Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Οικονόμου: Τα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα ξεκινούν από την Φθιώτιδα.

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 19 Μαΐου 2021 16:58 Γ. Οικονόμου: Τα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα ξεκινούν από την Φθιώτιδα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση του έργου «Προκαταρτικές δράσεις σε πιλοτικούς αγρούς για ενσωμάτωση νέων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας στη βαμβακοκαλλιέργεια», παραβρέθηκε σήμερα Τετάρτη (19/5) ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και  Βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου. Η εκδήλωση  που διοργανώθηκε από τη Διοίκηση και τη Γενική Διεύθυνση Έρευνας του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού-ΔΗΜΗΤΡΑ και τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του εκπαιδευτικού κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Βαρδάτων στο Νέο Κρίκελλο της Φθιώτιδας.

Ο κ. Οικονόμου εξέφρασε τη χαρά του, τόσο για τη φύση του έργου, όσο και για το γεγονός ότι οι προκαταρτικές δράσεις σε πιλοτικούς αγρούς ξεκινούν από τον τόπο του, τη Φθιώτιδα. «Η γεωργία ακριβείας  (Precision Agriculture) είναι το πρώτο σκαλοπάτι για τη μετάβαση στη νέα εποχή. Και αυτό το σκαλοπάτι βρίσκεται εδώ, στις Βαρδάτες», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Υφυπουργός χαρακτήρισε τις πιλοτικές δράσεις ως μία ευκαιρία να βγουν τα ερευνητικά κέντρα από την αφάνεια και ενημέρωσε του παραβρισκόμενους ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θα αναθέσει την εκπόνηση master plan για την αξιοποίηση του εκπαιδευτικού κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ», στις Βαρδάτες.

Μακροπρόθεσμος στόχος του έργου είναι να δημιουργηθεί μία δεξαμενή αγροτών υψηλής κατάρτισης στην καλλιέργεια του βαμβακιού των οποίων οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις θα λειτουργήσουν ως υποδειγματικά παραδείγματα διάχυσης γνώσης προς τους υπόλοιπους καλλιεργητές.

Όπως εξήγησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου οι αγρότες να δουν στην πράξη τι σημαίνει γεωργία ακριβείας, προτείνεται η εμπλοκή αγρών δορυφόρων έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων, τα οποία:

  • Θα  συμπεριληφθούν σε ειδική πλατφόρμα παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων, δίνοντας πλήρη πρόσβαση στον αγρότη, τη ΔΟΒ και την ερευνητική ομάδα.
  • Θα εφαρμοστούν μέθοδοι ζωνοποίησης, λήψη δειγμάτων εδάφους, εξαγωγή οδηγιών λίπανσης υπό μορφή χαρτών, οι οποίοι και θα ενσωματώνονται στην πλατφόρμα.

Στους συγκεκριμένους αγρούς, ο παραγωγός θα εφαρμόζει τις λιπαντικές αγωγές που θα προτείνονται από την πληροφορία. «Με δύο λόγια, οι βαμβακοκαλλιεργητές που συμμετέχουν στο πιλοτικό πρόγραμμα καλλιεργούν σύμφωνα με το χωράφι τους και τις ανάγκες τους, ενώ το σύνολο των βαμβακοκαλλιεργητών ενημερώνεται, μαθαίνει, εκπαιδεύεται, όχι σε κάποιο θρανίο ή από κάποιο βιβλίο, αλλά στο χωράφι από τους συναδέλφους του και την εμπειρία τους στην εφαρμογή πρακτικών γεωργίας ακριβείας» τόνισε ο κ. Οικονόμου και συμπλήρωσε: «H Γεωργία ακριβείας δεν είναι κάτι θεωρητικό αλλά μπορεί να έχει απτά αποτελέσματα στη μείωση του κόστους, στο θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα και στην αύξηση της προστιθέμενης αξίας για τον παραγωγό»

 «Το γεγονός ότι η πιλοτική εφαρμογή ξεκινά από τον τομέα του βαμβακιού υπογραμμίζει με το πιο εμφατικό τρόπο την αξία και τη συνεισφορά της βαμβακοκαλλιέργειας στο σύνολο του αγροτικού τομέα», υπογράμμισε ο κ. Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τονίζοντας την συνεισφορά του στις εξαγωγές.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στη συνεργασία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος ώστε το βαμβάκι να καταστεί ανταγωνιστικό. «Η εφαρμογή πρακτικών ακριβούς γεωργίας και η ταυτόχρονη ψηφιοποίηση της καλλιέργειας του βαμβακιού αποτελούν το χρυσό κανόνα που θα οδηγήσει το βαμβάκι στην επόμενη μέρα».

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στα πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα εκφράζοντας την επιθυμία να δημιουργηθεί μία σειρά από πρότυπα ψηφιακά αγροκτήματα ανά την χώρα που θα δείχνουν στον αγρότη πώς να παράγει έξυπνα, να γλιτώνει κόστος και να αυξάνει το εισόδημά του. «Πρόκειται για μία δράση που απαντά σε μία σειρά χρόνιων στρεβλώσεων», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στη νέα ΚΑΠ. Όπως είπε:  «Η νέα ΚΑΠ δεν είναι υποχρέωση αλλά ευκαιρία που μας οδηγεί στον μονόδρομο της αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας, που θέλει τον πρωτογενή τομέα στο επίκεντρο.  «Ο καλός ο γεωργός κάνει το καλό χωράφι» υπογράμμισε ο κ. Οικονόμου ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Ακολούθησε επίδειξη ψεκασμού κατά των κουνουπιών με drones σε πρότυπο ψηφιακό αγρόκτημα βαμβακοκαλλιέργειας.