Τεχνική σύσκεψη για την πορεία άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 22 Ιουλίου 2021 22:03 Τεχνική σύσκεψη για την πορεία άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου

«Η Κωπαΐδα ποτίζεται»...

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά προκάλεσαν την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, τεχνική σύσκεψη με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και τοπικών κοινοτήτων, σχετική με την πορεία άρδευσης του Κωπαϊδικού πεδίου.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο διοικητήριο της Π.Ε. Βοιωτίας και συμμετείχαν:

  • Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Λιβαδειάς Σάββας Κεφάλας και ο Αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ορχομενού Κώστας Λαντζιβίρης.
  • Οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων του Κωπαϊδικού πεδίου και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος Τ.Κ. Καρυάς Θανάσης Παπανικολάου, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Αγίου Δημητρίου  Παναγιώτης Νταντούμης, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Παύλου Ηρακλής Ντουφεξής, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Κάστρου Γιάννης Ζυγογιάννης, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Ακραιφνίου Αλέκος Βασιλείου και ο Πρόεδρος Τ.Κ. Υψηλάντη Νίκος Αντωνίου.
  • Υπηρεσιακά στελέχη και οι ανάδοχοι, που έχουν αναλάβει την άρδευση της Κωπαΐδας. 

Από τη συνάντηση προέκυψαν οι ακόλουθες κοινές διαπιστώσεις και προτάσεις:

  • Διανύεται μια χρονιά με ιδιαιτέρως μειωμένες βροχοπτώσεις και υψηλές θερμοκρασίες, που έχουν προκαλέσει αυξημένη ζήτηση για αρδευτικό νερό.
  • Το γεγονός αυτό δεν έχει εμποδίσει την άρδευση του Κωπαϊδικού πεδίου, το οποίο από την αρχή της περιόδου ποτίζεται επαρκώς και στο σύνολό του. Η διαθέσιμη παροχή ανέρχεται όπως κάθε χρόνο περίπου στα 25.000 κυβικά μέτρα ανά ώρα.
  • Απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε -εφόσον συνεχιστεί η λειψυδρία- να συνεχιστεί η σωστή και δίκαιη διαχείριση, προκειμένου κανένας παραγωγός να μην στερηθεί το αρδευτικό νερό.
  • Περαιτέρω, ενεργοποιούνται επιπλέον άνθρωποι και εξοπλισμός, ώστε να επισπεύδονται οι απαραίτητες σημειακές παρεμβάσεις στους αγωγούς, αλλά και να εποπτεύεται - αστυνομεύεται καλύτερα το σύνολο του δικτύου.
  • Είναι σημαντική η ακόμη πιο ενεργός συμμετοχή των εκπροσώπων των φορέων, από κοινού με την ανάδοχο της άρδευσης, ώστε να αποφεύγονται περιπτώσεις αθέμιτης ή καταχρηστικής κατανάλωσης εκτός τακτικής προτεραιότητας.
  • Εξετάζονται και προωθούνται τεχνικές λύσεις για την αποθήκευση αρδευτικού νερού ως εφεδρεία, αλλά και για τη φύλαξη του αρδευτικού κυκλώματος.

Συμφωνήθηκε επίσης η ανανέωση της συνάντησης, μετά το τέλος της αρδευτικής περιόδου, ώστε να γίνει συνολικός απολογισμός και προετοιμασία για τον χειμώνα, αλλά και για την επόμενη αρδευτική περίοδο.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός δήλωσε: «Βρεθήκαμε σήμερα στην Λιβαδειά, προκειμένου να συναντηθούμε με τους ανθρώπους που ζουν στην Κωπαΐδα, τους ανθρώπους που ζουν από την Κωπαΐδα. Να καταγράψουμε την πορεία της φετινής άρδευσης και να δώσουμε λύσεις όπου χρειαστεί.

»Συνεργαζόμαστε με όπλο την εμπιστοσύνη των παραγωγών μας και δρομολογούμε συγκεκριμένες προτάσεις για τη βέλτιστη διαχείριση του νερού και τη σωστή -και κυρίως δίκαιη- άρδευση της Κωπαΐδας.

»Δουλεύουμε με στόχο και αυτή τη δύσκολη χρονιά, να κλείσουμε την αρδευτική περίοδο χωρίς απώλειες για την αγροτική μας παραγωγή και την τοπική μας οικονομία».

Ακολούθως, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά δήλωσε: «Συναντηθήκαμε ξανά με τους ανθρώπους της Κωπαΐδας. Ακούσαμε αλήθειες και μόνο αλήθειες.

»Με εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια, συνεργαζόμαστε αντιμετωπίζοντας τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Η Κωπαΐδα ποτίζεται».

Γράψτε το σχόλιο σας

ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ: Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Η ιστοσελίδα "LamiaReport.gr" δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com