Δύο σημαντικούς ανθρώπους της έχασε η Φωκίδα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 05 Μαΐου 2021 15:27 Δύο σημαντικούς ανθρώπους της έχασε η Φωκίδα

«Έφυγε» ο εκδότης του «Αγώνα της Ιτέας» Ηλίας Γ. Λύτρας και η «ψυχή» του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη.

Την απώλεια δύο πολύ σημαντικών ανθρώπων θρηνεί η Φωκίδα και ο Δήμος Δελφών.

Με διαφορά λίγων ωρών έφυγαν από τη ζωή ο εκδότης του «Αγώνα της Ιτέας» Ηλίας Γουλιέλμου Λύτρας και η «ψυχή» του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου Λογοτέχνης και τοπική ευεργέτης Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη.

Από το συλλυπητήριο μήνυμα του Δήμου Δελφών και της Κοινότητας Ιτέας, διαβάζουμε:

«Ο Ηλίας Λύτρας υπήρξε ένας ιστορικός εκδότης που άφησε το στίγμα του στον περιφερειακό Τύπο, διδάσκοντας ευπρέπεια, ήθος, αξιοπρέπεια και εντιμότητα, στρατευμένος στην υπηρεσία της δημοσιογραφίας  και της προσφοράς.

Ένας πραγματικός άνθρωπος του τύπου, που από τον Φεβρουάριο του 1966 που εξέδωσε το πρώτο φύλλο του Αγώνα της Ιτέας, ως 15θήμερη έκδοση, τοπικών συμφερόντων, έως και το 1996, αφιέρωσε τη ζωή του στη δημοσιογραφία. Αποστολή της Εφημερίδας που εκδίδεται έως σήμερα ήταν και είναι η ενημέρωση του αναγνωστικού της κοινού σε θέματα τοπικής ιστορίας, πολιτισμού, οικονομίας, κοινωνικής αλληλεγγύης, αθλητισμού, αγροτικά θέματα κ.λπ., πάντοτε στο πλαίσιο των αρχών του υψηλού λειτουργήματος του Τύπου.

Ο εκλιπών, μεταξύ άλλων, υπηρέτησε 4 χρόνια Γενικός Γραμματέας στο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (Ε.Δ.Ι.Π.Τ.), 18 χρόνια στην 5μελή Διοικούσα Επιτροπή του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Φωκίδας, δημιούργησε τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ιτέας τον οποίον ίδρυσε το 1980 και υπηρέτησε μέχρι το 2000, επί 12 χρόνια ως Προέδρος καθώς και Γενικός Γραμματέας και Αντιπρόεδρος. Παράλληλα συμμετείχε ως μέλος στον Πολιτιστικό Όμιλο Ιτέας «Ο ΔΕΣΜΟΣ», στο Ναυτικό Όμιλο Ιτέας, στον Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών και σε πλείστες πολιτιστικές, κοινωνικές ομάδες.

Στην επέτειο των 80 χρόνων της Ενώσεως Δημοσιογράφων Ιδιοκτήτων Περιοδικού Τύπου (Ε.Δ.Ι.Π.Τ), στις 9 Δεκεμβρίου 2019, υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου, ο «ΑΓΩΝΑΣ» τιμήθηκε ανάμεσα στα 31 ιστορικά έντυπα της Ενώσεως, που έχουν συμπληρώσει 50 χρόνια κυκλοφορίας…»

Πένθος για την Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη

Συλλυπητήριο μήνυμα, εξέδωσε ο Δήμος Δελφών μαζί με την Κοινότητα Γαλαξειδίου για την εκλιπούσα Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη: «Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα μια εξέχουσα προσωπικότητα του τόπου μας, έναν σπουδαίο άνθρωπο, την αγαπημένη μας Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη. Η εκλιπούσα αποτέλεσε έναν πολύτιμο συνεργάτη, που για πέντε σχεδόν δεκαετίες, υπηρέτησε με μοναδική αφοσίωση και αγάπη, ανιδιοτελώς, το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου, από τη θέση της Επιστημονικής Συμβούλου, συμβάλλοντας τα μέγιστα, στην προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας.

Γεννημένη τον Φεβρουάριο του 1925, με σπουδές Γερμανικής Φιλολογίας και Σχολής Ξεναγών στην Αθήνα, καθώς και Σχολής Γραμματέων στην Βέρνη της Ελβετίας, εργάστηκε στο Υπουργείο Προεδρίας της Κυβερνήσεως και στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού. Σταθμός στη ζωή της ήταν τα δυο χρόνια που, ως γραμματέας της Λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη, έμαθε την αξία της παραδοσιακής λαϊκής τέχνης. Ξεναγώντας σε όλη την Ελλάδα και τη Μεσόγειο με κρουαζιερόπλοια, ήρθε σε επαφή με πολλούς χειροτέχνες. Επί σειρά ετών δίδαξε στη Χ.Ε.Ν. Αθηνών και έδωσε διαλέξεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Γερμανίας.

Το 1974 ορίζεται Έφορος του Μουσείου Γαλαξειδίου, όπου παρέμεινε έως σήμερα, έχοντας τη θέση της Επιστημονικής Συμβούλου. Κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξωστρέφεια του Μουσείου με διοργανώσεις διαλέξεων, εκδηλώσεων, ημερίδων, εκθέσεων και άλλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Το 1981 ορίζεται και Επιστημονικός Συνεργάτης του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης, όπου παρέμεινε έως σήμερα.

Με την ευαισθησία που την χαρακτήριζε και την αγάπη της για τον συνάνθρωπο οραματίστηκε τη δημιουργία μιας Κοινότητας για την φροντίδα ατόμων με αναπτυξιακές ειδικές ανάγκες. Το 1988 δημιουργείται το σωματείο των φίλων ατόμων με νοητική στέρηση «ΤΑ ΔΕΛΦΙΝΙΑ», με Πρόεδρο την εκλιπούσα Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη. Διαθέτει το κτήμα της στη θέση «ΠΕΛΕΚΑΡΗΣ», για να χτιστεί μια υποδειγματική μονάδα, όπου τα Ελληνόπουλα με νοητική στέρηση θα έχουν διά βίου μια αξιοπρεπή διαβίωση. Το 1992 ιδρύεται το κοινωφελές Ίδρυμα ‘ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ’ με Αντιπρόεδρο την εκλιπούσα Ροδούλα Σταθάκη – Κούμαρη, το οποίο ασκεί στην Ελλάδα δραστηριότητα διά του παραρτήματός του, που είναι η ‘ΕΣΤΙΑ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ' στη θέση «ΚΕΡΑΜΟΥ».

Το 1994 με τον αείμνηστο Γεώργιο Τσαουσάκη και φίλους του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου ιδρύουν το Σωματείο «Οι Φίλοι του Ναυτικού & Ιστορικού Μουσείου Γαλαξειδίου».

Το συγγραφικό της έργο (16 βιβλία και περισσότερα από 60 δημοσιευμένα άρθρα από τις μελέτες της), αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές.

Δυσαναπλήρωτο είναι το κενό που αφήνει σε όλους μας η απώλεια της αγαπημένης μας Ροδούλας Σταθάκη - Κούμαρη. Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους της.

Ας είναι η μνήμη της αιώνια

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com