Η ανακοίνωση της ΔΕΔΑ για την προσφυγή του Δήμου Λαμιέων στη δικαιοσύνη

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Ιουλίου 2021 14:01 Η ανακοίνωση της ΔΕΔΑ για την προσφυγή του Δήμου Λαμιέων στη δικαιοσύνη

«Αβάσιμοι οι ισχυρισμοί του Δημάρχου Λαμιέων περί δήθεν άναρχων παρεμβάσεων στην πόλη....», αναφέρει η ανακοίνωση της ΔΕΔΑ.

Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της ανακοίνωσης:

Αλγεινή εντύπωση και πολλά ερωτήματα, ως προς τη σκοπιμότητά τους, προκαλούν οι ισχυρισμοίτου Δημάρχου Λαμιέων, Θ. Καραΐσκου περί δήθεν άναρχων παρεμβάσεων σε δρόμους της πόλης στο πλαίσιο εργασιών για την έλευση του φυσικού αερίου.

Με σκοπό την ορθή ενημέρωση των πολιτών και προς αποφυγήν δημιουργίας εσφαλμένων εντυπώσεων, η Δημόσια Επιχείρηση Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) αποσαφηνίζει τα ακόλουθα:

  1. Οι εργασίες που πραγματοποιούνται, αυτό το διάστημα, στην πόλη τηςΛαμίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο σε συνδέσεις οικιακών και εμπορικών καταναλωτώνεπί του υφιστάμενου δικτύου διανομής φυσικού αερίου, καθώς τομεγάλο έργο επέκτασης του δικτύου, που προβλέπει την κατασκευή 100 νέων χιλιομέτρων,θα ξεκινήσει να υλοποιείται τον Σεπτέμβριο.

Στο πλαίσιο των εργασιών για συνδέσεις καταναλωτών, αναφέρθηκαν στη ΔΕΔΑ μόνο δύο περιστατικάπεριορισμένης έκτασης(το πρώτο αφορούσε στην αποκατάσταση οδοστρώματοςμετά τις εργασίες εκσκαφής για την τοποθέτηση αγωγού και το δεύτερο στην αποκατάσταση μικρής ζημιάς σε κατάστημα)τα οποία αντιμετωπίστηκαν άμεσα.Αναφέρθηκαν δηλαδή δύο περιστατικά περιορισμένης όχλησης στιςδιακόσιες πενήντα (!) συνδέσεις που υλοποιήθηκαν.

  1. Όπως πιστοποιείται και από έγγραφα του αναδόχου του έργου,κατά την εκτέλεση των εργασιών για τις συνδέσεις καταναλωτών τηρούνται όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας και ακολουθείται η απαιτούμενη, από την ισχύουσα νομοθεσία, διαδικασία ενημέρωσης των αρμόδιων φορέων με σκοπό τον έγκαιρο προγραμματισμό του έργου και την αποφυγή πρόκλησης οχλήσεων στους κατοίκους της πόλης.
  2.  
  3. Σε ό, τι αφοράτον προγραμματισμό του μεγάλου έργου επέκτασης του δικτύουδιανομής φυσικού αερίουκαι τους δρόμους στους οποίους θα γίνουν εργασίες,είναι αυτονόητο ότι η ΔΕΔΑ θα ενημερώσει εγκαίρως- στον βαθμό που προβλέπεται-  την τοπική κοινωνία της Λαμίας και τους αρμόδιους φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος, όπως ήδη το κάνει σε όλες τις Περιφέρειες όπου δραστηριοποιείται.

Ωστόσο, ο Δήμος θα έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν η ΔΕΔΑ να παρέχει ενημέρωση για τα ακριβή σημεία όπου γίνονταισυνδέσεις οικιακώνκαι εμπορικώνκαταναλωτών, αφού οφείλει να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών οι οποίοι συμβάλλονται με την εταιρεία για τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής φυσικού αερίου.

  1. Η ΔΕΔΑ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του αναπτυξιακού της προγράμματος, εφαρμόζει τις αυστηρότερες προδιαγραφές που προβλέπονται από την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ελαχιστοποιώντας τις συνέπειες στο περιβάλλον και την ποιότητα της ζωής των κατοίκων. Επίσης,βρίσκεται σε ανοιχτό διάλογο και διαρκή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς για την αντιμετώπιση τυχόν δυσλειτουργιών.

Θα περίμενε, λοιπόν, κανείς ότιγια το δήθεν θέμα ο Δήμαρχος Λαμιέωνθα ερχόταν σε επικοινωνία με τη διοίκηση της ΔΕΔΑ(όπως κάνουν οι Δήμαρχοι σε δεκάδες πόλεις που υλοποιούνται έργα των εταιρειών διανομής αερίου) προκειμένου να ενημερωθεί καταλλήλως. Αυτό ουδέποτε συνέβη. Ο Δήμαρχος είχε μόνο μία σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με στέλεχος της εταιρείας, με αποτέλεσμα η ΔΕΔΑ να ενημερωθεί για το ζήτημα μέσω των τοπικών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

Ο  στόχος της ΔΕΔΑ να φέρει το φυσικό αέριο σε 34 πόλεις τηςχώρας, μέσα από μεγάλα αναπτυξιακά έργα που έχουν πολλαπλασιαστικές ωφέλειες γιατο σύνολο της κοινωνίας, το περιβάλλον, την απασχόληση και την οικονομία, παραμένει αταλάντευτος.

Καλούμε τον Δήμαρχο Λαμιέωνεάν επιθυμεί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις της πόλης να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτή την οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον μορφή ενέργειας, να συνεργαστεί για την πρόοδο του έργου αντί να προβαίνει σε επικοινωνιακές φιέστες. Διαφορετικά, θα πρέπει να απολογηθεί στους πολίτες της Λαμίας για τα αποτελέσματα της πολιτικής του.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση