Μαζεύοντας τσάι του βουνού στον Όλυμπο (φωτ.)

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Ιουνίου 2021 19:05 Μαζεύοντας τσάι του βουνού στον Όλυμπο (φωτ.)

Τούτες τις ημέρες στο βουνό των Θεών εξελίσσεται μια διαδικασία σχεδόν… ιερή.

Αυτό το διάστημα γίνεται η συγκομιδή στο τσάι του βουνού και το αποτέλεσμα είναι ένα μοσχοβολιστό και γεμάτο ευεργετικές ιδιότητες ρόφημα.

Πρόκειται για το τσάι του βουνού σιδερίτης (sideritis scardica) το γνωστό σε όλους πλέον «Τσάι Ολύμπου».

Η συγκομιδή του γίνεται με τα χέρια και την χρήση μικρών κοπτικών εργαλείων. Ξεκινά κατά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου και ολοκληρώνεται στα τέλη του μήνα σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η συγκομιδή ξεκινά με το που θα σηκωθεί η δροσιά, από το χωράφι μέχρι το μεσημέρι όπου οι εργάτες κάνουν ένα διάλειμμα και συνεχίζουν αφού περάσει η έντονη ζέστη της ημέρας και σταματά την ώρα που ξεκινά να πέφτει ο ήλιος.

Οι καλλιεργητές δεν επιδιώκουν την ποσοτική απόδοση του φυτού αλλά μέλημά τους είναι οι ποιοτική ανωτερότητα του «Τσάι Ολύμπου».

Έρευνες , όπως αναφέρει το Wikipedia, δείχνουν ότι το είδος Sideritis scardica έχει πιθανές φαρμακολογικές ιδιότητες, όπως αντιφλεγμονώδεις, αναλγητικές, αντιοξειδωτικές σε βαθμό αντίστοιχο του πράσινου τσαγιού (Camellia sinensis), προστατευτικές στο γαστρεντερικό σύστημα και στα μιτοχόνδρια, ανοσοτροποποιητικές, αντιβακτηριδιακές, και ότι περιέχει ουσίες που αναστέλλουν την επαναπρόσληψη της σεροτονίνης, της ντοπαμίνης και της νορανδρεναλίνης σε εγκέφαλο ποντικού και σεροτονίνης στον άνθρωπο (αντικαταθλιπτική δράση παρόμοια με αυτή των ΕΑΕΣ – SSRIs).

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα του larissanet.gr από τη συγκομιδή:

Προσαρμοσμένη αναζήτηση