Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Στερεά

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Ιουνίου 2021 08:32 Έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ανατολική Στερεά

Προειδοποιήσεις από την Πολιτική Προστασία και αυξημένη ετοιμότητα…

Με έντονη βροχόπτωση που κατά τόπους συνοδεύεται και από χαλαζόπτωση, άλλαξε το σκηνικό του καιρού το μεσημέρι της Δευτέρας (7/6) στην Κεντρική ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ανατολική Στερεά.

Έντονη βροχόπτωση σημειώθηκε σε περιοχές κατά μήκος της εθνικής οδού Λαμίας - Θήβας, όπως και στην περιοχή του Μπράλου, χωρίς να σημειωθούν προβλήματα. Το meteo.gr αποτύπωσε σε χάρτες τις περιοχές που θα έχουν έντονα φαινόμενα.

Σημειώνουμε ότι σύμφωνα με έκτακτο δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (Ε.Δ.Ε.Κ.Φ.) της ΕΜΥ προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις, τη Δευτέρα (07-06-2021) το μεσημέρι κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, την Τρίτη (08-06-2021) στην κεντρική και τη βόρεια χώρα και την Τετάρτη (09-06-2021) σε όλα σχεδόν τα ηπειρωτικά.

Με αφορμή μάλιστα το συγκεκριμένο δελτίο, η Πολιτική Προστασία στη Στερεά Ελλάδα τέθηκε σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Επίσης ενημερώθηκαν οι Δήμοι και οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων δια των Τμημάτων Πολιτικής Προστασίας, να θέσουν το προσωπικό και τα μέσα που διαθέτουν σε υψηλή ετοιμότητα, και να λάβουν τα μέτρα σύμφωνα με το σχεδιασμό τους και τις αρμοδιότητές τους,  όπως ορίζονται στα εγκεκριμένα σχέδια για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων   με την κωδική ονομασία  “ΔΑΡΔΑΝΟΣ”.

Οι Δ.Α.Ο.Κ. των Π.Ε. να προβούν, κατά την κρίση τους σε περαιτέρω εξειδικευμένη ενημέρωση των αγροτών, κτηνοτρόφων κλπ.

Ειδικότερα οι Δήμοι δια των Προέδρων των Τ.Κ. να ενημερώσουν πολίτες που δραστηριοποιούνται ή εργάζονται στην ύπαιθρο (κτηνοτρόφους , αγρότες , μελισσοκόμους κλπ) ,  καθώς και άλλους για τους κινδύνους που ενδεχομένως να προκύψουν από τα πιθανόν επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα ώστε να λάβουν τα μέτρα αυτοπροστασίας τους . Επίσης οι Δήμοι με περιοχές που παρουσιάζουν  ιστορικό εκδήλωσης  πλημμυρικών φαινομένων να τεθούν σε αυξημένη ετοιμότητα ώστε να συνδράμουν σε περίπτωση που απαιτηθεί  και τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πληθυσμού ή πολιτών.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΥΤΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ :

1. Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρήσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους.  Εξετάστε το ενδεχόμενο για το διήμερο αυτής της κακοκαιρίας να μην παραμείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε συγγενείς ή φίλους.

2. Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων και ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρά σας ερμητικά, έχοντας πάντα υπόψη σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

3. Μην διασχίζετε για κανένα λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει, πεζοί ή με όχημα, εάν βρεθείτε στη θέση αυτή. Για κανένα λόγο.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση