Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιουνίου 2021 19:57 Μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά του εργασιακού νομοσχεδίου (ΦΩΤΟ)

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συλλαλητήριο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου ΠΕ Φθιώτιδας στην πλατεία Διάκου ως αντίδραση στο εργασιακό νομοσχέδιο.

Περισσότερα από 400 άτομα συμμετείχαν σε αυτό συμμετέχοντας και στην πορεία στο κέντρο της πόλης.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλίες στην πλατεία Διάκου και μετά με πορεία έφτασαν έξω από τα γραφεία της Αντιπεριφέρειας προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα στον Αντιπεριφερειάρχη Θανάση Καρακάντζα.

Δείτε φωτογραφίες:

Διαβάστε το κείμενο του ψηφίσματος:

«Εργαζόμενες και εργαζόμενοι, Άνεργοι, Αυτοαπασχολούμενοι,

Συνταξιούχοι, Νέοι και νέες,

Το Εργατικό Κέντρο Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας απευθύνει θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό σε όλους εσάς που σήμερα δίνετε δυναμικό παρόν….. που αγωνίζεστε ενάντια στην λιτότητα, στην ανεργία στην υπερφορολόγηση…. στην καταπάτηση εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων 

Διανύουμε μία από τις χειρότερες και σκληρότερες περιόδους των τελευταίων χρόνων….

Μετά από 10 χρόνια σκληρής μνημονιακή λιτότητας … και μέσα σε μία υγειονομική κρίση….. όπου τα δυσμενή αποτελέσματά της στην οικονομία και στην αγορά εργασίας,  δεν έχουν φανεί ακόμα….. Ολόκληρη η εργατική τάξη έρχεται αντιμέτωπη με ένα αντεργατικό νομοσχέδιο… που ξηλώνει την πιο σημαντική κατάκτηση της ελληνικής μεταπολίτευσης…..

το συλλογικό εργατικό δίκαιο.

Πρόκειται για ένα αναχρονιστικό  σχέδιο νόμου…. που συμπυκνώνει την απόλυτη ευελιξία στην εργασία,…… με μειώσεις αποδοχών, ……..

απελευθέρωση των απολύσεων…….., περιορισμούς στην σύναψη συλλογικών διαπραγματεύσεων…… και στο δικαίωμα της απεργίας.

Ένα σχέδιο νόμου….. που ξεκάθαρα έχει ως σκοπό να αποτελειώσει την εργατική τάξη, ……κάνοντάς την ένα απλό γρανάζι στην κερδοφορία των μεγάλων εργοδοτών….. ένα νομοσχέδιο που καταργεί και υπονομεύει εργασιακά δικαιώματα….. που έχουν αποκτηθεί στο παρελθόν με μεγάλους αγώνες. 

Το 1ο και σημαντικότερο αντεργατικό άρθρο αφορά την Διευθέτηση χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία……:

Ένα άρθρο που χτυπά τις συλλογικές διαπραγματεύσεις … δίνοντας τη δυνατότητα στον εργοδότη να προχωρά σε σύναψη ατομικών συμβάσεων με τον εργαζόμενο…… δηλαδή συνάδελφοι ….. η δεχόμαστε ή απολυόμαστε….. ………δημοκρατικές διαδικασίες!!!

Το ξήλωμα όμως δεν σταματά εδώ……….

Καταργείται η Κυριακάτικη αργία σε πλειάδα επιχειρησιακών κλάδων….. μέτρο που οδηγεί σε συρρίκνωση της Κυριακάτικης αργίας,…….. με όλες τις συνέπειες για την επαγγελματική και ιδιωτική ζωή των εργαζομένων. …….

Λίγες πλέον είναι οι επιχειρήσεις που θα παραμένουν κλειστά την Κυριακή ………. λες και το πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας είναι ο ελλιπής χρόνος λειτουργίας των επιχειρήσεων και των καταστημάτων …….. και  πρέπει να τον αναπληρώσουμε και με την Κυριακάτικη εργασία.

Απελευθερώνονται οι Απολύσεις: Ακόμη και σε περίπτωση παράνομης ή καταχρηστικής απόλυσης δεν θα προστατεύεται καμία θέση εργασίας……. Ο εργαζόμενος θα μένει άνεργος,………..ο εργοδότης θα «ξεμπερδεύει» με ένα ποσό

(ή και καθόλου αν η επιχείρηση αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες) ……και έτσι έρχεται η ανάπτυξη που ευαγγελίζεται ο υπουργός εργασίας !

Υποβαθμίζεται το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας … το μόνο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι εργαζόμενοι για να προστατεύονται από παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές

Περιορίζεται το δημοκρατικό δικαίωμα στην Απεργία ……

Γίνεται πολυέξοδη, απαιτώντας δικαστικό επιμελητή,

Και επικίνδυνη……. αφού τα σωματεία θα ευθύνονται ακόμα και αν ένας τρίτος προβοκάτορας ασκεί «ψυχολογική βία» σε όποιον επιθυμεί να εργαστεί

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι…….

Σήμερα η κυβέρνηση ψηφίζει ένα βάρβαρο νομοσχέδιο …… βαφτίζοντας το με το παραπλανητικό τίτλο ……….

«Για την Προστασία της Εργασίας…»

Μέρες ολόκληρες ο Υπουργός εργασίας προσπαθεί να κάνει το άσπρο μαύρο …. Κατηγορεί μάλιστα τους εργαζόμενους ότι δήθεν …δεν μελετήσαμε καλά το νομοσχέδιο…

Κύριε υπουργέ….

Μελετήσαμε καλά το νομοσχέδιο ….. από όλες τις πλευρές του ………και καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το νομοσχέδιο που ψηφίζετε σήμερα …….αποθεώνει την ευελιξία στην εργασία,……. θεωρώντας ψευδώς ως ισότιμα μέρη,….. τον εργοδότη με τον εργαζόμενο.

Αντιληφθήκαμε……. ότι διαλύει πλήρως την κοινωνική και οικονομική συνοχή των εργαζομένων,……. αφού τους αναγκάζει να δουλεύουν περισσότερο,……… και να αμείβονται λιγότερο!

Συνειδητοποιήσαμε……. ότι η πλειοψηφία των διατάξεων που ψηφίζονται σήμερα ……..διαλύουν τον κοινωνικό ιστό από όλες τις απόψεις.

Συναδέλφισσες και Συνάδελφοι,

Το αντεργατικό νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα…… πλήττει τη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας……….

Πλήττει  όλους τους εργαζόμενους ……αλλά και τους ανέργους, καθώς ενθαρρύνει την υπερεκμετάλλευση με μείωση αποδοχών, ……….και συγχρόνως αποτρέπει νέες προσλήψεις…. Αυξάνοντας δραματικά τα ποσοστά ανεργίας….

Πλήττει κατεξοχήν τη νέα γενιά που την καταδικάζει σε ένα μέλλον φθηνής, ελαστικής εργασίας ….. και εργασιακής επισφάλειας,…… χωρίς δικαιώματα…. που θα οδηγήσει τους νέους μας ….. σε μαζική φυγή προς το εξωτερικό.

Πλήττει σφοδρά τις μικρές επιχειρήσεις……. και τους αυτοαπασχολούμενους,……. οι οποίοι βλέπουν ότι αυτές οι πολιτικές που εφαρμόζονται …. μειώνουν την κατανάλωση του τζίρου, ……. προκαλώντας νέα ύφεση ….και νέα «λουκέτα».

Σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες προτάσσουμε ξανά τις δικές μας διεκδικήσεις,…….. οι οποίες βασίζονται στις πραγματικές ανάγκες του κόσμου της μισθωτής εργασίας ……. αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

• Προστασία και θωράκιση του 8ώρου με αποτροπή καταστρατήγησής του μέσω διευθέτησης με ατομική συμφωνία

• Προστασία της Κυριακάτικης αργίας.

• Ενίσχυση και θωράκιση του ΣΕΠΕ υπό την εποπτε»