Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιφέρεια Στερεάς: Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 14 Απριλίου 2021 10:24 Περιφέρεια Στερεάς: Ξεκίνησε η καταπολέμηση των κουνουπιών

Με περιοδική παρακολούθηση των επιφανειακών υδάτινων σωμάτων, και καταγραφή της εμφάνισης και αφθονίας των προνυμφών κουνουπιών, στις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών με επίγεια συνεργεία και drones όπου έχουν διαπιστωθεί εκτεταμένες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών, ξεκίνησε από τις αρχές Μαρτίου το πρόγραμμα κουνοποκτονίας στη Στερεά Ελλάδα για το 2021.

Στη Λαμία, πραγματοποιήθηκε και συνάντηση της Επιτροπής παρακολούθησης του έργου καταπολέμησης κουνουπιών, με τη συμμετοχή του χωρικού Αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας και Προέδρου της, Θανάση Καρακάντζα, του Αντιπεριφερειάρχη Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Κωνσταντίνου Μπακομήτρου, της Γενικής Διευθύντριας Δημόσιας Υγείας Αλεξάνδρας Πλατιά και των μελών της επιτροπής ελέγχου του έργου, Κωνσταντίνο Κούτρα, Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Γιάννη Φράγκο γεωπόνου της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και του ανάδοχος του έργου.

Η καταπολέμηση των κουνουπιών σύμφωνα με την διεθνή πρακτική στηρίζεται πρωτίστως στην εφαρμογή μέτρων διαχείρισης του περιβάλλοντος για τον περιορισμό των εστιών ανάπτυξής τους. Η συμβολή και των πολιτών στην εξάλειψη αυτών των εστιών κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική. Η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού των τοπικών κοινωνιών είναι αναπόσπαστο μέρος ενός προγράμματος αντιμετώπισης κουνουπιών τόσο για την προστασία των ανθρώπων από την όχληση ή τις ασθένειες των οποίων τα κουνούπια είναι διαβιβαστές όσο και για την κατάδειξη των τρόπων ή μεθόδων με τους οποίους μπορούν να συμβάλλουν και οι ίδιοι στην αντιμετώπιση αυτών των εντόμων.

Σε αυτή την προσπάθεια χρειάζεται και η ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Οι Δήμοι μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην αντιμετώπιση των αστικών εστιών, είτε με δράσεις ενημέρωσης είτε με δράσεις στοχευμένης καταπολέμησης μέσα στο αστικό περιβάλλον και ο κάθε πολίτης μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών στις αυλές των σπιτιών του.

Τέλος η Επιτροπή τονίζει για άλλη μια φορά πως ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται από τα κουνούπια και πως η ατομική ευθύνη είναι πολύ σημαντική για την προστασία της Δημόσιας Υγείας