Ποιο σχολείο μετατρέπεται σε Πειραματικό στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 11 Μαΐου 2021 14:29 Ποιο σχολείο μετατρέπεται σε Πειραματικό στη Φθιώτιδα

Οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας δεν επέτρεψε τη μετατροπή σε Πρότυπα, Σχολείων της Φθιώτιδας…

Ανακοινώθηκαν την Τρίτη 11 Μαΐου 2021, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα νέα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία σε δευτεροβάθμια και πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ειδικότερα, προστίθενται άλλα 50 συνολικά νέα σχολεία που χαρακτηρίζονται ως Πειραματικά ή ως Πρότυπα, 41 και 9 αντίστοιχα. Ο συνολικός αριθμός των Πειραματικών και Πρότυπων σχολείων ανέρχεται πλέον σε 112.

Το στοιχείο που κυριάρχησε στο νέο σχεδιασμό είναι η επέκταση των πρότυπων και πειραματικών σχολείων σε όλη τη χώρα. Έως σήμερα Πειραματικά σχολεία λειτουργούσαν σε 7 από τις 13, και Πρότυπα σε 5 από τις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Από το σχολικό έτος 2021-2022, θα λειτουργούν Πειραματικά σχολεία και στις 13 Περιφερειακές Διευθύνσεις και Πρότυπα στις 10 από τις 13.

Ο σχεδιασμός στη Στερεά περιλαμβάνει τη μετατροπή του 16ου Δημοτικού Σχολείου Λαμίας σε Πειραματικό, ενώ οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, συνδικαλιστικών φορέων, συλλόγων γονέων και κηδεμόνων, αυτοδιοίκησης είχε ως αποτέλεσμα το υπουργείο να ανακοινώσει τη λειτουργία ως Προτύπων Σχολείων στη Στερεά Ελλάδα, το 5ο Γυμνάσιο και το 1ο ΓΕΛ Χαλκίδας ως συνδεδεμένα.

* Η κλήρωση για τα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα τη Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, τα Πειραματικά Σχολεία είναι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην υποστήριξη του πειραματισμού και της πιλοτικής εφαρμογής εκπαιδευτικών καινοτομιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, σε τυχαίο δείγμα του μαθητικού πληθυσμού ΠΕΙ.Σ. που εισάγεται σε αυτά με κλήρωση. Επιπλέον, επιδιώκεται η εξοικείωση των προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών με τη διδασκαλία των επιμέρους γνωστικών αντικειμένων, σε συνεργασία με τμήματα και σχολές Α.Ε.Ι. και το Ι.Ε.Π..

Τα Πρότυπα Σχολεία είναι σχολικές μονάδες της δευτεροβάθμιας δημόσιας εκπαίδευσης, οι οποίες στοχεύουν στην καλλιέργεια και τη διάχυση της ιδέας και των πρακτικών της αριστείας στο εκπαιδευτικό σύστημα, καθώς και στην ανάδειξη και ενθάρρυνση μαθητών με ταλέντα και ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες.

Τη συγκεκριμένη απόφαση που θα δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, υπογράφει η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζέττα Μακρή.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση