Έξι μήνες με αναστολή στους νέους που συνελήφθησαν για το κορωνοπάρτι στο Βόλο

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Απριλίου 2021 09:54 Έξι μήνες με αναστολή στους νέους που συνελήφθησαν για το κορωνοπάρτι στο Βόλο

Σε δίκη χθες οι δύο νέοι, που συνελήφθησαν - Η Αστυνομία κατάσχεσε τα αυτοκίνητά τους - Σε αστυνομικό κλοιό προχθές βράδυ το κέντρο του Βόλου…

Συνολική ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε χθες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου στους δύο συλληφθέντες για το κορονοπάρτι, που διοργανώθηκε την περασμένη Κυριακή στην Τ. Οικονομάκη, με τη συμμετοχή δεκάδων νέων που αψήφησαν τα μέτρα κατά της πανδημίας, ενώ η πόλη βρίσκεται στο βαθύ κόκκινο και προκάλεσαν σεισμό στο κέντρο του Βόλου.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, προχθές το βράδυ το κέντρο του Βόλου βρισκόταν σε αστυνομικό κλοιό μετά την απαγόρευση της κυκλοφορίας. Στον γνωστό πεζόδρομο δεν κουνιόταν καρφίτσα. Η Αστυνομία έθεσε σε εφαρμογή σχέδιο για την απαγόρευση νέων διοργανώσεων.

Οι δύο συλληφθέντες, 22χρονος Ρομά και 20χρονος Αλβανός, οδηγήθηκαν χθες στα Δικαστήρια Βόλου για να δικαστούν. Είχαν σταθμεύσει τα αυτοκίνητά τους στην Τ. Οικονομάκη το βράδυ της περασμένης Κυριακής που έγινε το κορονοπάρτι – σεισμός και αναπαρήγαγαν μουσική με ηχοσυστήματα, διαταράσσοντας την κοινή ησυχία και θέλοντας να προσελκύσουν κόσμο για άσκοπο συνωστισμό. Μετά τη σύλληψή τους προχθές Μεγάλη Δευτέρα κρατήθηκαν στο Αστυνομικό Τμήμα Βόλου, ενώ η Αστυνομία κατάσχεσε και τα αυτοκίνητά τους. Η Εισαγγελία Βόλου άσκησε εναντίον τους ποινική δίωξη και τους παρέπεμψε σε δίκη με τη διαδικασία του Αυτοφώρου.

Ο πρόεδρος του δικαστηρίου κάλεσε τους κατηγορούμενους να απολογηθούν τονίζοντας ότι οι δύο νέοι προκαλούν με τη συμπεριφορά τους το Δικαστήριο να αγγίξει τα όρια αυστηρότητάς του. «Η πανδημία βρίσκεται στην κορύφωσή της. Εκατό άνθρωποι πεθαίνουν καθημερινά. Ολοι είμαστε κουρασμένοι. Τι πρέπει να γίνει;», διερωτήθηκε χαρακτηριστικά.

Δεν γνώριζαν για τη διοργάνωση υποστήριξαν οι κατηγορούμενοι

Ο 22χρονος ισχυρίστηκε ότι βρέθηκε στο κορονοπάρτι στις 22:45 επειδή τον κάλεσε φίλος του να τον πάρει από κάποιο σημείο με το αυτοκίνητό του. Προς στιγμή ο ίδιος ήταν στο σπίτι του και δεν γνώριζε για τη διοργάνωση. Υποστήριξε ότι αναγκάστηκε να πάει στην Τ. Οικονομάκη όταν είδε ότι εκεί υπήρχε πολύς κόσμος. Ισχυρίστηκε ότι παρέμεινε στο σημείο μισή ώρα, αναμένοντας τον φίλο του και στη συνέχεια πήγαν σπίτι, παραδέχτηκε ότι ήταν λάθος του που ήταν εκεί και ζήτησε «συγγνώμη».

Ο πρόεδρος του Δικαστηρίου επισήμανε τότε ότι εξαιτίας αυτής της συμπεριφοράς μπορεί να κολλήσει κορονοϊό όλος ο νομός και να πεθάνουν 1.000 άτομα και κάλεσε και τον δεύτερο κατηγορούμενο να απολογηθεί.

Ο 20χρονος είπε από την πλευρά του ότι παρέμεινε στο σημείο 15 λεπτά. Υποστήριξε ότι βρέθηκε σε κορονοπάρτι για πρώτη φορά, καθώς δεν ήξερε για τις διοργανώσεις. Ο ίδιος, όπως ισχυρίστηκε, ήταν περαστικός από εκεί με έναν φίλο του. «Δεν είχαμε λάβει καμία πρόσκληση. Είδαμε τον κόσμο και παραμείναμε για λίγο. Πέρασαν και άλλα αυτοκίνητα από εκεί. Δεν γνωρίζω τον συγκατηγορούμενό μου», σημείωσε.

Νωρίτερα εξετάστηκαν στο δικαστήριο οι μάρτυρες υπεράσπισης. Ο πατέρας του 22χρονου είπε ότι δεν γνώριζε ότι γιος του ήταν στο κορονοπάρτι. Επιβεβαίωσε ότι ήταν στο σπίτι όταν του τηλεφώνησε κάποιος φίλος του. Επισήμανε ότι ο ίδιος και η οικογένειά του δεν έχουν απασχολήσει ποτέ ξανά τις αστυνομικές αρχές και τόνισε ότι έχει έξι παιδιά και κανένα μέλος της οικογένειάς του δεν έχει προσβληθεί μέχρι σήμερα από κορονοϊό επειδή τηρούν τα μέτρα.

Ο αδερφός του 20χρονου τόνισε ότι ο κατηγορούμενος σταμάτησε εκεί για λίγο. «Ολοι μας τηρούμε τα μέτρα. Δουλεύουμε. Ο αδερφός μου ήρθε στο σπίτι στις 12:50 Την άλλη μέρα στις 4 τα ξημερώματα έπιανε δουλειά σε φούρνο που απασχολείται καθημερινά μέχρι τις 13:00», ανέφερε.

Είχαν ενεργό ρόλο αποφάνθηκε το δικαστήριο

Η εισαγγελέας έδρας τόνισε στο δικαστήριο ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και των εγγράφων προκύπτει ότι υπήρξε αυθόρμητη συγκέντρωση ατόμων στην Τ. Οικονομάκη στην οποία οι δύο κατηγορούμενοι είχαν ενεργό ρόλο. «Παρέμειναν αμφότεροι στο σημείο για μεγάλο διάστημα, ενώ θα μπορούσαν να μην παραμείνουν στον χώρο και να τηρήσουν τα μέτρα. Έχουν τελεστεί οι πράξεις», σημείωσε χαρακτηριστικά και ζήτησε από το δικαστήριο ενοχή των κατηγορουμένων και για τις δύο πράξεις.

Από την πλευρά της η υπεράσπιση επισήμανε ότι η υπόθεση εκδικάζεται λίγες μέρες πριν ανοίξει η εστίαση. Σημείωσε ότι ο Βόλος έχει τηρήσει τα μέτρα και ως πόλη έχει καλή πορεία σε σχέση με την υγειονομική κρίση. Τόνισε ότι πολλοί νέοι τήρησαν επίσης τα μέτρα.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης επισήμαναν ότι το άρθρο 285 του ποινικού κώδικα για την παραβίαση των μέτρων πρόληψης ασθενειών επί της ουσίας αναφέρεται σε οίκους ανοχής και τη μετάδοση ασθενειών που γίνονται με δόλο. Υπογράμμισαν ότι σε μερικές μέρες η Τ. Οικονομάκη θα είναι ούτως ή άλλως γεμάτη κόσμο με το άνοιγμα της εστίασης και ζήτησαν οι κατηγορούμενοι να μην είναι τα εξιλαστήρια θύματα του θορύβου που προκλήθηκε επειδή κάτοικοι και επαγγελματίες είναι δυσαρεστημένοι με την ανοχή στις διοργανώσεις που υποδείχτηκε.

Τέλος επισήμαναν, ότι δεν μπορεί να σταθεί νομικά η κατάσχεση των αυτοκινήτων των κατηγορούμενων ως μέσων που προκαλούν ηχορύπανση και ότι η Αστυνομία θα έπρεπε να κατασχέσει τα ηχεία.

Το Δικαστήριο έκρινε ένοχους τους κατηγορούμενους αναγνωρίζοντάς τους μόνο το ελαφρυντικό του σύννομου πρότερου βίου. Το ελαφρυντικό για το νεαρό της ηλικίας τους το απέρριψε, ενώ ήρε την κατάσχεση των αυτοκινήτων τους.

Δικηγόροι υπεράσπισης ήταν οι Γιώργος Ασημώρης, Γιάννης Μηλίνης και Ηρακλής Παντόπουλος.

Σχέδιο για την αποτροπή συγκεντρώσεων στο κέντρο

Έντονη ήταν η αστυνομική παρουσία στο κέντρο του Βόλου προχθές μετά τις 10 το βράδυ που άρχιζε η απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Αστυνομικοί της Ομάδας ΔΙΑΣ απέκλειαν με τις μηχανές τους την πρόσβαση στους πεζοδρόμους της Τ. Οικονομάκη, της Κουμουνδούρου και της Αγίου Νικολάου, προκειμένου να αποτραπεί η διοργάνωση ενός ακόμη κορονοπάρτι, εν μέσω πανδημίας.

Παράλληλα, αστυνομικοί άλλων Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου, του Αστυνομικού Τμήματος Βόλου και του Τμήματος Τροχαίας Βόλου περιπολούσαν στο κέντρο της πόλης για την αποφυγή συγκεντρώσεων και συνωστισμού ατόμων σε σημεία.

Τα κορονοπάρτι έχουν γίνει εφιάλτης για τους κατοίκους και τους επαγγελματίες στο κέντρο, οι οποίοι δέχονται ακόμη και απειλές.

Πηγή: ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση