Καταγγέλλει Πλακιωτάκη η Ομοσπονδία Λιμενικών για εκδικητικές μεταθέσεις συνδικαλιστών

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021 17:02 Καταγγέλλει Πλακιωτάκη η Ομοσπονδία Λιμενικών για εκδικητικές μεταθέσεις συνδικαλιστών

Τελευταίο «θύμα» του Υπουργού ο ΓΓ της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Φθιώτιδος (Ε.Π.Λ.Σ.Ν.Φ) που είναι και Αναπληρωτής Ταμίας της Ομοσπονδίας…

Επιστολή προς όλα τα Κοινοβουλευτικά κόμματα με κοινοποίηση στο Γραφείο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, απέστειλε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών (Π.Ο.Λ.), καταγγέλλοντας «συνδικαλιστική δίωξη και προσπάθεια φίμωσης» από τον ΥΝΑΝΠ Γιάννη Πλακιωτάκη.

Αιτία η μετάθεση του Γενικού Γραμματέα της Ένωσης Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Νομού Φθιώτιδος (Ε.Π.Λ.Σ.Ν.Φ), Βάιου Χριστοδουλόπουλου,  που τυγχάνει και Αναπληρωτής Ταμίας της Ομοσπονδίας, από το Α’ Λ/Τ Αταλάντης στο Φισκάρδο Κεφαλλονιάς.

Η Π.Ο.Λ. κάνει λόγο για δίωξη, καθώς με αυτόν τον τρόπο του στερείται η συνδικαλιστική του ιδιότητα, αναφέροντας ότι έχουν προηγηθεί κι άλλες ανάλογες «παράνομες μεταθέσεις» στην Ένωση Κεντροδυτικής Ελλάδας, ωστόσο το ζήτημα για τη Φθιώτιδα είναι μεγαλύτερο αφού με τη συγκεκριμένη μετακίνηση το Α’ Λ/Τ Αταλάντης καλείται να λειτουργήσει με τη μισή δύναμη του, καλύπτοντας και το Λιμενικό Φυλάκιο Αρκίτσας (που ζητάμε και την αναβάθμισή του σε Τμήμα).

Διαβάστε την επίμαχη επιστολή που υπογράφει ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κων/νος Κυράνης και η Γενική Γραμματέας Χαριτίνη Μπέη:

«Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λιμενικών από τη πρώτη στιγμή της ίδρυσής της ανέδειξε τα προβλήματα που απασχολούν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και αναζήτησε λύσεις που θα βελτιώσουν το επίπεδο της εργασίας αλλά και της προσφοράς των συναδέλφων .

Στο χρονικό αυτό διάστημα υπερασπιζόμενοι τους υπηρετούντες στο ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ βρήκαμε πολλούς συνοδοιπόρους και η Ομοσπονδία μας αγκαλιάστηκε από τους συναδέλφους με αποτέλεσμα να διπλασιάσει μέσα σε λίγους μήνες τις πρωτοβάθμιες ενώσεις αλλά και τα εγγεγραμμένα μέλη της .

Από τα ανωτέρω προκύπτει ότι ως Π.Ο.Λ. έχουμε παρουσιάσει ουσιαστικό έργο και δυναμική αφού όσες φορές χρειάστηκε να αναδείξουμε τη διαφορετικότητά μας  δεν μασήσαμε τα λόγια μας και προβάλαμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων .

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι στα σοβαρά ζητήματα στα οποία χρειάστηκε να αντιδράσουμε, όπως σε αυτό των μεταθέσεων, καταγγείλαμε τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν μιας και πρόκειται για ένα ΠΔ μεταθέσεων που έχει καταδικαστεί από το σύνολο των συναδέλφων αλλά και από συνδικαλιστικούς φορείς .

Η προσφυγή μας στο ΣτΕ αποτέλεσε μονόδρομο αν και γνωρίζουμε ότι η κίνησή μας αυτή ενόχλησε όσους θέλουν να έχουν δέσμιους και σε καθεστώς ανασφάλειας τους συναδέλφους.

Και ενώ σε αρκετές περιπτώσεις η στρατιωτική ηγεσία επιχείρησε να δώσει λύσεις υπέρ των συναδέλφων δυστυχώς από τη πλευρά του ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκη τα προβλήματα των στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ βρήκαν ΄΄πόρτες κλειστές΄΄.

Καθίσταται σαφές πως ο συνδικαλισμός που υπηρετούμε δεν είναι συμβατός με αυτά που επιτάσσει ο κ.Υπουργός αφού έχουμε επιλέξει να αναδεικνύουμε τα προβλήματα και όχι να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί.

Για την ξεκάθαρη αυτή στάση μας από τη πλευρά του ΥΝΑΝΠ ενεργοποιείται κάθε μέσο που θα φιμώσει την Ομοσπονδία μας με αποκορύφωμα την συνδικαλιστική δίωξη μέλους τους ΔΣ της Π.Ο.Λ. τον οποίον ο κ.Πλακιωτάκης μεταθέτει σε υπηρεσία όπου στην ουσία του στερεί τη συνδικαλιστική του ιδιότητα. 

Στα χρόνια της Δημοκρατίας είναι από τις ελάχιστες φορές που ένας Υπουργός αποφασίζει και διατάσσει τη συνδικαλιστική δίωξη μέλους μίας Ομοσπονδίας καταλύοντας τη βασική αρχή του θεμέλιου συνδικαλιστικού νόμου 1264/82 αν και δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό για μέλος πρωτοβάθμιας Ένωσής μας.                  

Για όσες επιστολές ανάδειξης των προβλημάτων των συναδέλφων ,για όσα αιτήματα συνάντησης με την Ομοσπονδία μας , για όσα ζητήματα που χρήζουν άμεσης παρέμβασης , απάντηση καμία.

Δυστυχώς ο ΥΝΑΝΠ κ.Πλακιωτάκης έχει επιλέξει να γυρίσει τη πλάτη στις εκκλήσεις των συναδέλφων που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

Ως συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι αναδείξαμε όλα τα παραπάνω ζητήματα και στη Βουλή των Ελλήνων μέσω όλων των πολιτικών δυνάμεων ενώ συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν με Υπουργούς και Βουλευτές της  Κυβέρνησης .

Θα πρέπει να τονίσουμε πως όλα τα κόμματα της Βουλής υπέβαλαν συνολικά πάνω από 15 ερωτήματα προς τον κ.ΥΝΑΝΠ και ζητήσαν απαντήσεις για τα προβλήματα που απασχολούν τους συνάδελφους.

Δυστυχώς ακόμη και οι απαντήσεις του κ.ΥΝΑΝΠ προς τα κόμματα για τα ερωτήματα της Π.Ο.Λ. είχαν το χαρακτήρα ΄΄χρησμού Πυθίας ΄΄ ενώ ποτέ δεν δόθηκε κάποια λύση σε όσα ζητήματα ανέδειξε η Ομοσπονδία μας . 

Προσφάτως ,ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων, αναδείξαμε το τραγικό της υπόθεσης αναφορικά με το ρόλο που υποχρεώθηκαν τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ να διαδραματίσουν ελέγχοντας τα πιστοποιητικά του covid-19 των πολιτών που ταξιδεύουν στα νησιά επιφορτιζόμενοι με ένα ΄΄πάρεργο΄΄ που αποτελεί υποχρέωση των εφοπλιστών και όχι των Λιμενικών οι οποίοι καθημερινά επί ώρες εργάζονται στα λιμάνια της πατρίδας μας κρατώντας ψηλά το φρόνημα του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.  

Ενεργοποιώντας ένα καθεστώς έκτακτων μεταθέσεων στο οποίο δεν υπάρχει δικαιοσύνη ο κάθε Λιμενικός είναι έρμαιο του ΥΝΑΝΠ που μεταθέτει όποιον θέλει ,όπου θέλει, χωρίς κανένα κριτήριο και χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία.

Δεν είναι τυχαίο πως για πρώτη φορά στην ιστορία του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ συνδικαλιστικές δυνάμεις προσφεύγουν στο ΣτΕ καταγγέλλοντας το ΠΔ Μεταθέσεων και τον ΥΝΑΝΠ που το υπέγραψε.

Οι μεταθέσεις όμως δεν ήταν το μοναδικό πρόβλημα που αναδείξαμε αφού λύσεις απαιτούνται για πλειάδα ζητημάτων όπως:

•         Η στελέχωση των νησιωτικών υπηρεσιών. 

•         Η  ενεργοποίηση της διάταξης ( ν.4504/17 άρθ.79) για την εξέλιξη των Λ/Φ σε ΥΠΑΞ.

•         Η  εφαρμογή του Νόμου των οδοιπορικών και για τα στελέχη του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.

•     Η νυχτερινή απασχόληση στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ ώστε να αποζημιώνονται όσοι εργάζονται.

•          Η αντικατάσταση των απαρχαιωμένων υπηρεσιακών ταυτοτήτων στελεχών ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ.             

•        Το   ασφαλιστικό  -εξαγορά της 3ετιας παρ.4    άρθρου  22 του ν.3865/2010

•         Η αναγνώριση των υποχρεωτικών ετών ως ΛΦ για προκηρύξεις ΥΠΆΞ από 1996 και έπειτα.

•        Η   διεύρυνση περιοχών που δικαιούνται το επίδομα παραμεθορίου.

•          Η  διεύρυνση της  μάχιμης πενταετίας.

•          Η  αναβάθμιση του συνδικαλιστικού κινήματος στο Λιμενικό Σώμα

•         Η  μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από 20% σε 6,67% για την αναγνώριση των ετών σπουδών, στρατού  κλπ.

•           Οι συνθήκες και το πλαίσιο εργασίας των στελεχών που υπηρετούν στα πλωτά .

•           Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δόκιμοι Λ/Φ. .

•           Οι προσλήψεις στελεχών του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ και η αναγκαιότητά αύξησης του αριθμού εισαγωγής κατά έτος.

•     Η ανακατανομή οργανικών θέσεων στο σύνολο του ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ σε αντίθεση με το υπάρχον σχέδιο κατανομής των 1500 νέων οργανικών θέσεων.

Ως Π.Ο.Λ. δεν θα σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε ,να υπερασπίζουμε τον συνάδελφο, δεν θα υποκύψουμε στις απειλές και στις προσπάθειές φίμωσης .

Καταγγέλλουμε προς πάσα κατεύθυνση κάθε προσπάθεια που έχει σκοπό να βλάψει την Ομοσπονδία μας, τα μέλη μας και τους συναδέλφους.» 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση