Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λάρισα: Η… τετράγωνη λογική της Τρίγωνης Πλατείας (φωτ.)

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 28 Ιουλίου 2021 10:48 Λάρισα: Η… τετράγωνη λογική της Τρίγωνης Πλατείας (φωτ.)

Φωτ. Larissanet.gr

Το Larissanet.gr, κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έχει ξεκινήσει έναν κύκλο αφιερωμάτων σε περιοχές, πλατείες αλλά και σημαντικούς δρόμους τόσο στην πόλη της Λάρισας όσο και γύρω από αυτήν για διάφορα χωριά στην Περιφερειακή Ενότητα. Η σημερινή στάση γίνεται σε μια από τις πιο γνωστές πλατείες της πόλης. Στην πλατεία Γεωργάκη Ολύμπιου την οποία κανείς δεν γνωρίζει έτσι αφού όλοι την ξέρουν ως Τρίγωνη Πλατεία.

Στο μέσον της πλατείας υπάρχει η προτομή του Γεωργάκη Ολύμπιου. Ο Ολύμπιος γεννήθηκε στο Λιβάδι της Ελασσόνας στις 4 Μαρτίου 1772 και υπήρξε αρματολός, Φιλικός, αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, από τους πιο άξιους συνεργάτες του Αλεξάνδρου Υψηλάντη κατά τον Αγώνα στις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Σκοτώθηκε κατά την πολιορκία της Μονής Σέκου από τους Τούρκους, όταν ανατίναξε την πυριτιδαποθήκη, για να μην πέσουν, αυτός και οι σύντροφοί του, στα χέρια των Τούρκων. Ήταν Σεπτέμβριος του 1821…

Η πλατεία άρχισε να σχηματίζεται μετά το 1950. Από τότε μέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει πολλά καταστήματα.

Ένα από τα πιο γνωστά ονόματα ήταν και είναι αυτό του «Ερμή». Πριν από αρκετές δεκαετίες λειτουργούσε ως τσιπουράδικο όμως με την αλλαγή της γενιάς άλλαξε και μορφή το κατάστημα. Έγινε καφέ – μπαρ και κάπου στις δεκαετίες του ’90 και του ’00 μαζευόταν εκεί όλη η Λάρισα. Αν επιχειρούσε κάποιος να τη διασχίσει καλοκαιρινούς μήνες θα δυσκολευόταν από τη νεολαία που μαζευόταν.

Παλιότερα απέναντι λειτουργούσε κατάστημα με ηλεκτρονικά παιχνίδια με αποτέλεσμα να πολλαπλασιάζονται οι νεαροί που πήγαιναν στην πλατεία. Εν συνεχεία όμως ήρθε το ίντερνετ και άρχισαν να μετατρέπονται κάποιοι χώροι σε ίντερνετ καφέ. Ακόμα και τράπεζες φιλοξενήθηκαν σε καταστήματα στην Τρίγωνη Πλατεία.

Το καφέ Del Mar έδωσε κάποια στιγμή τη θέση του σε κατάστημα αλυσίδας καφέ και στη γωνία των οδών Μανδηλαρά και Μ. Αλεξάνδρου υπάρχει ένα από τα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης. Γνωστό για τα γαλακτομπούρεκα του… Έξαρχος το όνομά του.

Πλέον στην Τρίγωνη Πλατεία κάποιος μπορεί να βρει και καλά τσιπουράδικα ενώ ένα κύριο χαρακτηριστικό είναι τα σουβλάκια από το «Ελιξήριο». Εκεί πλέον τους καλοκαιρινούς μήνες βλέπει κανείς γεμάτα τραπέζια όλη τη νύχτα.

Πρόσφατα στο πλαίσιο της υλοποίησης του ΣΒΑΚ και η οδός Ηλιοδώρου μετατράπηκε σε δρόμο ήπιας  κυκλοφορίας κάτι που έφερε αρκετές αλλαγές στην καθημερινότητα των κατοίκων. Αλλαγές που για τους περισσότερους έχουν βελτιώσει την εικόνα της πλατείας, χωρίς όμως να απουσιάζουν και οι σχετικές ενστάσεις.

Η Τρίγωνη Πλατεία τα έχει όλα. Μνημεία, ζωντάνια, ιστορίες από γενιές που πέρασαν εκατοντάδες νύχτες εκεί. Έχει όμως και μέλλον αφού η καρδιά της πόλης χτυπάει εκεί. Όποιος σκέφτεται λιγάκι έξυπνα και έχει… τετράγωνη λογική θα βρεθεί στην Τρίγωνη Πλατεία.

Φωτογραφικά στιγμιότυπα:

πηγή: larissanet.gr