Πέθανε ο Κώστας Ζολώτας - Ο τελευταίος μεγάλος οδηγός των ορειβατών του Ολύμπου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 16:05 Πέθανε ο Κώστας Ζολώτας - Ο τελευταίος μεγάλος οδηγός των ορειβατών του Ολύμπου

Στα 88 του χρόνια έφυγε από τη ζωή σε μονοπάτι του βουνού ο Κώστας Ζολώτας, ο τελευταίος μεγάλος οδηγός των ορειβατών στον Όλυμπο.

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες Τετάρτη το βράδυ ο Κωνσταντίνος Ζολώτας, ο ιδρυτής του καταφυγίου "Ζολώτας" και βετεράνος Λιτοχωρίτης ορειβάτης, σε ηλικία 88 ετών, στο αγαπημένο του βουνό τον Όλυμπο, σε μονοπάτι της περιοχής μεταξύ Αγιάννη και Αη-Λιά.

Τον αποκαλούσαν 13ο Θεό του Ολύμπου, ο οποίος ήξερε το βουνό όσο λίγοι. Στα μονοπάτια του Ολύμπου περπατούσε, ενώ ο σεβασμός και η αγάπη που έτρεφε προς το βουνό των Θεών αποτελεί οδηγό για τις επόμενες γενιές.

"Πρωτοπόρος στο είδος του, ήταν ο άνθρωπος που μύησε πολλούς στο βουνό. Συμμετείχε και βοήθησε σε πολλές διασώσεις. Συμβούλευε σε καθημερινή βάση όλους τους συλλόγους της Πιερίας και ανέδειξε τον Όλυμπο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Ανέλαβε το καταφύγιο τη δεκαετία του 50 με επισκεψιμότητα περίπου 200-300 άτομα και κατόρθωσε με το κύρος του να το ανεβάσει στα ύψη. Ήταν, είναι και θα παραμείνει φάρος για όλους εμάς τους συντοπίτες της Πιερίας. Ήταν ένας φίλος του οποίου η μνήμη θα μείνει ανεξίτηλη στη ζωή μας.", δήλωσε στο ThessToday.gr ο πρόεδρος του ΕΟΣ Κατερίνης, Θεόδωρος Τεκιρίδης.

Περπατούσε στα μονοπάτια και στις διαδρομές του Ολύμπου ως επίσημος οδηγός του βουνού από το 1959 που πήρε την πρώτη μεταπολεμική άδεια, ως αναρριχητής και διασώστης.

Βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1995 για την προσφορά του αυτή φέρνοντας σε πέρας πάνω από 110 διασώσεις.

Διαχειρίστηκε το καταφύγιο "Σπήλιος Αγαπητός" που βρίσκεται σε υψόμετρο 2100 μ. από το 1954 έως το 2001 με τη Γερμανίδα σύζυγό του Ίρμχιλντ.

Από την πρώτη του ανάβαση στην κορυφή, ο Ζολώτας θυμόταν: "Ήταν Αύγουστος του 1952, με μία παρέα συχωριανούς. Τα εφόδιά μας; Άλλος, ένα κομμάτι φλοκάτη, άλλος, ένα κιλίμι της μάνας του. Πέντε "ξυπόλητοι” ήμασταν, τα καταφέραμε με πολλή υπομονή. Τότε έπεσε η ιδέα να δημιουργήσουμε μία ορειβατική ομάδα, μετέπειτα τμήμα ΕΟΣ Λιτοχώρου".

Το μήνυμα του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Λιτοχώρου

"Στην γειτονιά των αγγέλων και αγαπημένων του ανθρώπων βρίσκεται από χθες ο Κώστας Ζολώτας.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου εκφράζει τα βαθύτατα συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του.

Αποχαιρετούμε έναν φίλο ορειβάτη-αναρριχητή, δάσκαλο, έναν πρωτοπόρο της γενιάς του, έναν άξιο συνεχιστή των οδηγών του Ολύμπου! Ο Κώστας Ζολώτας αποτέλεσε πυλώνα της εξέλιξης του πολιτισμού και της ορειβασίας για τον Όλυμπο, το σπίτι του! Πολλά και σημαντικά τα έργα του, λίγα τα λόγια για να σε τιμήσουμε , θα θυμόμαστε την λεβεντιά σου, το ήθος και την ανθρωπιά σου προσπαθώντας να βαδίσουμε στα χνάρια σου για έναν Όλυμπο όπως τον ονειρεύθηκες!

Πρόσεχε μας από εκεί ψηλά και οδήγησε μας!"

Το μήνυμα του δημάρχου Δίου-Ολύμπου Βαγγέλη Γερολιόλιου

"Ο Δήμος Δίου-Ολύμπου κατευοδώνει με συγκίνηση σήμερα τον Κώστα Ζολώτα στην τελευταία του ανάβαση προς τις υπέρτατες κορυφές.

Πέρα από την προσωπική και ανθρώπινη σχέση, που συνέδεσε τον Κώστα με τους περισσότερους από τους συνδημότες μας, ο Δήμος κατευοδώνει τον άνθρωπο που για εξήντα χρόνια έδειχνε με το δικό του τρόπο το δρόμο για μια άλλης μορφής ανάπτυξη, σε όλους όσοι ζούμε στις παρυφές ενός ανυπέρβλητου βουνού.

Με συνέπεια και επαγγελματισμό, από τα μέσα της δεκαετίας του ΄50, ανέδειξε τον Όλυμπο στους τουριστικούς παράγοντες της Ευρώπης, με οργανωσιακή συμπεριφορά πρωτόγνωρη για την τότε μεταπολεμική Ελλάδα. Ως φύλακας και διαχειριστής για δεκαετίες του ορειβατικού καταφυγίου στο "Μπαλκόνι” Ολύμπου, το ταύτισε στη συνείδηση και τη γλώσσα των χιλιάδων επισκεπτών του, με το όνομά του.

Τώρα που, κατά τον ποιητή, "ο ήλιος τ’ Απριλιού λιώνει τα χιόνια στα βουνά, κι ανθίζει η οξυά κι ο γαύρος" ο Κώστας πήρε για τελευταία φορά το σακίδιο με τις αναμνήσεις και τις ιδέες μιας ολόκληρης ζωής και τράβηξε τ’ αψήλου".

Προσαρμοσμένη αναζήτηση