Φθιώτιδος Συμεών: «Ο μοναχός πορεύεται στην πορεία του με το Άγιο Πνεύμα»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 23 Ιουνίου 2021 08:28 Φθιώτιδος Συμεών: «Ο μοναχός πορεύεται στην πορεία του με το Άγιο Πνεύμα»

Την κουρά ενός ακόμη νέου μοναχού τέλεσε στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου Στυλίδος ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών. Ο νέος μοναχός, κατά σάρκα υιός του ιερέα π. Θεμιστοκλέους Μώρη, απόφοιτος του Ενιαίου Εκκλησιαστικού Λυκείου Λαμίας, της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και κάτοχος του Higher National Diploma in Counselling and Psychology από το MEDITERRANEAN COLLEGE ( Pearson ) UC., του «M.Sc. in Person- Centered Counseling & Psychotherapy» University of Strathclyde, Glasgow και διπλωματούχος στην «Προσωποκεντρική Συμβουλευτική και Ψυχοθεραπεία» του College for Humanistic Sciences ( I.C.P.S), κατά την μοναχική του κουρά έλαβε το όνομα Δημήτριος.

Ο Σεβασμιώτατος απευθυνόμενος στο νέο μοναχό αναφέρθηκε στην σχέση του ορθοδόξου μοναχισμού με το Άγιο Πνεύμα και στην σχέση μοναχισμού και Επισκόπου, μοναχισμού και Εκκλησίας, μοναχισμού και κοινωνίας αναφερόμενος στους Κανόνες της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου του 451 μ.Χ. και στην ερμηνεία αυτών.

«Οι βασικοί πυλώνες και άξονες της μοναχικής σου ζωής είναι η παθοκτονία, η αυτογνωσία και η θεογνωσία. Και τα τρία αυτά στάδια μπορείς να τα προσεγγίσεις ορθόδοξα και να τα επιτύχεις μόνο εν Αγίω Πνεύματι. Ούτε τον παλαιό άνθρωπο θα μπορέσεις να αποβάλλεις δίχα Πνεύματος, ούτε τον νέο θα ενδυθείς δίχα Πνεύματος και ούτε θα αφήσεις την ύπαρξη σου να αφεθεί στην γνώση του Θεού δίχα Πνεύματος» τόνισε προς τον νέο μοναχό ο κ. Συμεών.

«Ο μοναχικός αγώνας» ανέφερε στην συνέχεια ο κ. Συμεών «ως διαρκής πνευματικός πόλεμος εκφράζεται με συνθηματικό τρόπο με δυο φράσεις: «δος αίμα και λάβε Πνεύμα» και «θάνε και ζήση». Αν στην πορεία σου δεν έχεις την διάθεση να δίνεις ακόμη και την ζωή σου για να λάβεις την χάρη του Παναγίου Πνεύματος και αν δεν θανατώνεις καθημερινά το εγώ σου για να μετέχεις στην ζωή του Πνεύματος, τότε ο αγώνας σου θα είναι μάταιος και ατελέσφορος» ανέφερε ο κ. Συμεών.

Στη συνέχεια ο κ. Συμέων εξήγησε για ποιό λόγο έδωσε το όνομα Δημήτριος στον νέο μοναχό αλλά και αναφέρθηκε στην περίοδο της δοκιμασίας του π. Δημητρίου , από τις πρώτες μέρες άφιξης του κ. Συμεών στην Φθιώτιδα μέχρι και σήμερα.

Στην μοναχική κουρά εκτός από τον Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Βλασίου Στυλίδος και Πρωτοσύγκελλο της Μητροπόλεως π. Άγγελο Ανθόπουλο και το Ηγουμενοσυμβουλιο της Μονής, παρεβρέθησαν οι Καθηγούμενοι Αγίου Γεωργίου Στυλίδος, Αρχιμ. π. Ιγνάτιος Σάπιος, Αγάθωνος Αρχιμ. π. Γερμανός Γιαντσίδης και Αντινίτσης Αρχιμ. π. Αμβρόσιος Αναστασίου, καθώς επίσης και η Καθηγουμένη της Ι. Μ. Δαμάστας Γερόντισσα Ιωάννα.

Επίσης, παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Στυλίδος κ. Βιργινία Στεργίου και ο Φρούραρχος Λαμίας Ταξίαρχος κ. Μιχαήλ Κριτσωτάκης.

Την προσεχή Πέμπτη το πρωί, 24 Ιουνίου 2021, στην Ιερά Μονή Αγίου Βλασίου θα τελεστεί η εις διάκονον χειροτονία του νέου μοναχού, π. Δημητρίου, από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτης μας κ. Συμεών.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

Προσαρμοσμένη αναζήτηση