Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παράδρομοι: Προειδοποιητικές πινακίδες και τσουχτερά πρόστιμα

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 08:47 Παράδρομοι: Προειδοποιητικές πινακίδες και τσουχτερά πρόστιμα

Κανένα φορτηγό χωρίς άδεια στον παράδρομο Λαμίας - Αγίας Μαρίνας…

Πινακίδες που προειδοποιούν ότι απαγορεύεται η διέλευση φορτηγών άνω των 3,5 τόνων, έχουν μπει κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού Λαμίας - Στυλίδας από το ύψος της ΒΙ.ΠΕ. έως και τον κόμβο Αγίας Μαρίνας, σύμφωνα με τα όσα ορίζονται στο ΦΕΚ 3769/2017.

Η συγκεκριμένη βέβαια απόφαση ισχύει για όλους τους παραδρόμους όπως περιγράφεται αναλυτικά στο ΦΕΚ με χάρτες και σχεδιαγράμματα, ωστόσο υπήρξε σχετική αδράνεια στη σωστή σήμανση από τους φορείς που έχουν την αρμοδιότητα συντήρησής τους.

Η απαγόρευση διέλευσης φορτηγών στους παραδρόμους του εθνικού δικτύου είναι βασικό σημείο τριβής των επαγγελματιών οδηγών και του κράτους, με πρόσφατη μάλιστα μελέτη που κατατέθηκε από το Πανελλήνιο Συνδικάτο Χερσαίων Εμπορευματικών Μεταφορών (ΠΣΧΕΜ) στο υπουργείο μεταφορών και συγκοινωνιών.

Ο νομοθέτης επικαλείται λόγους «οδικής ασφάλειας, προστασίας της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των χρηστών των οδών αυτών καθώς και αποτροπής της επιβάρυνσης και υποβάθμισης του εγγύς οικιστικού περιβάλλοντος, όπως και της έντονης καταπόνησης και ταχείας φθοράς του οδοστρώματος του οδικού δικτύου».

Από τη δική τους πλευρά οι επαγγελματίες προβάλουν «τις δυσχέρειες στην εκτέλεση του μεταφορικού έργου, αλλά και τα επιπλέον κόστη που αδυνατούν να καλύψουν». Χαρακτηριστικά για την περιοχή της Στερεάς αναφέρεται η εθνική οδός Λιβαδειάς - Λαμίας που μέσω του αυτοκινητοδρόμου είναι 150 χιλιόμετρα, ενώ από τον παλιό 95.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι καινούριες πινακίδες είναι σαφείς και υποχρεώνουν τα φορτηγά για χρησιμοποίηση της εξόδου της Αγίας Παρασκευής στη Λαμία μόνο για την είσοδο τους στη Βιομηχανική Περιοχή.

Επιπλέον το απαγορευτικό στον κόμβο της Αγίας Μαρίνας είναι ξεκάθαρο ότι απαγορεύει τη διέλευση φορτηγών στο συγκεκριμένο οδικό δίκτυο.

Στις πινακίδες φαίνεται επίσης ότι δεν ισχύει η απαγόρευση σε όσα φορτηγά έχουν τη σχετική άδεια.

Στους παραβάτες «επιβάλλεται από τα αστυνομικά όργανα αλληλεγγύως και εις ολόκληρον στον οδηγό και στον ιδιοκτήτη του οχήματος διοικητικό πρόστιμο χιλίων (1.000) ευρώ και ακινητοποίηση των οχημάτων αυτών».