Ψήφισμα του ΔΣ Αμφίκλειας - Ελάτειας για να αποτραπεί η αδειοδότηση υδροηλεκτρικού

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 04 Μαΐου 2021 14:22 Ψήφισμα του ΔΣ Αμφίκλειας - Ελάτειας για να αποτραπεί η αδειοδότηση υδροηλεκτρικού

Στην περιοχή «Διπόταμα» στην χαράδρα «Καχάλα» της Τιθορέας…

Η αδειοδότηση κατασκευής υδροηλεκτρικής μονάδας ενέργειας στην «Διπόταμα» στην χαράδρα «Καχάλα» της Τιθορέας, απασχόλησε το τελευταίο δημοτικό συμβούλιο Αμφίκλειας - Ελάτειας.

Το ΔΣ αποφάσισε να εκφράσει την αντίθεσή του και υπερψήφισε την εισήγηση του Προέδρου του Κώστα Τσιάμη που αναφέρει τα παρακάτω:

Α) Να εκφράσει την αντίθεσή του σε κάθε σχεδιαζόμενη αδειοδότηση και κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου ενέργειας στη θέση «Διπόταμα» στην χαράδρα του «Καχάλα» στην Τιθορέα αναφέροντας συνοπτικά τους λόγους και τις περιβαλλοντολογικές επιπτώσεις.

1.Η συγκεκριμένη περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως εγκεκριμένη περιοχή NATURA. (Ζ.Ε.Π 2410002 ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ που ανήκει στο δίκτυο NATOURA 2000, GR 2450005 ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ-ΕΘΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ-ΔΑΣΟΣ ΤΙΘΟΡΕΑΣ).

2.Το φαράγγι αποτελεί αναπόσπαστο και ενιαίο τμήμα του Εθνικού Δρυμού και όχι κατακερματισμένο τμήμα ενός συνόλου.

3. Θα αλλοιωθεί  η μοναδικότητα του τοπίου από την άποψη της γεωμορφολογίας και βιοποικιλότητας .

4.Θα αλλοιωθεί ο χαραχτήρας του διεθνούς και ιδιαίτερα δημοφιλούς πεζοπορικού μονοπατιού «Τιθορέα-Διπόταμα –Τρύπη» που συγκεντρώνει πληθώρα πεζοπόρων ορειβατών και εμπεριέχεται σε όλα τα προγράμματα των φυσιολατρικών και ορειβατικών συλλόγων της χώρας.

5. Οι φυσικοί καταρράκτες του Καχάλα θα σταματήσουν να είναι ένα σημείο «μαγνήτης» για κάθε επισκέπτη και είναι τεράστια η σημασία τους για την ποιότητα ζωής ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας.

6. Η διαχείριση και αξιοποίηση  των υδάτινων πόρων είναι ένα σύνθετο πρόβλημα όπου θα πρέπει μέσα από επιστημονικές – περιβαλλοντολογικές μελέτες (από αρμόδιους κρατικούς φορείς)  να αναδειχθεί με σαφήνεια  η σχέση κόστους –οφέλους.

Β) Να ζητήσει από την Κυβέρνηση και τους συναρμόδιους  Υπουργούς τα εξής:

1.Την άμεση αναστολή κάθε νέας αδειοδότησης Α.Π.Ε.

2. Την επανενεργοποίηση της διαδικασίας μόνο εφόσον ολοκληρωθούν αθροιστικά τα  κάτωθι:

• Η αναθεώρηση του χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ, με σκοπό να υπάρξουν αυστηρά  κριτήρια και de facto περιορισμοί (π.χ.  απαγόρευση εγκατάστασης σε περιοχές natura, σε περιοχές αγνωρισμένου φυσικού  κάλλους, σε υπερκορεσμένες  περιοχές,  σε  περιοχές  φυσιολατρικού τουρισμού  και  αναψυχής,   σε  περιοχές  που χρησιμοποιούνται για σκοπούς κτηνοτροφίας, κ.α.).

• Η επικαιροποίηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου της Στερεάς Ελλάδα,  έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις νέες συνθήκες και να λαμβάνεται υπόψη τη γνώμη των  τοπικών κοινωνιών σε σχέση με το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούν.

• Η θεσμοθέτηση αποφασιστικής γνώμης (με δικαίωμα άσκησης veto) για τις τοπικές  κοινωνίες μέσω απόφασης του οικείου  Δημοτικού Συμβουλίου.

• Η πρόβλεψη διαβούλευσης (ηλεκτρονική δημόσια διαβούλευση μέσω opengov.gr και  διαβούλευση σε επίπεδοΔημοτικών και Περιφερειακού Συμβουλίου) σε κάθε στάδιο και σε  κάθε επίπεδο πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

3. Την κατάθεση των αποφάσεων στην Π.Ε.Δ. και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας,  προκειμένου να ενισχύσουμε τον κοινό αγώνα και τις συναντήσεις με τους Υπουργούς  Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την έκθεση και τη  στοιχειοθέτηση των παραπάνω.

4.Σε  κάθε  περίπτωση  ο  Δήμος  μας  θα  παρακολουθεί  τις  εξελίξεις  και  θα  παρέμβει  με  οποιοδήποτε  τρόπο προκειμένου να προστατεύσει το τοπίο και να διασφαλίσει τα συμφέροντα των κατοίκων του.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com