Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Έκρηξη» σε κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 10 Απριλίου 2021 08:14 «Έκρηξη» σε κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη στη Φθιώτιδα

Μόνο Αττική και Θεσσαλονίκη παρουσίασαν μεγαλύτερο αριθμό!…

Από το Eθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του SARS-CoV-2, ανακοινώθηκε η ολοκλήρωση της γονιδιωματικής ανάλυσης 897 επιλεγμένων δειγμάτων που αφορούν στην περίοδο 4 Ιανουαρίου έως 25 Μαρτίου 2021.

Για μία ακόμη φορά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ήταν μέσα στις περιοχές που έδωσαν δείγματα, με τα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τους φόβους ότι η βρετανική μετάλλαξη (Β.1.1.7/UK lineage ) έχει επικρατήσει τουλάχιστον στη Φθιώτιδα.

Χωρίς να γνωρίζουμε τον αριθμό των δειγμάτων που έδωσε η κάθε περιοχή, η Φθιώτιδα έδωσε 13 (!) αριθμός που είναι μικρότερος μόνο από τους αντίστοιχους στην Αττική (608) και τη Θεσσαλονίκη (19) που αναλογικά με τον πληθυσμό τους δίνουν πολλαπλάσια δείγματα.

Αναλυτικά, από τον έλεγχο των 897 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC), 76 δείγματα με στελέχη υπό διερεύνηση (Variants Under Investigation – VUI) και ένα δείγμα θετικό για Variant with deletion in S Gene. Τα 711 δείγματα με στελέχη μεταλλάξεων ειδικού ενδιαφέροντος αφορούσαν τη μετάλλαξη Β.1.1.7/UK lineage (Variant VOC_202012) ενώ από τα 76 δείγματα με στελέχη VUI, τα 75 αφορούσαν το στέλεχος B.1.1.318 (Variant_E484K) και 1 αφορούσε το στέλεχος Β.1.1 (Variant_Ε484Κ).

Με τα 13 νέα κρούσματα με τη βρετανική μετάλλαξη η Φθιώτιδα έφτασε στα 27, ενώ άλλα 8 εντοπίστηκαν στην Εύβοια (σύνολο στα 24) και άλλα 2 στη Βοιωτία (σύνολο 9).

Επαναλαμβάνουμε ωστόσο τις επισημάνσεις του Δικτύου, που επιμένει ότι τα δείγματα δεν προσφέρονται στην παρούσα φάση για εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη διασπορά των στελεχών στον πληθυσμό, καθώς επιλέγονται με συγκεκριμένα εργαστηριακά κριτήρια για γονιδιωματική ανάλυση.