Συνεργασία ΣΕΑΦ - Εργαστηρίων Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 13 Απριλίου 2021 11:42 Συνεργασία ΣΕΑΦ - Εργαστηρίων Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Μνημόνιο Συνεργασίας για την από κοινού προώθηση της επιστημονικής, ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας στον τομέα της Αστρονομίας - Αστροφυσικής, υπέγραψαν, ο Σύλλογος Ερασιτεχνών Αστρονόμων Φθιώτιδας (Σ.Ε.Α.Φ.) και τα ερευνητικά εργαστήρια Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) & Ηλεκτρονικής-Φωτονικής (PhotonXLab), του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέσω των εκπροσώπων τους Φάνη Σμάνη (Πρόεδρος ΣΕΑΦ), Γιώργου Βελντέ (Επίκουρος Καθηγητής υπεύθυνος HERON LAB) και Χρήστου Σίμου (Επίκουρος Καθηγητής υπεύθυνος PhotonXLab).

Στο πλαίσιο του Μνημονίου, τα συνεργαζόμενα μέρη, μεταξύ άλλων:

α) θα σχεδιάζουν και θα πραγματοποιούν συμπόσια, διαλέξεις, ημερίδες και άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις,

β) θα σχεδιάζουν και θα υλοποιούν δράσεις, που θα απευθύνονται σε φοιτητές αλλά και μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και

γ) θα υποβάλλουν αιτήσεις χρηματοδότησης σε εθνικά και διεθνή ερευνητικά, εκπαιδευτικά και αναπτυξιακά προγράμματα

Επίσης με διάθεση από τον ΣΕΑΦ των μηχανημάτων και της υλικοτεχνικής υποδομής, ήτοι του αμφιθεάτρου, του αστροθεάτρου / πλανηταρίου και του χώρου του τηλεσκοπίου, του Κακογιάννειου Αστεροσκοπείου – Πλανητάριου - Αστεροσχολείου Υπάτης, οι φοιτητές του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα μπορούν να εκπονούν διδακτορικές διατριβές, διπλωματικές εργασίες, εργαστηριακές ασκήσεις και να ασκούνται, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του προπτυχιακού και μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών του Τμήματος.

Επισημαίνεται ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας ανταποκρίνεται στις προβλέψεις του Καταστατικού του Σ.Ε.Α.Φ. για την προώθηση της Επιστήμης της Αστρονομίας. Με την ευκαιρία της σύναψής του και με αφορμή αυτή τη συνεργασία που κατέστη δυνατή μετά την εκ μέρους του Δήμου Λαμιέων δωρεάν παραχώρηση προς χρήση, προς τον Σ.Ε.Α.Φ., του κτηρίου που έχει κατασκευαστεί ειδικά για την εγκατάσταση και στέγαση του τηλεσκοπίου για τη λειτουργία του Αστεροσκοπείου, πέραν του Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Υπάτης που είχε παραχωρηθεί στο παρελθόν, ο Σ.Ε.Α.Φ. αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει και δημοσίως το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Λαμιέων, κο Ευθύμιο Καραΐσκο, για αυτήν την παραχώρηση.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση