Ο δήμος Λοκρών τίμησε την Εθνική Αντίσταση

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 30 Μαΐου 2021 11:37 Ο δήμος Λοκρών τίμησε την Εθνική Αντίσταση

Εκδήλωση μνήμης για τους εκτελεσθέντες την 29η Μαΐου 1943…

Η αντίσταση του ελληνικού λαού στη διάρκεια της τριπλής κατοχής της Ελλάδας από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Βουλγαρία, υπήρξε αποφασιστική και προκάλεσε σημαντικό πλήγμα στις κατοχικές δυνάμεις.

Ο πατριωτισμός των Ελλήνων ανάγκασε τους κατακτητές να διαθέσουν μεγάλο τμήμα των δυνάμεων τους για να διατηρήσουν υπό έλεγχο την πατρίδα μας. Οι Έλληνες αγωνίστηκαν σκληρά για την απελευθέρωση της πατρίδας μας και πέτυχαν σημαντικές νίκες στην αντίσταση σε βάρος του ανεφοδιασμού των δυνάμεων των κατακτητών.

Το γεγονός αυτό πληρώθηκε με ελληνικό αίμα. Οι κατακτητές έδειξαν το πιο σκληρό τους πρόσωπο και προχώρησαν σε αντίποινα για κάθε πράξη αντίστασης με εκτελέσεις και πυρπολήσεις.

Η Αταλάντη δεν ξέφυγε από τη μανία των κατακτητών και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος στον αγώνα της εθνικής αντίστασης.

Το πρωί της 29ης Μαΐου του 1943 στην πόλη έφτασαν Ιταλοί από τη Λιβαδειά. Πριν λίγες ημέρες, στις 23 Μαρτίου 1943 είχαν εγκαταλείψει την πόλη.

Κύκλωσαν την πόλη και στόχος τους ήταν να προχωρήσουν σε ενέργειες καταστολής και εκδίκησης για την αυξανόμενη δράση των αντιστασιακών στην περιοχή. Το ιταλικό τάγμα πυρπόλησε σπίτια και πυροβολούσε όσους προσπαθούσαν να διαφύγουν.

Οι πρώτοι νεκροί ήταν ο Ταξιάρχης Αγραδάς, ετών 27, και ο Νικόλαος Χυμευτός, ετών 34.

Έπειτα συνέλαβαν άλλους οκτώ νέους της Αταλάντης. Οι πιο πολλοί ήταν οργανωμένοι στο ΕΑΜ ή στην ΕΠΟΝ.

Τα ονόματα των συλληφθέντων:

−       Θεόδωρος Ζεκεντές, ετών 18,

−       Σωτήρης Κατσαρός, ετών 19,

−       Σπύρος Κοτσικόνας, ετών 22,

−       Γιώργος Μανωλάκης, ετών 30,

−       Δημήτρης Χασιώτης, ετών 33,

−       Ηλίας Γιαννούκος, ετών 37,

−       Βασίλης Λαπατσώρας, ετών 50,

−       Θανάσης Τετριμέλης, ετών 23.

Με ψεύτικες διαβεβαιώσεις προς τον τότε πρόεδρο της Αταλάντης Ηλία Καρδάρα, ο Ιταλός συνταγματάρχης και ο πρώην φρούραρχος Αταλάντης υπολοχαγός Λιμπρίνο, είπαν ότι οι συλληφθέντες θα ανακριθούν, αλλά κατά τη μεταφορά τους προς τη Λιβαδειά, στο δρόμο και λίγο έξω από την Αταλάντη, στη θέση «Περιβολάκια», το καμιόνι σταμάτησε και τους κατέβασαν, όπου έγινε και η εκτέλεση. Μόνο ένας τους ο Θανάσης Τετριμέλης, γλίτωσε, καθώς τα βλήματα που τον έριξαν κάτω, τον πήραν στη μέση και στην πλάτη.

Ο Δήμος Λοκρών τίμησε τα γεγονότα και τη μνήμη των εκτελεσθέντων αγωνιστών το απόγευμα του Σαββάτου 29 Μαΐου 2021 και ώρα 19:30 με την πραγματοποίηση εκδήλωσης στο Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης στη θέση «Περιβολάκια» στον επαρχιακό δρόμο Αταλάντης Καλαποδίου.

Λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στη χώρα μας και στο πλαίσιο της λήψης μέτρων περιορισμού της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID -19, το Μνημόσυνο τελέστηκε με περιορισμένο αριθμό συμμετεχόντων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιελάμβανε:

1.      Επιμνημόσυνη δέηση

2.      Χαιρετισμοί του Δημάρχου Λοκρών κ. Αθανασίου Ζεκεντέ, του Βουλευτή κ. Ιωάννη Σαρακιώτη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Αθανάσιου Καρακάντζα και της Προέδρου του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και  Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» κ. Βασιλική Λάζου

3.      Ομιλία για το ιστορικό γεγονός από την κ. Έλενα Κυριάκου, Πρόεδρο του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης» και Δημοτική Σύμβουλο Λοκρών

4.      Κατάθεση στεφάνων

5.      Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη Δημοτική Φιλαρμονική

Ο Δήμαρχος Λοκρών Αθανάσιος Ζεκεντές ευχαριστεί για την τιμητική παρουσία τους στην εκδήλωση μνήμης το Βουλευτή Ιωάννη Σαρακιώτη, τον Αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Καρακάντζα, την Πρόεδρο του Συλλόγου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης» Βασιλική Λάζου και τον Γενικό Γραμματέα του Συλλόγου Πάρη Φουντά.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Μάιτα Γιαννοπούλου, οι Αντιδήμαρχοι Νικόλαος Ανεστάκος, Παναγιώτης Καπουκίνης, Κώστας Ντέλιος, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. για την Κοινωνική Προστασία και Αλληλεγγύη και Δημοτική Σύμβουλος Βάσω Σίμου- Παλαιολόγου, η Πρόεδρος του Ν.Π.Δ.Δ. «Δημοτικό Ωδείο Αταλάντης» και Δημοτική Σύμβουλος Έλενα Κυριάκου, η Δημοτική Σύμβουλος Νίτσα Δάρα, ο Επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Νικόλαος Λιόλιος, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αταλάντης Ανέστης Κατσούλης, ο Τοπικός Σύμβουλος Νίκος Ανεστάκος και συγγενείς – απόγονοι των εκτελεσθέντων.

Δείτε φωτογραφίες:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση