Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το "αντίο" στον Λαμιώτη εκπαιδευτικό Κώστα Μπούκα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 07 Απριλίου 2021 09:32 Το "αντίο" στον Λαμιώτη εκπαιδευτικό Κώστα Μπούκα

«Έφυγε» από τη ζωή πλήρης ημερών ο τ. Επιθεωρητής Εκπαίδευσης  Κωνσταντίνος Γ. Μπούκας που γεννήθηκε το έτος 1926 στο Ροβολιάρι Φθιώτιδας.

Σπούδασε παιδαγωγικά και πραγματοποίησε τις μεταπτυχιακές σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Υπηρέτησε σε πολλά σχολεία της επαρχίας αλλά και στην Λαμία και συγκεκριμένα στο  Δημοτικό σχολείο του Παγκρατίου και ολοκλήρωσε τον εργασιακό του βίο ως Επιθεωρητής εκπαίδευσης στις περιφέρειες Μακρακώμης και Δομοκού.

Πέραν του εκπαιδευτικού του έργου ήταν ενεργό μέλος κοινωνικών δράσεων στην πόλη της Λαμίας καθώς διετέλεσε γραμματέας της διοικούσας επιτροπής στο Παράρτημα Αντικαρκινικής Εταιρείας Νομού Φθιώτιδας ενώ προσέφερε υπηρεσία στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων , ως Τοπικός Έφορος και τιμήθηκε για την κοινωνική του προσφορά .

Υπήρξε φύση καλλιτεχνική και ξεδίπλωσε το ταλέντο του με σπουδές στην σχολή A.B.C και έργα ζωγραφικής του εκτέθηκαν σε εκθέσεις στην Αθήνα.

Φύση κοινωνικός και ευαίσθητος τον απασχολούσαν τα θέματα της κοινωνίας και για τον λόγο αυτό προσπάθησε μέσα από δημοσιεύσεις του στον τοπικό τύπο να καυτηριάσει τα κακώς κείμενα με μια αλληγορική προσέγγιση, αφού κατόρθωνε να μεταφέρει τις πράξεις του παρόντος σε μια αντιστοιχία με συμπεριφορές και πράξεις ηρώων της παραδοσιακής Ελληνικής υπαίθρου με τρόπο ώστε οι ήρωες του να κρίνονται ως παραδείγματα προς μίμηση ή προς αποφυγή μέσα από την αναπόδραστη κριτική της παραδοσιακής ηθικής του λαού μας.

Εξάλλου η συγγραφή σειράς βιβλίων του με τον τίτλο “Αληθινό Παραμύθι” σε αυτό ακριβώς αποσκοπούσε και για αυτή την συγγραφική του προσπάθεια έγινε δεκτός ως μέλος του Ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων , ενώ υπήρξε τακτικός συνεργάτης των τοπικών εφημερίδων “ ΦΩΣ” και “Λαμιακός Τύπος”.

Στην ζωή του υπήρξε πιστός εκφραστής των πιστεύω του για την ζωή και τον ρόλο που πρέπει ο καθένας μας να διαδραματίζει  στην κοινωνία  και αυτό προσπαθούσε μέχρι και το τέλος να υπηρετεί πιστά λειτουργώντας με τρόπο διαδραστικό ενεργώντας πάντα με καλοσύνη , μετριοπάθεια και ευγένεια.

Όσοι τον γνώριζαν από κοντά θα τον θυμούνται για την πάντα επιμελημένη εμφάνιση του που συνεπικουρούμενη από την αγέρωχη κορμοστασιά του  τον έκαναν μια ξεχωριστή φυσιογνωμία της πόλης μας μέχρι τα βαθειά γεράματά του , ενώ ακόμα και αυτοί που δεν τον γνώριζαν σίγουρα μέσα από αυτές τις γραμμές αναζητώντας νοερά αυτή την ανθρώπινη μορφή θα τον “αναγνωρίσουν” ως έναν από τους  ΩΡΑΙΟΥΣ ανθρώπους της Λαμίας.