Δύο υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων στο φως

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 16 Ιουλίου 2021 08:26 Δύο υποθέσεις πορνογραφίας ανηλίκων στο φως

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος συνελήφθη ένα άτομο και σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος ενός ακόμη…

Από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, σχηματίστηκαν δύο δικογραφίες, η μία αυτόφωρης διαδικασίας -κακουργηματικού χαρακτήρα- και η δεύτερη τακτικής διαδικασίας, σε βάρος ισάριθμων ημεδαπών, για πορνογραφία ανηλίκων.

Ειδικότερα, η διερεύνηση της πρώτης υπόθεσης ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία μητέρας ανήλικης, σύμφωνα με την οποία άγνωστος δράστης, απέσπασε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνομιλίας από την κόρη της, ευαίσθητο υλικό (φωτογραφίες και βίντεο) το οποίο αφού απέστειλε στον πατέρα της ανήλικης,  απαίτησε από αυτόν χρηματικό ποσό ώστε να μην το διαμοιράσει περαιτέρω.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και εκδόθηκε σχετική παραγγελία, ενώ μετά από αλληλογραφία με τους εμπλεκομένους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου και αστυνομική προανάκριση, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του ημεδαπού και προέκυψε ο τόπος κατοικίας του σε νησί των Κυκλάδων.

Ακολούθως κλιμάκια αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, διενήργησαν έρευνα στην οικία του εμπλεκομένου, όπου συνολικά βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2 σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή και κινητό τηλέφωνο.

Από την επιτόπια έρευνα στα ψηφιακά πειστήρια ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπό έρευνα υπόθεση και εντοπίσθηκε πλήθος αρχείων (βίντεο και φωτογραφιών), όπου μεταξύ άλλων απεικονίζονταν και η ανήλικη παθούσα, πράξη για την οποία και συνελήφθη.

Στη δεύτερη υπόθεση, μετά από  αξιοποίηση πληροφοριών που περιήλθαν από αλλοδαπές Αρχές, ψηφιακή ανάλυση και ενδελεχή διαδικτυακή έρευνα, εντοπίστηκε χρήστης του διαδικτύου, εντός της ελληνικής επικράτειας, ο οποίος κάνοντας χρήση συγκεκριμένων ηλεκτρονικών ιχνών, απέκτησε πρόσβαση σε διάφορους ιστοτόπους με υλικό πορνογραφίας ανηλίκων.

Τα ανωτέρω τέθηκαν υπόψη εισαγγελικής Αρχής και εκδόθηκε σχετικό βούλευμα για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν αλληλογραφίας με τους εμπλεκόμενους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του συνδρομητή και ο τόπος κατοικίας του δεύτερου ημεδαπού σε νησί των Κυκλάδων.

Ακολούθως, κλιμάκιο αστυνομικών της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τη συνδρομή αστυνομικών του τοπικού Τμήματος Ασφαλείας, διενήργησαν έρευνα στην οικία του, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο  σκληροί δίσκοι ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Από την επιτόπια έρευνα που διενεργήθηκε στα ψηφιακά πειστήρια, ταυτοποιήθηκε η εμπλοκή του στην υπόθεση, όμως δεν συνελήφθη καθόσον δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις αυτόφωρης διαδικασίας.

Τα κατασχεθέντα ψηφιακά πειστήρια και των δύο υποθέσεων, θα αποσταλούν στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για εργαστηριακή εξέταση.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή, ενώ η δικογραφία τακτικής διαδικασίας που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου, στα ακόλουθα στοιχεία επικοινωνίας:

  • Τηλεφωνικά: 11188
  • Στέλνοντας e-mail στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • Μέσω twitter: @CyberAlertGR
  • Μέσω της διαδικτυακής πύλης (portal) της Ελληνικής Αστυνομίας ( https://portal.astynomia.gr)
  • Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones): CYBERΚΙD
Προσαρμοσμένη αναζήτηση