Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έφτασε η εποχή της δριστέλλας για τους Λαρισαίους «μερακλήδες»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 11:58 Έφτασε η εποχή της δριστέλλας για τους Λαρισαίους «μερακλήδες»

Ο λαός λέει πως τα χαλιά πρέπει να στρώνονται περίπου του Αγίου Δημητρίου και να μαζεύονται κάπου των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Οι περισσότεροι όμως Λαρισαίοι έχουν ήδη φροντίσει να το κάνουν αν και δεν φτάσαμε τις 21 Μαΐου.

Στην πόλη τα αυτοκίνητα από τα ταπητοκαθαριστήρια δεν σταματούν να φορτώνουν χαλιά, μοκέτες και βελέντζες. Όμως κάποιοι βλέπουν τη διαδικασία λίγο διαφορετικά. Στα χρόνια προ πανδημίας οργάνωναν την παρέα τους και έφευγαν για μια από τις δριστέλλες του νομού Λάρισας. Εκεί μέσω της διαδικασίας της εκδρομής, που περιελάμβανε και το ψήσιμο και το απαραίτητο τσίπουρο, έπλεναν τις κουβέρτες και τις βελέντζες λίγο διαφορετικά από τα συνηθισμένα και πολύ παραδοσιακά.

Τώρα πλέον ακόμα και αυτό φαίνεται πως έχει επηρεαστεί από την πανδημία. Ήδη αρκετοί επικοινωνούν με τις δριστέλλες σε διάφορα σημεία του νομού και ρωτούν αν έχει αλλάξει κάτι. Όπως και να ‘χει όμως θα βρούνε τον τρόπο για να τα καταφέρουν τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Οι δριστέλλες πρωτοεμφανίζονται στον Ελλαδικό χώρο από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά και είναι κατασκευές που χρησιμοποιούν την υδραυλική ενέργεια για τον καθαρισμό των ρούχων. Η νεροτριβή στη δριστέλα, μια απλή ξύλινη κατασκευή στο πλάι ενός νερόμυλου, ήταν η μόνη λύση για πολλά χρόνια στα χωριά. Όταν οι νοικοκυρές ήθελαν να πλύνουν τα μάλλινα ή να στρώσουν το σπίτι, ανέβαιναν στη δριστέλλα και ξεκινούσαν πλύσιμο.

Με τα χρόνια κάποιοι επιχειρηματίες δημιούργησαν σύγχρονα υδροτριβεία. Ο τρόπος λειτουργίας είναι ίδιος με τις δριστέλλες, μόνο που πλέον οι κατασκευές είναι μεταλλικές και για την κίνηση του νερού χρησιμοποιούνται ειδικές αντλίες.

Σύγχρονες δριστέλλες αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα όπως τότε. Παραδοσιακά και αποτελεσματικά και όλα πεντακάθαρα…

Δείτε φωτογραφίες του LΑυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε." data-hovercard-owner-id="135" name="Christos Bechlivanos (larissanet.gr)">arissanet.gr