Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Δέλτα» στη Φθιώτιδα

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Ιουλίου 2021 15:28 Επιβεβαιώθηκε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Δέλτα» στη Φθιώτιδα

Ένα ακόμη κρούσμα του στελέχους στην Εύβοια που έφτασε στα οκτώ μέσα σε τρεις εβδομάδες…

Δεύτερη έκθεση γονιδιωματικής ανάλυσης αυτή την εβδομάδα από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ με αναφορά σε 359 δείγματα που έχουν επιλεγεί τυχαιοποιημένα ή στοχευμένα και αφορούν στην περίοδο 10 Ιουνίου 2021 έως 12 Ιουλίου 2021.

Από τον έλεγχο των 359 δειγμάτων, αναδείχθηκαν συνολικά 334 δείγματα με στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος (Variants Of Concern - VOC) και 21 δείγματα με στελέχη υπό παρακολούθηση (Variants Under Monitoring).

Ο αριθμός που αντιστοιχεί στη μετάλλαξη «Δέλτα» τρομάζει, καθώς η απόλυτη επικράτηση του συγκεκριμένου στελέχους έγινε σχεδόν μέσα σε δύο εβδομάδες! Ειδικότερα από τα παραπάνω απομονωθέντα στελέχη τα 219 αντιστοιχούν στην ινδική μετάλλαξη, 97 αφορούν στο Alpha, 16 αφορούν στο Βeta και 2 αφορούν στο Gamma. Εκ των 21 δειγμάτων με στελέχη υπό παρακολούθηση, όλα αφορούν στο στέλεχος B.1.1.318 (Variant E484K).

Με το παραπάνω νούμερο φτάσαμε στα 1.087, όταν πριν τρεις μέρες βρισκόμασταν στα 868.

Μέσα στις περιοχές με τη μετάλλαξη «δέλτα» επισήμως είναι πλέον και η Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, που προστίθεται σε αυτές της Εύβοιας και της Βοιωτίας και ενώ τα δείγματα που εξετάστηκαν τις εβδομάδες 25-26 ήταν λιγότερα από 30.

Ειδικότερα στον πίνακα που βλέπετε παρακάτω η Φθιώτιδα παρουσιάζεται με το πρώτο κρούσμα «Δέλτα», η Εύβοια ανέβηκε στα 8 (από 7 που είχε πριν τρεις ημέρες και τρεις εβδομάδες μετά το πρώτο κρούσμα) και η Βοιωτία με 1 (από προηγούμενη εβδομάδα).

Τα πρωτεία εξακολουθεί να κρατά η Αττική με 759 και ακολουθεί το Ηράκλειο με 110, όπου είχε πρωτοανιχνευθεί η μετάλλαξη μαζί με την περιοχή του Ρεθύμνου. Το Ρέθυμνο το οποίο ξαναπέρασε στην 3η θέση σε αριθμό κρουσμάτων της ινδικής μετάλλαξης με 43 ξεπερνώντας τη Θεσσαλονίκη όπου αποκαλύφθηκαν 39.

Ο αναλυτικός πίνακας: