«ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ»: Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 08:32 «ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ»: Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Ολοκληρώθηκε η 7η τακτική συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου…

ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ» ονομάστηκε ο νέος Αναπτυξιακός Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ο οποίος συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής 7ης Τακτικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας.

Η αναγκαιότητα και οι αναπτυξιακοί στόχοι του νέου Αναπτυξιακού Οργανισμού συζητήθηκαν και αναλύθηκαν στην 1η Τακτική Συνεδρίαση της 27ης Ιανουαρίου 2021, κατά την οποία αποφασίστηκε επίσης να συμμετέχουν ως μέτοχοι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας και η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας.

Στη σημερινή συνεδρίαση, εγκρίθηκαν με ευρεία πλειοψηφία η οικονομοτεχνική μελέτη βιωσιμότητας, το σχέδιο Καταστατικού και οι εκπρόσωποι του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού.

Βασικοί σκοποί του Οργανισμού είναι:

  • Η ωρίμανση και εκτέλεση μελετών για έργα υποδομής.
  • Η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής επάρκειας των Δήμων, μέσω της επιστημονικής, συμβουλευτικής και τεχνικής υποστήριξης.
  • Η διαχείριση ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων.
  • Η υλοποίηση κοινωνικών και αναπτυξιακών μελετών.

Η «ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ» θα διοικείται από 9μελές Διοικητικό Συμβούλιο, εκ των οποίων τα επτά μέλη θα προέρχονται από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που θα κατέχει το 80% των μετοχών. Από έναν εκπρόσωπο θα ορίσουν η ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και το ΠΤΑ, μετά τη λήψη σχετικών αποφάσεων των συλλογικών τους οργάνων.

Κατόπιν αυτού, ορίστηκαν ως μέλη του Δ.Σ.:

  • Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας και Εξωστρέφειας Κωνσταντίνος Καραγιάννης.
  • Οι περιφερειακοί σύμβουλοι συνδυασμών της μειοψηφίας Χρήστος Δούρος, Γιώργος Σκούρας και Κατερίνα Μπατζελή.
  • Οι πολίτες Αλέκος Στάικος και Ιωάννης Σαλταγιάννης.

Ο διακριτικός τίτλος: «ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ» προτάθηκε από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανό, ο οποίος εξήγησε ότι: «Βγαίνει από τα ακρότατα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Σκύρο, Κέδρα, Αρτοτίνα, Πράσινο, Αμυγδαλιά, Νέο Μοναστήρι, η οποία είναι ομολογουμένως μια Ηρώων γη!

»Επιθυμούμε να καταδείξουμε την προσοχή που δίνουμε σε κάθε γωνιά της Στερεοελλαδίτικης γης. Η δε σκαπάνη, συμβολίζει τόσο την ανάπτυξη μέσα από τα τεχνικά έργα, όσο και την αρχαιολογική σκαπάνη που φέρνει στο φως τον πολιτιστικό πλούτο του τόπου μας!»

Μετά την απόφαση σύστασης του Οργανισμού, ο Περιφερειάρχης τόνισε: «Προχωράμε δυναμικά, με σταθερό συνοδοιπόρο τον πρώτο βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων. Η «ΣΚΑΠΑΝΗ ΑΕ» θα αποτελέσει το νέο στρατηγικό αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας μας, προορισμένο να υπηρετήσει τους μικρούς και μεγάλους αναπτυξιακούς στόχους της Στερεάς Ελλάδας και των πολιτών της».

Προσαρμοσμένη αναζήτηση