύξηση κατά σχεδόν 10% σε σχέση με τις 2.000 θέσεις του Ιανουαρίου. Παρά το lockdownκαι τις πρωτόγνωρες επιπτώσεις της πανδημίας στην οικονομία και στην αγορά εργασίας, η απορροφητικότητα των προγραμμάτων επιδότησης της εργασίας του ΟΑΕΔ συνεχίζει να καταγράφει σταθερή αύξηση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 2020 και του 2019 είχαν δημιουργηθεί 1.298 και 1.362 θέσεις αντίστοιχα

Ποιές είναι οι βασικές αρχές των πολιτικών που σχεδιάζει να εφαρμόσει ο ΟΑΕΔ;

Ο ΟΑΕΔ ευελπιστεί και προσπαθεί να είναι ένας οργανισμός που τα προγράμματά του και οι δράσεις του θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Είναι βέβαια και ο πάροχος των επιδομάτων και παροχών που σχετίζονται με την ανεργία, αλλά κυρίως θέλουμε να είμαστε ένας οργανισμός με προγράμματα απασχόλησης.

Κλείνοντας, ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε προς τους συμπολίτες μας που βρίσκονται εκτός της αγοράς εργασίας – όπως και προς τους κοινωνικούς εταίρους – μπροστά στο κρίσιμο χρονικό διάστημα που έρχεται;

Όλοι αναγνωρίζουμε τη μεγάλη δυσκολία που έφερε η πανδημία στο χώρο της εργασίας. Αγωνία, άγχος, οικονομική δυσπραγία. Όλοι μαζί ως κοινωνία και ως χώρα πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας για να έχουν οι συμπολίτες μας εργασία που θα τους εξασφαλίζει αξιοπρεπή διαβίωση, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να φροντίζουν τους εαυτούς τους και τους αγαπημένους τους, να ονειρεύονται το μέλλον. Γιατί χωρίς αξιοπρεπή εργασία ο κοινωνικός ιστός κινδυνεύει να διαρραγεί. Ας μην το αφήσουμε αυτό να συμβεί.

Πηγή: ΕΝΤΥΠΗ LARISSANET