Σαρακιώτης: «Πρωτοφανείς καθυστερήσεις για την ενιαία ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ»

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 22:34 Σαρακιώτης: «Πρωτοφανείς καθυστερήσεις για την ενιαία ενίσχυση μέσω ΟΣΔΕ»

Με δήλωσή του, μετά από ερώτηση που κατέθεσαν Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης σχολιάζει ως πρωτοφανείς τις καθυστερήσεις στη διαδικασία ενιαίας ετήσιας ενίσχυσης των αγροτών και απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να προχωρήσει η σχετική διαδικασία μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.).

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Σαρακιώτης:

«Ο αγροτικός κόσμος της χώρας βιώνει τις συνέπειες του παρατεταμένου lockdown στους κλάδους του τουρισμού και του επισιτισμού λόγω της πανδημίας, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να διαθέσουν μεγάλο μέρος των προϊόντων τους και αρκετοί εξ αυτών να έχουν οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ωστόσο, ενώ θα περίμενε κανείς ότι η Κυβέρνηση θα επιτάχυνε τις διαδικασίες ενίσχυσής τους ιδιαίτερα υπό τις παρούσες ασφυκτικές συνθήκες, έχει επιδείξει αντιθέτως πρωτοφανή αδυναμία να ανταποκριθεί ακόμη και στις στοιχειώδεις υποχρεώσεις της.

Συγκεκριμένα, σοβαρότατα προβλήματα έχουν προκληθεί από τις μεγάλες καθυστερήσεις στη διαδικασία ενιαίας ετήσιας ενίσχυσης των αγροτών μέσω του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.). Τα τελευταία 10 χρόνια, ακόμη και υπό τους δημοσιονομικούς περιορισμούς των μνημονίων, η εν λόγω διαδικασία ξεκινούσε κατά τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου και ολοκληρωνόταν την 15η Μαΐου κάθε έτους. Όμως, σήμερα 19 Απριλίου, η διαδικασία ενιαίας ετήσιας ενίσχυσης δεν έχει καν ξεκινήσει και ούτε αυτό προβλέπεται τις επόμενες μέρες, ενώ παράλληλα δημιουργείται και ένα «γραφειοκρατικό ντόμινο» όσον αφορά τις αποζημιώσεις από τον Ε.Λ.Γ.Α. και άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα. Εξαιτίας της δυσχερέστατης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στον κλάδο της πρωτογενούς παραγωγής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οφείλει να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του και να σταθεί στο πλευρό των αγροτών, μεριμνώντας για την άμεση έναρξη της διαδικασίας της ενιαίας ετήσιας ενίσχυσης, καθώς και να σταματήσει να επιδεικνύει αυτή την πρωτοφανή ανικανότητα και αδιαφορία».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση