Φθιώτιδα: Πόσο διαρκεί η ανοσία από τον κορωνοϊό;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 14 Ιουνίου 2021 07:50 Φθιώτιδα: Πόσο διαρκεί η ανοσία από τον κορωνοϊό;

Η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με επικεφαλής τον Καθηγητή Κων/νο Γουργουλιάνη, «υιοθετεί» τη Μαλεσίνα του Δήμου Λοκρών και απαντά σε κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν όλη την Ελλάδα…

Πόσο διαρκεί η ανοσία για κάποιον που έχει νοσήσει από covid-19; Αυτός που έχει κάνει το εμβόλιο έχει μεγαλύτερη ανοσία από κάποιον που νόσησε; Ποιο είναι το επίπεδο των αντισωμάτων στο γενικό πληθυσμό;

Αυτά είναι μερικά από τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουμε όλοι και θα προσπαθήσει να απαντήσει η ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με επικεφαλής τον Πνευμονολόγο - Καθηγητή Ιατρικής, Κωνσταντίνο Γουργουλιάνη, «υιοθετώντας» την περιοχή της Μαλεσίνας και γενικότερα το Δήμο Λοκρών, που «χτυπήθηκε» όσο καμία άλλη περιοχή της Ελλάδας κατά το 3ο κύμα της πανδημίας.

Σε αγαστή συνεργασία με το Δήμο Λοκρών και το Δήμαρχο Θανάση Ζεκεντέ, προσδοκούν να δώσουν στην επιστημονική κοινότητα μια έρευνα που θα έχει μελετήσει σημαντικά στοιχεία της νόσου που άλλαξε τη ζωή σε όλον τον πλανήτη και που θα μπορεί να δώσει απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα σχετικά με το πόσο μπορούμε να προστατευτούμε από αυτόν.

Προηγήθηκε η υιοθεσία της περιοχής της Δεσκάτης Γρεβενών, στα όρια με τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Κοζάνης, μιας περιοχής που επλήγη επίσης σημαντικά από την covid-19, στο 2ο όμως κύμα, με πολλές μολύνσεις και πολλούς θανάτους σε σχέση με τον πληθυσμό της.

Μιλώντας στο LamiaReport ο κ. Γουργουλιάνης επισημαίνει τη σημασία της έρευνας καθώς «θα δώσει απαντήσεις σε ερωτήματα που απασχολούν την επιστημονική κοινότητα, αλλά και όλους τους συμπολίτες μας, σχετικά με το επίπεδο ανοσίας σε πρώην ασθενείς αλλά και σε όσους έχουν εμβολιαστεί. Να δούμε τη διάρκεια της ανοσίας τους και να κάνουμε μια πρόγνωση πόσο προστατευμένη είναι η περιοχή».

Σύμφωνα με το Διευθυντή της Πανεπιστημιακής Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η περίπτωση της Μαλεσίνας έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον, καθώς από τη μία στιγμή στην άλλη μια περιοχή σχεδόν 5.000 κατοίκων βρέθηκε από το «μηδέν» με εκατοντάδες κρούσματα.

Ενδεικτικά θα αναφέρουμε ότι, σε rapid tests που είχαν γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στη Μαλεσίνα, σε 134 δείγματα δεν υπήρχε ούτε ένα θετικό και στις 25 Φεβρουαρίου σε 302 τεστ, τα 21 βγήκαν θετικά (αρχικό ποσοστό κοντά στο 7%).

Μέχρι τις 12 Μαρτίου είχαν ανιχνευθεί 206 θετικά μόνο στα rapid test του ΕΟΔΥ (συνολικά 4 δειγματοληψίες με 1359 συμμετοχές που σημαίνει ότι κάποιοι εξετάστηκαν 2, 3 ή και 4 φορές!).

Η έρευνα όμως αφορά το σύνολο του Δήμου Λοκρών, ο οποίος μέσα σε λιγότερες από 40 ημέρες από 20/2 έως 29/3 είχε καταγράψει 548 μολύνσεις! Και το χειρότερο όλων 31 θανάτους από τις 3 Μαρτίου, εκ των οποίων οι, 19 στη Μαλεσίνα, 6 στο καλαπόδι, 5 στην Αταλάντη και 1 στη Λάρυμνα.

«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική έρευνα με την οποία οι δημότες μας μπορούν να κάνουν δωρεάν δειγματοληπτικό έλεγχο ανίχνευσης αντισωμάτων COVID-19», δηλώνει στο LamiaReport ο Δήμαρχος Θανάσης Ζεκεντές που στηρίζει υλικοτεχνικά τη δράση της ερευνητικής ομάδας και προσθέτει «Στόχος της δράσης είναι να υπάρξει μια ευκρινής εικόνα για τη διασπορά του ιού και την αντισωματική απάντηση στους κατοίκους. Με τον τρόπο αυτό θα εξαχθούν χρήσιμα επιστημονικά συμπεράσματα και οι πολίτες θα έχουν μια καλή εικόνα του βαθμού ανοσίας και προφύλαξης τους απέναντι στον κορωνοϊό».

Οι έλεγχοι από την ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 14 Ιουνίου και την Τρίτη 15 Ιουνίου στο χώρο του Δημοτικού Καταστήματος Μαλεσίνας ως εξής:

· Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021

Ώρες: 12:00-18:00

· Τρίτη 15 Ιουνίου 2021

Ώρες: 09:30-15:30

Δυνατότητα συμμετοχής έχουν οι κάτοικοι όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του Δήμου Λοκρών. Οι πολίτες, που θα προσέλθουν για να υποβληθούν στα test πρέπει απαραιτήτως να έχουν μαζί τους την αστυνομική τους ταυτότητα και τον ΑΜΚΑ τους.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση