Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστροφή στα θρανία με self-test: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 10 Μαΐου 2021 07:52 Επιστροφή στα θρανία με self-test: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε

Σχεδόν 3,5 εκατ. τεστ για την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Από 17 Μαΐου οι παιδικοί σταθμοί και οι λοιπές δομές…

«Back to school» τη Δευτέρα 10 Μαΐου, με το κουδούνι να ξανα-ξανα-ξαναχτυπά για "πρώτη φορά" σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, ενώ θα συνεχιστεί και η δια ζώσης λειτουργία όλων των Λυκείων.

Η προσέλευση των μαθητών στις τάξεις τους γίνεται με δωρεάν self-test, 2 φορές την εβδομάδα, ενώ το ίδιο θα ισχύει για εκπαιδευτικούς και όλο το διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό των σχολείων, ανεξάρτητα αν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.

Το πρώτο τεστ γίνεται το βράδυ της Κυριακής ή το αργότερο το πρωί της Δευτέρας για αυτό για όσους γονείς ανέτρεξαν για πρώτη φορά στα φαρμακεία η πλατφόρμα θα ξανανοίξει τη Δευτέρα το πρωί για την προμήθεια του επόμενου τεστ που θα γίνει την Τετάρτη το βράδυ ή την Πέμπτη το πρωί.

Ως προς τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self-test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές.

Πως κάνουμε το self-test

Το self-testing είναι μία διαδικασία εύκολη και απλή, που χρησιμοποιείται και σε άλλες χώρες για τη λειτουργία των σχολείων. Το τεστ είναι ρινικό και όχι ρινοφαρυγγικό ή στοματοφαρυγγικό, και ο στυλεός πρέπει να μπει στη μύτη απαλά και να περιστραφεί αρκετές φορές.

Γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί και λοιπό προσωπικό δηλώνουν το αποτέλεσμα του self-test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr, στην οποία θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, καταχωρίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία, όπως πατρώνυμο, μητρώνυμο, ΑΜΚΑ και το αποτέλεσμα του self-test.

Αν το self-test είναι αρνητικό:

(Απορρίπτεται στον κοινό κάδο απορριμμάτων)

Για τους μαθητές, εκδίδεται σχολική κάρτα μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr. Οι μαθητές θα φέρουν τη σχολική κάρτα μαζί τους κάθε ημέρα και θα την επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς την πρώτη ώρα της Δευτέρας και της Πέμπτης ή όποτε τους ζητηθεί.

Για τους εκπαιδευτικούς και το λοιπό προσωπικό, εκδίδεται η δήλωση αρνητικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Σε περίπτωση που δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να συμπληρώνεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα ίδια στοιχεία με τη σχολική κάρτα/τη δήλωση αρνητικού αποτελέσματος.

Αν το self-test είναι θετικό:

(Απορρίπτεται επίσης στον κοινό κάδο απορριμμάτων, αλλά μέσα σε δυο σακούλες καλά κλεισμένες. Τα απόβλητα των self-test δεν τοποθετούνται στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και δεν απορρίπτονται στις αποχετεύσεις)

Εκδίδεται δήλωση θετικού αποτελέσματος μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid-test σε δημόσια δομή.

Η λίστα με τις δημόσιες δομές περιλαμβάνεται στην ίδια πλατφόρμα.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι θετικό, ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ. Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, οι μαθητές/εκπαιδευτικοί λαμβάνουν σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και επιστρέφουν στο σχολείο.

Πρέπει να αναφέρουμε ότι από την εμπειρία της λειτουργίας των Λυκείων σε σύνολο 834.819 ηλεκτρονικές δηλώσεις αυτοδιαγνωστικού αποτελέσματος, επιβεβαιώθηκαν τελικά 1753 κρούσματα. Τώρα ανεβαίνουμε στα 3,5 περίπου εκατομμύρια τεστ για την πρώτη εβδομάδα και η στατιστική υπαγορεύει νούμερα που θα δούμε στην πράξη αν θα επιτρέψουν την ομαλή ολοκλήρωση των μαθημάτων.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Το self-test λειτουργεί προσθετικά σε μια σειρά από άλλα μέτρα που ίσχυαν και πριν το κλείσιμο των σχολικών μονάδων όπως:

- η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους,

- τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών,

- οι σταθερές ομάδες μαθητών σε αθλήματα και άλλες δραστηριότητες,

- η χρήση αντισηπτικών,

- οι σχολαστικοί καθαρισμοί,

- οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, ειδικότερα τώρα που και ο καλός καιρός βοηθά,

- τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά.

Σημειώνουμε ότι για μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που έχουν στην οικογένειά τους άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν από το σχολείο τους να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα.

Το σχολικό έτος για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια ολοκληρώνεται την Παρασκευή 11 Ιουνίου και για τα Δημοτικά την Παρασκευή 25 Ιουνίου.

Οι Πανελλαδικές εξετάσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και την Τρίτη 15 Ιουνίου για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Μετά τις 20 Μαΐου δίνεται η δυνατότητα έναρξης των κατατακτήριων εξετάσεων στα Πανεπιστήμια.

Πότε ανοίγουν ΙΕΚ, κολέγια και βρεφονηπιακοί σταθμοί

Σύμφωνα με το Υπουργείο, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) επανεκκινούν από τις 17 Μαΐου 2021 συγκεκριμένες λειτουργίες των δομών Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης, Δια Βίου Μάθησης (ΕΕΚΔΒΜ) και των Κολλεγίων, μετά από θετική εισήγηση της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων, ενώ προστέθηκε και η λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών.

Σύμφωνα με την Υπουργό Νίκη Κεραμέως το self test θα γίνεται και στα παιδιά που πηγαίνουν σε παιδικούς σταθμούς, καθώς το δείγμα παίρνεται από την μύτη και είναι εύκολο να γίνει σε όλα τα παιδιά από το γονέα τους.

Επιπλέον, από τις 17/5 προβλέπεται:

Δημόσια και ιδιωτικά ΙΕΚ:

Διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων, τα οποία δεν δύνανται να πραγματοποιηθούν με μεθόδους εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, με φυσική παρουσία καταρτιζόμενων και εκπαιδευτών, εντός των εργαστηριακών χώρων, με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο για τους καταρτιζόμενους όσο και για τους εκπαιδευτές.

Πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησης των καταρτιζόμενων ΙΕΚ με τη διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας για καταρτιζόμενους και εκπαιδευτές.

Προπαρασκευαστικό Πρόγραμμα Πιστοποίησης αποφοίτων Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας ΕΠΑΛ:

Έναρξη της δια ζώσης διεξαγωγής, με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) μια φορά την εβδομάδα προ Δευτέρας, τόσο των συμμετεχόντων όσο και των εκπαιδευτικών.

Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας:

Επανέναρξη της δια ζώσης εκπαιδευτικής λειτουργίας του Α’ και Β’ κύκλου με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) (εκπαιδευομένων, εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών) μια φορά την εβδομάδα, προ Δευτέρας.

Κολλέγια:

Ξεκινούν οι εργαστηριακές και πρακτικές ασκήσεις στο ίδιο πλαίσιο και με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται και για τα Πανεπιστήμια.