Τιθορέα: Θέλουν να σώσουν το φαράγγι τους

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 11 Ιουνίου 2021 09:20 Τιθορέα: Θέλουν να σώσουν το φαράγγι τους

Ψήφισμα από Κοινότητα, ΕΤΜΟΤ, Σύλλογο Γυναικών και Ένωση Τιθοριέων, κατά της εγκατάστασης υδροηλεκτρικού σταθμού.

Το Συμβούλιο της ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΙΘ0ΡΕΑΣ, ο Εκπολιτιστικός Τουριστικός Μορφωτικός Όμιλος Τιθορέας (ΕΤΜΟ7), ο Σύλλογος Γυναικών Τιθορέας, η Ένωση Τιθοριέων και οι παρακάτω υπογράφοντες, κάτοικοι του Δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας, εκφράζουμε την έντονη αντίθεση μας στη σχεδιαζόμενη κατασκευή υδροηλεκτρικού εργοστασίου (ΜΥΗΕ) στα «Διπόταμα» της χαράδρας «ΚΑΧΑΛΑ» στην Τιθορέα, (χαράδρα Βελίτσας για τους λάτρεις της πεζοπορίας) και την καταστροφή τον «υδραύλακα» περιουσίας της Κοινότητας Τιθορέας. Οι βλαπτικές συνέπειες στο περιβάλλον και στην οικονομία της τοπικής κοινωνίας είναι δυσανάλογα μεγάλες σε σχέση με την μικρή ποσότητα παραγόμενης ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

Θα κοπούν πολλά αιωνόβια έλατα και παρθένο δάσος ώστε να ανοιχθεί δρόμος πρόσβασης στα «Διπόταμα» για την κατασκευή τεχνικών εγκαταστάσεων, σε περιοχή ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους, χαρακτηρισμένη NATURA και ενταγμένη στον Εθνικό Δρυμό Παρνασσού (Ζ.Ε.Π 2410002 ΕΟΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ ΚΑΙ ΑΙΣΟΗΤΙΚΟ ΔΑΣΟΣ ΤΙΟΟΡΕΑΣ που ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, ΟΙ 2450005 ΝΟΤΙΑΝΑΤΟΛΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ-ΕΟΝΙΚΟΣ ΔΡΥΜΟΣ ΠΑΡΝΑΣΟΥ-ΔΑΣΟΣ ΤΙΟΟΡΕΑΣ).

Το φαράγγι αποτελεί αναπόσπαστο και ενιαίο τμήμα τον Εθνικού Δρυμού Παρνασσού και Αισθητικού Δάσους Τιθορέας, ένα από τα ελάχιστα στην Ελλάδα, χαρακτηρισμένο με το ΠΔ 174 ΦΕΚ 125-Δ/27.2.1979, και η εγκατάσταση Υδροηλεκτρικού εργοστασίου Θα αλλοιώσει τη μοναδικότητα του τοπίου από άποψη γεωμορφολογίας και βιοποικιλότητας.

Η εκτροπή τον νερού, ο εγκιβωτισμός και διασωλήνωση τον Θα οδηγήσει το ποταμό σε ουσιαστική ξήρανση και θα αποστερήσει το δάσος από την φυσική του αναζωογόνηση, αλλοιώνοντας το μικροκλίμα της περιοχής με αρνητικές επιπτώσεις στην χλωρίδα και πανίδα και προφανώς θα αυξήσει τούς κίνδυνους πυρκαγιάς αλλά και κατολισθήσεων από την διάνοιξη δρόμων στα απότομα πρανή.

Θα καταστραφεί το διεθνές και ιδιαίτερα δημοφιλές πεζοπορικό μονοπάτι «Διπόταμα -Τρύπη» που συγκεντρώνει πληθώρα πεζοπόρων-ορειβατών, οι οποίοι συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Οι φυσικοί καταρράκτες στο φαράγγι του Καχάλα θα μετατραπούν σε χώρο τσιμεντένιων εγκαταστάσεων και ένα σημείο «μαγνήτης» για κάθε επισκέπτη θα πάψει να υπάρχει.

Η λειτουργία της τουρμπίνας παραγωγής ενέργειας σε μικρή απόσταση από τον οικισμό θα δημιουργήσει αδιάκοπη ηχορύπανση στο ανθρωπογενές αλλά και το γενικότερο περιβάλλον.

Η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας παραγωγής είναι στο κέντρο της περιοχής που έχει παραχωρηθεί από το παρελθόν στην κοινότητα Τιθορέας για μετεγκατάσταση τον οικισμού ο οποίος κινδυνεύει από διαρκείς βραχοπτώσεις.

ΚΑΛΟΥΜΕ την Κυβέρνηση, τους συναρμόδιους Υπουργούς να αναστείλουν την άδεια της Ρ.Α.Ε..

ΚΑΛΟΥΜΕ όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος να μην εγκρίνουν σχετική περιβαλλοντική μελέτη.

ΚΑΛΟΥΜΕ το Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Παρνασσού να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να αποτρέψει τη σχεδιαζόμενη κατασκευή.

ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια για την αποτροπή της λειτουργίας τον υδροηλεκτρικού σταθμού. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχτούμε την αλλοίωση του φυσικού μας περιβάλλοντος, που κάνει το χωριό μας δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com