Συνάντηση ΠΣΑΦ με Κώστα Σκρέκα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 09:33 Συνάντηση ΠΣΑΦ με Κώστα Σκρέκα

Προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Ενέργειας με τον υπουργό κ. Κώστα Σκρέκα πραγματοποιήθηκε χθες με την παρουσία αντιπροσωπείας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγροτικών Φωτοβολταϊκών.

Εκ μέρους του Συνδέσμου, παρευρέθηκαν o Πρόεδρος του ΠΣΑΦ, Κώστας Σπανούλης, ο Αντιπρόεδρος Δημ. Δημογιάννης και ο Γεν. Γραμματέας Κώστας Γιωτάκος.

Στην -με εκατέρωθεν ευθύτητα– συζήτηση, αναπτύχθηκαν θέματα που μπορούν να υλοποιηθούν αλλά και θέματα που θα ήταν …δύσκολο να υλοποιηθούν.

Πιο συγκεκριμένα συζητήθηκαν:

1. H δρομολόγηση της αναβάθμισης των Δικτύων ΔΕΔΔΗΕ, σε συνάρτηση με την αποστολή βιώσιμων όρων σύνδεσης γα τους επενδυτές.
Ο υπουργός γνωρίζει εν πολλοίς τα οικονομικά προαπαιτούμενα του ΔΕΔΔΗΕ για την “δαπάνη σύνδεσης”, όπου -στην συντριπτική πλειοψηφία των αναβαθμισμένων δικτύων- υφίστανται πρακτικές που αγγίζουν ή ξεπερνούν το όριο της βιωσιμότητας.
Σε αυτό το θέμα, αναμένονται θετικές εξελίξεις…

2. H δημιουργία νομικού πλαισίου που θα συνάδει με τον Ν. 4643/2019 (αφορά το net metering), όπου υφίσταται μεν η δυνατότητα του 75/25 (πώληση/αυτοκατανάλωση), εν τούτοις όμως τα αιτήματα των αγροτών δεν γίνονται αποδεκτά από τον ΔΕΔΔΗΕ, λόγω ημιτελούς πλαισίου.
Το θέμα θα δρομολογηθεί άμεσα, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου.

3. Ζητήθηκε η απόλυτη προτεραιότητα (και όχι η “τρίμηνη”) στα έργα net metering που έχουν εγκριθεί στο Μέτρο 4.1.3
Τα έργα αυτά, θα πρέπει να υλοποιήσουν (σε αγορές) το 20% της συνολικής δαπάνης (προαπαιτούμενο του Π.Α.Α.) μέχρι τον Οκτώβριο 2021, ωστόσο λόγω του νομοθετικού κενού (που αναφέρουμε παραπάνω), αυτό δεν μπορεί να γίνει από τους αγρότες.

Το θέμα θα δρομολογηθεί άμεσα, σύμφωνα με την πρόταση του Συνδέσμου.

4. Οι εκπρόσωποι του ΠΣΑΦ πρότειναν να συνεχιστεί η διαδικασία κατάθεσης αιτημάτων για έργα έως 400kW τα οποία θα απαλλάσσονται των διαγωνισμών δημοπρασίας.
Είναι ένα ζήτημα το οποίο θα εξετάσει άμεσα το υπουργείο.

5. Ο Σύνδεσμος επέμεινε στην δυνατότητα εγκατάστασης φ/β στο ίδιο αγροτεμάχιο χαμηλής παραγωγικότητας από διαφορετικούς επενδυτές  και μέχρι καλύψεως του αγροτεμαχίου.
Το συγκεκριμένο αίτημα, είναι μόνιμα στην ατζέντα του Συνδέσμου, από το Φθινόπωρο του 2019.
Είναι η πρώτη αφορά, που φαίνεται ότι θα έχουμε και “επόμενες συζητήσεις” επ’ αυτού. Αυτή είναι μια θετική εξέλιξη.
Ο τρόπος που η ενδεχόμενη θετική εξέλιξη θα έχει ουσιαστικό αντίκρυσμα στα Μέλη, θα αναλυθεί όταν θα υπάρχουν οι νομοθετικές εξελίξεις…

Τέλος, συζητήθηκε η αναθεώρηση του Μητρώου Αγροτών, με την δυνατότητα εκμετάλλευσης φ/β έως 500kW από τους αγρότες. Ο Υπ. Ενέργειας ως έμμεσα εμπλεκόμενος ήταν σύμφωνος στον τρόπο δρομολόγησης από το Υπ. ΑΑΤ.

Πηγή: larissanet.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση